Megvédjük a magyar nyelvű oktatást a MOGYE-n


Vendég

#51

2013-07-28 22:51

Minden ami fontos a Magyar Oktatásban, kultúrában, Hagyományainkban azt meg kell védenünk. Hogy legyen mit felmutatnunk a jövő generációnak.

Vendég

#52

2013-07-28 23:37

ALÁIRTAM

Vendég

#53

2013-07-29 00:18

EZ AZET IROM MERT AZ EN GYEREKEIM NEM TANULHATTAK MAGYARUL MERT NAGYON MESZE VOLT A MAGYARISKOLA ES A ROMAN ISKOLABAN MIVEL MOSTAK AT A FEJUKET NEM TUDOM MERT MEGTANITOTTAM OKET A MAGYARNYELVRE OTTHON ES EGY MAGYARKÖNYVET SE AKARNAK OLVASNIES NEM TUDOM HOGY SZEDJEJE JA A MAGYARKULTURARA MIVEL MOST SVEDORSZAGBAN ELUNK!

Vendég

#54

2013-07-29 05:01

Marosvasarhelyi szuletesu vagyok,es en is szeretnem ha megmaradna a Magyar nyelvu oktatas az Orvosi Es Gyogyszereszeti Egyetemen.Orulok,hogy vannak,akik ezert tesznek is valamit.
Pintyőke

#55

2013-07-29 06:48

A jövőnk záloga .

Vendég

#56

2013-07-29 12:03

Miután elég öreg, egysetemi tanár vagyok, így tudom, hogy csak akkor lesz magyar kar Marosvásárhelyen, ha minnél többen követelik azt. A politikának nem az emberség, hanem a hatalom a célfüggvénye. Ebbe fognak bele bukni. Dr. Ka

Vendég

#57

2013-07-30 13:11

mi magyarok osszefogva vedjuk meg a magyar nyelvu oktatast
vakuljmagyar

#58 Re:

2013-07-30 22:25

#2: -

Jópofa a petíció alatt a reklám..."Tanuljon angolul...

Annyit mindenesetre meg kell jegyezni, hogy sem az román, sem a magyar nem világnyelv, ha valaki érvényesülni akar, kénytelen megtanulni angolul.


Vendég

#59

2013-07-31 19:58

Szólj hozzá!...

Vendég

#60

2013-07-31 19:59

OK

Vendég

#61

2013-08-01 13:18

En is egy magyar anyuka vagyok kinek a ferje roman es a gyerekeim roman iskolaban jarhattak.Most meg Svedorszagban elunk.Remelem az en alairasom majd segiteni fogja az otthon maradott magyarsagot!Ajalom minden fiatalnak gondolja meg jol a dogokat mikor elettarsat valaszt maganak!
Vendek1991

#62

2013-08-02 13:24

en valahogy ezzel az egesszel nem tudok egyet erteni, hogy teljesen magyar oktatast kapjanak a MOGYE-n az egyetemistak...hiszen akarhogy is Romaniaban elunk es a roman nyelvet tudni kell, foleg egy egeszsegugyben dolgozonak...Ha megszuntetik a roman gyakorlati tanitast akkkor megis milyen orvosokat, apolokat, stb fog kihozni az egyetem? Olyanokat akik ha elhelyezkednek az orszagban lesz annyi szerencsejuk akkor meg lesznek ugymond halva ha egy roman kollegajuk vagy beteguk akad, mert ugye tudjuk azt hogy nem csak Maros megyebol vannak diakok hanem sz egesz orszagbol, es bizony vannak olyan menyek mint Kovaszna es Hargita megye ahol nem annyira eross a roman oktatas mint mas megyekben... szereny velemenyem szerint hagyni kellene az egeszet ugy ahogy van, hisz eddig igy is jol volt nem kell valtoztatni azon mi mar regota mukodik igy vagy ugy... Ami meg befolyasolna a gyakorlatok magyar nyelvu oktatasat az az hogy nincs eleg magyar orvos aki azt a rengeteg orat bevalalni hiszen nem 20-30 emberrol van szo...

Vendég

#63

2013-08-02 23:18

Bár Budapesten élek, de a város ahol felnőttem az Marosvásárhely
Lexy

#64

2013-08-03 21:01

Ne engedjük,hoy eltiporjanak!
Kürti Jenő

#65 #35-nek

2013-08-04 23:10

#35-nek: Minden kiállásnak van értelme. A nagy csatákra fel kell készülni. A kisebb összecsapásokban érünk igazi harcosokká! Habár ezotérikus szemmel nézve igazi értelme az imának van. Ez is szúrhatja valakiknek a szemét, de azért kisebb valószínűséggel gerjeszt összetűzést. Az anyagi világ, a test birodalma amúgyis a lelki és szellemi síkok vetülete. Tehát előbb rendet kell teremtsünk szívünkben (lelkünkben) és elménkben. Zavarodott állapotban nem lehet egy igaz ügy érdekében utcára menni. A borúlátó ember nem építő, hanem romboló rezgést bocsájt útjára. Vigyázat, a gondolatnak és a szavaknak teremtő erejük van!
„Igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény.” (Deák Ferenc)
Kürti Jenő

#66 #42-nek

2013-08-04 23:14

#42-nek: Az első mondat kivételével egyetértek gondolatmenetével. Hiába erőlködnek a román “történészek”, magyarmentes román múltat csak hazudni lehet. A kezdetektől összefonódik a történelmük a miénkkel, mert a Magyar Szent Korona védelmező árnyékában nőtték ki magukat. Viszont a többszöri magyar véráldozat (a tatárjárás, a török elleni harcok, majd a 150 éves török uralom, megtetézve a 30 éves háborúval) után megüresedett településekre beszivárgott vagy betelepített nemzetiségek (minket jelen esetben az oláhok érdekelnek) felborították a magyar - nem magyar lakosság arányát. A honvisszafoglaláskor (vagy, ha úgy tetszik, hazatéréskor) a magyarság mellett más nyelvű nemzetiségek csak kis számban fordultak elő. Mátyás király idejében 75-80 százalék volt a magyarság számaránya, 1720-ban lecsökkent 46 százalékra, II. József korában pedig nem volt több 39 %-nál. Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a Magyar Királyságban 54 % vallotta magát magyarnak.
Az időközben románná vedlett oláhok mára már oly jelentős létszámban vannak jelen Erdélyben, hogy amiként nincs magyarmentes román múlt, úgy románok nélküli magyar jövendő sem képzelhető el. Ezért mindenképpen üdvös lenne, ha szót tudnánk érteni a románokkal.
„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” (Gróf Széchenyi István)
Kürti Jenő

#67 #53-nak

2013-08-04 23:16

#53-nak: Tisztelettel ajánlom elolvasásra Wass Albert műveit. Ha szorult egy kis magyarérzelem kedves gyerekeibe, ezen írások biztosan fellobbantják a szikrát. Nekem különösen tetszett a “Hagyaték”, a “Kard és kasza”, de az egyetemes emberi értékekről szóló “Te és a világ” filozófikus mű is. A magyar nyelv ősiségéről, teremtő erejéről Varga Csaba mesél megfontolandó dolgokat. “A magyar szókincs titka” című könyvében kifejti, hogy a magyar nyelv, mint az őskor világnyelve, talán a legnagyobb szellemi alkotás. Remélem sikerült felkeltenem érdeklődését. Átragadhat gyerekeire is.
“Sújtson, tépjen vihar,
Légy jó, légy hű magyar!” (Kárpátia)

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-08-04 23:19


Kürti Jenő

#69 #58-nak

2013-08-04 23:21

vakuljmagyarnak (#58): Azt is meg lehetne jegyezni, hogy jelenleg a magyar csakugyan nem világnyelv, viszont, ha Nimród ősapánk nyomán visszalépünk a bábeli zűrzavar előtti időkig, akkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy édes anyanyelvünk áll legközelebb az ősnyelvhez, amelyből a világ nyelvei fokozatos leromlás útján alakultak. Ezért is állok mai napig értetlenül Orbán Viktor egy, a hallgatók sorából feltett MOGYE-et érintő kérdésre adott válasza előtt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem utolsó napján, amikoris igencsak megkerülte a kérdést az angol nyelvtudásra fektetve hangsúlyt. Szent István királyunk intelmei jutottak eszembe. Ő is idegen papok kezére adta a magyar nemzetet, csakhogy élete alkonyán belátta tévedését és jovátételként a magyarok Boldogasszonyának kezébe kelyezte a megszenvedett ország sorsát.
„Nem engedünk ’48-ból,
Ékes, csengő magyar szóból!” (Kárpátia)
Kürti Jenő

#70 #62-nek

2013-08-04 23:48

#62-höz: Ejnye-bejnye Vendek1991, ön is a júdaméré csicskása lett, vagy ennyire tájékozatlan? Nagyapám 1916-ban Marosvásárhelyen született. Magyar állampolgárként! Ha élne – isten nyugtassa – idősebb volna, mint Románia. Sajnos abban igaza van, hogy “akarhogy is Romaniaban elunk es a roman nyelvet tudni kell”, viszont próbáljon benézni a fa mögé, hogy láthassa az erdőt. Ne csak a román nyelvtudást ajánlgassa, hanem a történelemismeretet is. Nézzük meg az időarányokat. Erdélyt csak 93 éve bitorolják az oláhok, előtte egy ezredéven át a Magyar Királyság szerves része. Visszakanyarodva a nyelvtudáshoz, nem elhanyagolható tény az sem, hogy az 1900-as népszámlálási adat szerint Magyarország össznépességének 40 százaléka nem tudott magyarul. (A magyar nyelv hivatalossá tételét az 1843-44-es országgyűlés fogadta el.) Ha úgy gondolkodtak volna mint ön, hogy “Magyarországon élünk és a magyar nyelvet tudni kell”, most nem kéne hasonló petíciók aláírására buzdítsuk a magyarságot.
A román nyelv elsajátítása az elemi osztályokban kezdődik és nem az egyetem gyakorlati óráin. Ami a román nyelvű gyakorlati oktatást illeti, tényleg hasznos lehet, de csak úgy, ha mellette bevezetik a magyart is. Gondolkodni és tanulni mindig anyanyelven a legkönnyebb. Bezzeg Ceauşescu annak idején nem féltette a regáti románságot a nagy számban kihelyezett magyar rezidens orvosoktól. (ha gondolja szívesen összehozom a családorvosommal, aki Bákóba volt “száműzve”, ennek ellenére pályája felfelé ívelt, és jelenleg klinika vezető lehetne, annyira megszerették és megbíztak benne. De neki többet ért a magyar szó, így hát az első adandó alkalommal átkelt a Kárpátokon és hazajött.)
Azt is modja ön, hogy ” hagyni kellene az egeszet ugy ahogy van, hisz eddig igy is jol volt nem kell valtoztatni azon mi mar regota mukodik igy vagy ugy”. Egyetértek. Valóban meg kellett volna hagyni az ezeréves határokat, hisz csakugyan egy működőképes magyar államot övezett. De szűkíthetjük a kört: az oláhok miért nem hagyták működni a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemet, vagy a helyére lépett Bolyai Tudományegyetemet? Lépjünk még közelebb a tűzhöz. Az 1945-től ’62-ig állami magyar (!) tannyelvű egyetemként működő, akkortájt nagy hírnévnek örvendő mai MOGYE-en miért kellett és hogy lehetett bevezetni a román tagozatot, és kötelezővé tenni a román nyelvű gyakorlati oktatást?
A magyar tanerő-utánpótlás hiánya az egyetem román többségű vezetőin és a mindenkori román kormány politikai akaratán múlik Hiszen az egyetem egykori magyar vezetősége kiharcolta a Groza-kormány hozzájárulását ahhoz, hogy több mint harminc magyar állampolgárságú tanárt szerződtessen (többek között a Bolyai TE híres professzorait), igaz ezt a lehetőséget 1947-től a román hatóságok véglegesen beszüntették. Ugyanez ma 2013-ban a demokrácia kellős közepén és európai uniós tagállamként csakugyan lehetetlen lenne? Pedig a négy magyarországi orvosi egyetem (a budapesti, a pécsi, a debreceni és a szegedi) elfogadott egy hétpontos „Támogató Nyilatkozatot”, amelyben vállalják, hogy megalakulása esetén, az önálló magyar oktatási egységnek oly mértékű segítséget nyújtanak, hogy az legkésőbb egy éven belül teljesíteni fogja az összes ARACIS kritériumot.
“Az erdélyi magyarság kultúrélete elképzelhetetlen egyetem nélkül, természetesen az általános anyanyelvi oktatás garantálása mellett”- mondta Csőgör Lajos, az egyetem első rektora.
“Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember.” (Gróf Széchenyi István)
Kürti Jenő

#71 „Építsünk hídat tiszta szavakból határok fölé, S elindulhatunk egymás felé!” (Ismerős arcok)

2013-08-05 00:24

Arra inteném a mindenkori hivatásos (többnyire liberális) rettegőket, hogy vegyék fontolóra a fent leírtakat (#70) mielőtt netán szitokra nyitnák szájukat, és a mára rossz értelmében meghonosodott radikális jelzővel bélyegeznék meg az egészséges nemzettudattal megáldott, egységes nemzetben illetve hazában gondolkodókat, akiknél az édes magyar anyanyelv nem alku tárgya. Mi több, egyesek az áldemokrácia leple alatt meghúzódó garázda, nemzetellenes erők hatalmát féltik.
Könyörgöm, önöknek semmi sem szent? Disznótor nem erőszak, aki nem ért egyet az üggyel, az ne írja alá! De kérem, kíméljenek ilyen jellegű hozzászólásaikkal és ne próbálják még itt is megosztani a nehezen egymásra találó magyarságot!
Tisztelettel, KJ
„Magyarok lehetünk egyenként,
De lehetnénk egyek mind magyarként!” (Ismerős arcok)

Vendég

#72

2013-08-05 11:18

Minden magyarnak érdeke,hogy magyarnyelvü oktatás legyen a MOGYEN.Ozsvath Károly

Vendég

#73

2013-08-06 02:59

Amikor en jartam iskolaban tobb Magyar osztalj volt mind roman es senkit sem zavart,miert tuntettek el ???

Vendég

#74

2013-08-06 07:54

HA NEM OHAJTOD ,HOGY PENZERT ARULJAK A DIPLOMAT..IRD ALA

Vendég

#75

2013-08-06 11:52

Már aláirtam.O.K.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook