Petíció Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatához

Petíció Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatához / Közlemények / Parkolóház / Hozzászólások


Vendég

#1

2014-02-19 18:59

A parkolóház egy elbaltázott dolog, így finoman leírva! Az lenne az érdekes, hogy kinek illetve kiknek az érdeke volt az építkezés. Eszembe jut mindig, amikor a parkolóház környékén járok a Szabadság téri földalatti parkoló esete. A parkoló elkészült, de nem akarta senki sem használni, mert a környéken azonos volt a díj, de jött a megoldás, a környéken felemelték a parkolási díjat. Itt Egerben a környéken felemelték a parkolási díjak emelkedtek, de a parkolóházat még most sem lehet használni .Azt beszéli az egész város, hogy a kivitelező felcserélte a felhajtó és lehajtó rámpa pozícióját, ha így van akkor a parkolási hely kevesebb lett.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-02-20 06:10



Vendég

#3

2014-03-03 23:04

"A Dobó tér mai kialakítása alapvetően barokk jellegű térszerkezettel rendelkezik, alaprajzát tekintve egy barokk templomot idéző térformát mutat. E formáját véglegesen 1983-ban nyerte el, amikor megalkotója így hangsúlyozta ki a tér barokk mivoltát."
Kedves Nagy Tibor Balázs, ne haragudjon, nem okoskodásként, csak szeretném elmondani építészként, műemlékekkel foglalkozó emberként, hogy a fent idézett mondat egy ilyen fontos elvi kérdésben sajnos szakmailag nem állja meg a helyét.
Nem tudok semmi közelebbit a 83-as tér-kialakítás alkotójáról annak elképzeléséről. De:
-Tény az, hogy az építészettörténetben nem ismerünk olyan megoldást, amely a barokk korban úgy komponált volna meg egy teret, hogy az valamilyen épületre utalt volna alaprajzában vagy szerkesztésében.
-A barokk gondolkodásnak pont az a lényege, hogy az épületek, közötti üres teret szerkeszti meg úgy, hogy az a teret alkotó,azt körülvevő épületek térfalait fogja egységbe, geometriai formájával hangsúlyozza és érvényre juttatja az épületek városszerkezeti és önálló építészeti értékeit egyaránt. Nézőpontokat, tengelyeket alkot, a téren áthaladó ember számára akár az optikai trükkök és korrekciók eszközeivel is játszó, időbeli történéseket is megfogalmaz. Ennek persze az a feltétele, hogy a teret körbevevő, egységes, barokk épülettömegek és homlokzatok legyenek ennek az élménynek a tárgyai és eszközei. Jó példa erre a római barokk megannyi alkotása, pl. a Szent Péter tér, a Piazza Popolo, a Spanyol lépcső, és még lehetne sokáig sorolni.
A Dobó tér barokk jellegét lényegében a Minorita templom, a nyugati és a keleti oldal barokk házai adják. A régi térburkolat "templom" alaprajzot (?) formázó, geometrikus burkolati díszítéseket tartalmazó jellegzetességei elhibázott, szakszerűtlen, fantáziátlan tervezőt mutatnak. Csak képzeljük el, hogy milyen tér volna az, amelyen az oda vizionált épület nem csak alaprajzban, hanem a maga térbeli valóságában is megjelenne. Na, arra a térre ezen a "templomon" kívül már más nem férne be. Nem járhatunk egyszerre egy téren meg egy elképzelt épület alaprajzában, ez nevetséges! A tér nem egy épület, hanem éppen az épületek közötti hiány, ahol nincs épület! Talán nem kell ezt tovább magyarázni! Ha egy építészeti koncepciót bírálni akarunk, azt átgondoltan, érveket felsorakoztatva kell tenni. Lehet a Dobó téri pályázat nyertes tervét is bírálni, hiszen minden emberi alkotás szemlélhető többfajta aspektusból is. Akkor viszont olyan apparátust , olyan embereket kell felvonultatni, akik a saját szakmájuknak hozzáértő és hiteles képviselői. Ha valaki több ezer aláírót akar a petíciójához, akkor ezt nem spórolhatja meg.
A tömeg-demokráciák csapdája ez, a döntéshozók szeretik a közvélemény kutatásokat, a népszavazásokat, ahol az orruknál fogva vezetett tömegek szavaznak pártokról, buta celebekről, arról, hogy ki essen ki a való-villából, meg hogy milyen legyen a Dobó tér... Mindenhez nem lehet érteni...
Nem is értenek hozzá...Sajnálom, de ez van. Talán egyfajta census kellene, pl. aki elküldi a szavazatát a való világba, az ne szavazhasson 4 évig az országgyűlési választásokon... Üdvözlettel:
Cséfalvay Gyula építész, aki soha nem venné a bátorságot, hogy döntsön például a kvantummechanikáról...


Vendég

#4

2014-03-27 12:32

Egyetértek és köszönöm.