Összefogás az "Alakor" pavilon ellen

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Összefogás az "Alakor" pavilon ellen petíció automatikusan generált fórumtémája

balali

#76

2014-06-05 06:29

Sajnos nekem sem tetszett egyik szavazásra felkínált pályamű sem - de azért szavaztam a télen. Nem a "malom" és nem az "alakor" jeligével rendelkező pályázatra, hanem a "fafű" jeligéjűre.
Az egy nyílt tervpályázaton általánosan elfogadott dolog, hogy vannak díjazott művek, és van 1 megvalósítandó mű - ami nem szükségszerűen a díjnyertes mű. Eddig tehát én nem látok a jelen "szituációban" semmi rendelleneset. Az azonban valóban sajnálatos (és elgondolkoztató), hogy a két homlokfal "szimbolikája" mennyire "magyarellenes".
balali

#77 Re: Re:Fogalomzavar?

2014-06-05 06:54

#74: EmeOL - Re:Fogalomzavar?

Teljes mértékben egyetértek veled EmeOL. Érdekes, hogy az "eredeti" tervrajzon (amire szavazni lehetett) nem pontosan úgy néz ki a homlokzat, mint a "megvalósításra javasolt" tervrajzon. Ott a "menora" szimbólum helyett valóban egy ősmagyar "életfa" szimbólum látható. Vajon miért történt ebben változtatás???

vadegér55

#78 "vak vezet világtalant"

2014-06-05 19:01

Valamikor azt hittem, hogy az építészek nagyszerű emberek, vérbeli alkotók, némelyek talán igazi művészek...de az évek folyamán - műkedvelő laikusként olvasva nem kevés cikket, egyéb írásokat - rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van, a szakma csordultig tele hiteltelen, nagyképű, arrogáns egyeddel, akik totális amnéziában szenvednek, ha politikai kötődéseiket kívülállóként szemlélem, hiszen nem lenne érdektelen megpiszkálni, a rendszerváltás után kik részesültek elsősorban megbízásokban pölö az nagy székes fővárosban, kik nyerték rendre a pályázatokat, mig most a "másik oldal" élvez előnyöket..ettől függetlenül pitiáner, minősíthetetlen módon nyilvánulnak meg egyesek,semmiben nem különbözve azoktól akiket ócsárolnak...egykutya nekem: a külső szemlélőnek..kifejezetten undorítónak és jellemzőnek tartom valami ellen nagyon faszályosan most összefognak, bedobják a koncot középre és addig köpködik, amíg mozog...VALAMIÉRT már régóta lehetett volna összefogni ..elmulasztották.. de hát egyszerűbb a melóért egymás nyakának ugrani..még szerencse, hogy nem fenyeget az a veszély , hogy építkezzek, mert Önök közül biztos nem választanék...
csocsó

#79 sosem vALA KORtárs

2014-06-06 06:53

Kielemeztétek az ALAKOR szimbolikáját, esztétikailag elhelyeztétek a világtérben, kikövetkeztettétek, hogy jelentéstanilag zavaros, nem képvisel építészeti - és egyáltalán semmilyen - minőséget. Egyetértek. Előtérbe kerülésének körülményeit is felszínre hoztátok: igen, etikátlan, mivel egyoldalú politikai, hatalmi koncepció áll mögötte. S mivel ez a koncepció kulturális szempontokat nem ismer, kizárólag a reprezentálás igényével lép fel. A szomorú az, hogy e mellé (hithű vagy szervilis, végül is mindegy) felkent, diplomás művészek beálltak. Eldobva - vagy sosem is birtokolva? - minden, eddig felhalmozott magyar és európai műveltségüket.

Vendég

#80

2014-06-08 16:36

Ez is része a kétharmados hatalom ámokfutásának. Otromba, múltbarévedő, giccses torzszülemény
Zsák utca

#81 újratervezés

2014-06-08 17:16

A szocializmusban karhatalmilag próbáltak mindent kiirtani az építészetből, kultúrából, ami tradicionálisan saját értéket képvisel, és nyilvánvalóan nem a művészet megújítása volt ezzel a cél. Most egy másik kultúra elemeit keverik -azt is lázítóan arrogáns módon- a sajátunk(?) karikatúrájával és ezt erőltetik szintén karhatalmilag.
Ennél még egy land art gabonakörök közepén pihenő matyóhímzett azonosítatlan (repülő) tárgyat is előbb magunkénak éreznénk.
Máskülönben ez egy k nagy felkiáltó jel is lehetne, hogy sokan ráébredjenek mi folyik valójában elég régóta ebben az országban is. Ismerve viszont az alkotók "szellemi mestereit" (ld. az okkult R.Steiner) a botrányos az, hogy ezt komolyan, reprezentációs céllal gondolták. Miközben valódi értékeket is be szeretnének mutatni, amit lehetne is...
P.S. A "szívesen felgyújtanám" ingeren és a "tényleg ennyire hülyére vesznek mindenkit?" reakción kívül másra kár is számítani. Ha ez volt a cél, bejött.

A Malom viszont letisztult egyszerűségében és őszinteségében szép, nem akar többnek látszani, annál ami.
Géza

#82

2014-06-12 14:41

Magyar vagyok! Nincs közöm ehhez az arrogáns, sötét jobboldalhoz.
Elemző

#83 Ideje lenne nem visszafelé bámulni a távoli múltba!

2014-06-17 21:05

Az az épület vázlat olyan, mint egy lerágott csont.
Ha valaki úgy gondolja, hogy a mai Magyarországot egy "sámán dob" képviseli igazán, az jól tenné, ha kilépne a mesék világából és utána talán elvégezhetne egy középiskolát (persze ha nem úgy végezte az első 8 általánost, hogy 4 első + 4 második).
Hátha kap egy érettségit ha érdemes rá.
kulcskérdő

#84 Re: újratervezés

2014-06-18 11:54

#81: Zsák utca - újratervezés

Laikusként utánaolvastam a felháborodás tárgyának és alap kérdést nem értek. Remélem a legjobb fórumon teszem fel a krédést, magyarázzatok!

Ti ugye mérnöki tudományt és művészetet is képviseltek egyben. Az első terület a vitáit konkrét mérésekkel általában el tudja dönteni.  A második viszont szubjektív terület, ami pont azért jó, mert nem mérhető, nincs abszolút szép és csúnya benne valakinek ez tetszik, valakinek az. Ha erre azt találnátok mondani, hogy , na igen, de mindennek van határa és van az a szint ami ronda' akkor nem tudom megérteni hogy a kamara és az építész szövetség határozott döntése hogy ítélhette 2.legjobbként az amit itt sokan egyértelműen elítélnek? Az ellen, hogy hogy lett eleve 2. miért nem megy a harc?

Hogy állhat be az egész építész társadalom valami ellen amit önmaga pozícionált 2. legjobb alkotásként? Ez számomra még mindig magyarázatlan öngól.Vagyis az építész társadalom most szembeállt a kamarával is és az épszöv-vel is?

Ha ezt valaki higgadtan meg tudná magyarázni megköszönném.

P.s.:

Zsák utca: neharagudj hogy ezt írom - bár pont ezért is a te írásodra válaszoltam- de az utolsó mondatod végéről szerintem hiányzik a "szerintem" :).Szerintem pl az sem a legszebb. Szerintem átlagos, minimalista divathullám sokadik, egész szép látványterve. szerintem.  És ezzel biztos sokan egyet értenek és sokan nem.


Vendég

#85

2014-06-21 17:48

Tisztelt Petició készitők!

Sajnos semmit sem tudok az eseményről és a két pályázatról. Jó lett volna legalább néhány kép róla.
Amiért pedig alá fogom irni, annak az az oka, hogy nem tetszik az, hogy az első helyezést egyszerüen felülirja bárki, a peticióból ugy tünik, hogy "hatalmi szóval", és (anyagi) előnyben részesül a középszerűség...
No ezért irom alá.
Sőt, meg is osztom.
Üdvözlettel: H. Anna
Zsák utca

#86 Re: Re: újratervezés

2014-06-25 16:15

#84: kulcskérdő - Re: újratervezés

Sőt még a kamara is szembeszállt önmagával.  Lévén a szóban forgó Alakor pavilon társtervezője a kamara alelnöke... aki mint azóta kiderült nem ismeri el saját szellemi tulajdonának, csak aláírója egy díszlettervező, tehát nem építész barátja pályaművének. http://epiteszforum.hu/level-sarkany-sandornak

A kamara álláspontja itt olvasható: http://www.mek.hu/index.php?link=Expo_2015_Milano_MEK_MESZ_allaspont

Egyébként egy vegyes összetételű zsűri hozota ki a 2. helyezettet is (hogy mi alapján az valóban rejtélyes), nem a kamara.

"Az ellen, hogy hogy lett eleve 2. miért nem megy a harc?" Gondolom azért, mert az építészek maximalisták, a 2. általában senkit nem érdekel, plusz év elején még valószínű  nem sokan gondolták/tudták, hogy nem az első helyezettet akarják majd megvalósítani. Szerintem.

Az utolsó mondatomat javítom a kedvedért: A Malom viszont letisztult egyszerűségében és őszinteségében szép, nem akar többnek látszani, annál ami, és az már valami ! Szerintem. :)

 


Vendég

#87

2014-06-26 11:50

Teljesen egyetértek azzal, hogy egy új gőgös "magyar keresztény arisztokrácia" aki magát "istenként" tiszteli kívánja hazánk kultúrpolitikáját uralni. Ez az eset ennek egy szelete, ezért csatlakozom a tiltakozókhoz, és ez oka, hogy aláírtam a petíciót!
merdo sur la tronon

#88 Re:

2014-07-08 12:39

#6: -

A mai Magyarországot kellőképpen  és hitelesen mutatja be maga a történet.  Az hogy egy nyertes pályázat mégsem valósulhat meg pártérdekek és egyéb orbáni mutyik miatt,hogy a törvény és a jog semmit sem ér,ha a maffiakormány érdekeit sérti.

Ha még az életben egyszer lesz hazánkban demokrácia és jogállam,akkor ezek a mostani férgek hosszú időre rács mögé kerülnek. Mocsadékok!

Szűts István András

#89 Fos Taliga

2014-07-29 21:45

Hát a belem kihányom a menórás gusztustalanságtól. Nem azért, mert náci vagyok, hanem mert magyarként nem érzem ezt a "művet" magaménak, valamit mert az I. helyezett tervezői hiába dolgoztak, sőt, hiába nyertek a kiállításra -szerintem- érdemesebb művükkel, mivel pár retardált felülírta a zsűri véleményét. Gátlástalan mocskos dögök

Vendég

#90

2014-07-31 03:50

úgy látszik, nem csak a fociban van bunda...