Veszélyben a művészvagyon


Vendég

/ #138 Mi lesz utána !?

2011-04-10 19:51

Tisztelt kollégák belegondoltatok abba, hogy mi lesz a sorsa a MAOE-nak április 30 után ?

Mert fájdalmas elveszteni a vagyont, de ez megtörténik, ez tény és csoda kellene ahhoz, hogy ne így történjen. Sajnos én nem látom az erőt aki megfordíthatná ezt a folyamatot, főleg nem a MAOE mostani vezetésében. Egy politikustól pedig ne várjuk, hogy belátással legyen és meggondolja magát, legyen az bal vagy jobboldali. Ilyen tekintetben egyformák mind.

Mit is fog történni ?

- a MAOE vezetésének le kell mondani (saját maga fog lemondani, mert nem fog fizetést kapni mert nem lesz miből, és így már nem üzlet...), mert nem tudta a tagság akaratát érvényesíteni
- a mostani apparátust töredékére kell csökkentenie, mert nem lesz képes finanszírozni a MAOE
- rövid úton távoznia kell a Magyar Alkotóművészek Házából, mivel az a MAK-kal együtt huss elillan

Vagyis visszaminősül egy átlagos pénztelen egyesület szintjére, amit az állam könyöradományokkal, morzsákkal fog etetni, hogy egy ideig még vegetáljon. Hogy miért ? Mert érdeke fűződik ahhoz hogy ideig-óráig még egybe maradjon. Mert ciki lenne ha 7000 művészt csak úgy szélnek kellene ereszteni, mert az egyesülés nem tudja fenntartani magát. És kiderülne, hogy rosszul és körültekintés nélkül döntöttek.

Minden porcikám azt mondja, hogy egyben kellene tartani a mostani tagságot, de ezt így ilyen formában április 30 után már nem fog működni.

Mit lehet mégis tenni ?

1. megpróbálni visszaszerezni a vagyont
Én semmi esélyt nem látok erre. Egyrészt a kormány elhatározta, hogy bekebelezi a MAK-ot és sajnos jogilag (már amennyire én értek hozzá) meg is teheti azt. Másrészt ki az a karizmatikus személy aki ezt véghez tudja vinni ? Ugye nincs ilyen.

2. megpróbálni életben és együtt tartani a MAOE-t és tagságát.
Miből ? Hogyan ? Pénz nincs. Ütőképes vezetés nincs. Összetartás nincs(!). Fiatalság még úgy sincs.
Valljuk be a fiatalokat nem érdekli a MAOE mert korszerűtlen, a tagság kiöregedett és az alaptéma a nyugdíj. Mi motiválná a fiatalokat arra, hogy továbbvigyék...

3. fel kell oszlatni
Tudomásul kell venni, hogy mindennek van eleje, közepe és vége. A MAOE-nak most van vége. Nem jó ezt így leírni, de ha ezt belátjuk, szerintem az magában hordozza a megújulás lehetőségét. Az biztos, hogy még egyszer 7000 embert egy fedél alá nem lehet összehozni, de sajnos a világ ilyen.