A GEO-nak Székesfehérváron a helye!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) A GEO-nak Székesfehérváron a helye! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#1

2013-05-28 22:14

Selmec
Komi

#2

2013-05-28 23:43

"Ha Fehérvár hív, mi ott leszünk, érette vesszen életünk..." - talán még sosem volt ennyire aktuális:(

Vendég

#3

2013-05-29 09:04

A Geo-nak Székesfehérváron volt/van/lesz a helye ...

'... Ha Fehérvár hív Mi ott leszünk ...' ez csak trmészetes,  és nem csak a Selmeci nóta szerint !


Vendég

#4

2013-05-29 12:35

Érdekes hogy minden változás mekkora felháborodást kelt! Az igazi képzés Sopronban volt, az ottani környezet igazán "egyetemvárosi", hasznára volna a képzésnek. Az utóbbi években kikerült, végzett földmérők szinte kivétel nélkül túlérétékelték a tanult szakmájukat, és képtelenek voltak a szükségletek szerint, a megkívánt szolgáltatást nyújtani. Különösen gyengén képzettek a műholdas mérőrendszerek használatában, viszont hérthetetlen módon eszközspecifikus a gondolkodásmódjuk. Az utóbbi 10 évben képzett alkoholisták nem tették igazán szimpatikussá az intézményt. Különösen a GIS Opennek nevezett alkohol túra, amikor tudományos konferenciának álcázott ivászat folyt. Már reggel ittasak a résztvevők, az előadásokat iszogatva, kvaterkázva hallgatták egy előadó teremben, mint ahogy a kocsmában nézik a focimeccset. (különösen stílustalan öltönyben lerészegedni)

Vendég

#5

2013-05-29 12:59

aa

Vendég

#6

2013-05-29 13:08

Az elmúlt hónapban történtek összefoglalója a GEO honlapján olvasható:

http://www.geo.info.hu/portal2007/index.php?option=com_content&task=view&id=1570&Itemid=1

Vendég

#7 Re:

2013-05-29 13:30

#4: -

A GIS Open nem tudományos, hanem szakmai konferencia. Elsődleges célja a földmérés és a földügy területén dolgozók tapasztalatcseréje, az ott felmerülő szakmai kérdések megvitatása.

Azért pedig, mert valamelyik GEO-ról kikerülő mérnök nem pont azt a típúsú GNSS eszközt ismerte meg a tanulmányai során ami neked kellett volna, talán még nem kellene megszűntetni az intézményt. Persze vannak vállalkozók akik elvárják, hogy a friss diplomás földmérő minden műszerből és szoftverből már profin tudja használni azt a típust, amivel a cége rendelkezik. Az ilyenek aztán később is sajnálják a pénzt a munkaerő továbbképzésére.

feketesas67

#8 Gratulálok a komoly, névtelen sárdobáláshoz kedves "vendég" , neked nem itt a helyed, hanem a koncep

2013-05-29 13:36

#4: -  

 

Fekö

#9 Re:

2013-05-29 13:45

#4: -

" Az utóbbi 10 évben képzett alkoholisták nem tették igazán szimpatikussá az intézményt. " Kikérem magamnak, ennyi erőből az összes szakmát le lehetne húzni a .... Valószínüleg az erdészek sokkal jobbak :-)


Vendég

#10 Re:

2013-05-29 13:45

#4: -

Az "Az igazi képzés Sopronban volt" mondatra reagálva fontos még tisztázni, hogy bár a szenátusi határozat is "visszaköltöztetés"-ről beszél, de a GEO soha sem működött Sopronban!

Egy 1962-ben létrehozott felsőfokú földmérési technikumból alakult át főiskolai karrá 1972-ben, és lett az akkor Erdészeti és Faipari Egyetem-nek nevezett intézmény első Sopronon kívüli kara. Mivel tartoznia kellett valamelyik egyetemhez, és Fehérváron korábban nem volt még olyan intézmény, ami befogadhatta volna.

JantskyB

#11 Válasz a 4-es hozzászólásra

2013-05-29 13:48

Kedves 4-es hozzászóló!
Az ilyen jellegű és típusú hozzászólásnak, mint amit Te írtál, nem itt van a helye. Ráadásul név nélkül feltenni nem tartozik a korrekt megoldások közé. A tisztán látás miatt mondom, hogy a képzés sohasem volt Sopronban ebben a formában. Az 50-es években oktattak földmérőket Sopronban néhány évig, de az a Műegyetem képzése volt, és nem az NymE elődjéhez tartozott. A Sopronba költözés nem lenne hasznára a képzésnek, hiszen itt Fehérváron minden szellemi/technikai/anyagi feltétel adott. Fehérvár is igazi egyetemváros, akik tanultak itt, azok tudják. Sajnos a hallgatókat nem lehet felkészíteni minden szakmai kihívásra, de nem is ez a cél. A Karon megkapják a megfelelő alapokat, és aztán a való élet és a tapasztalatok teszik őket jó mérnökké. Ehhez azonban az kell, hogy a munkaadó is partner legyen a munkaerő tudásának fejlesztésében. A hozzászólás szerint a GEO-n az elmúlt 10 évben alkoholisták végeztek. Ez talán a legsúlyosabb kijelentés, amit nem is értek, hogy hogyan írhat le valaki. A GIS Open-el kapcsolatban egyetértek a 7-es hozzászólóval. Lehet, hogy át kell strukturálni a konferenciát, de a kezdeményezésre igenis szükség van és fontos. Kritizálni mindig a legegyszerűbb. Gondolom a 4-es hozzászóló olyan elévülhetetlen érdemeket szerzett már eddig a földmérés területén, hogy ezért beszél a magas lóról. Hát tessék onnan leszállni! A GEO elköltöztetése több száz családot érintene! Ilyenkor összefogni kell, a széthúzásra nincs szükség. És azokra sem, akik a feszültséget szítják.

JB

#12 Re:

2013-05-29 14:01

#4: -  

 Felháborító amit közzétettél kedves anonimus. A képzés Selmecről indult. Láttál te már közelről földmérőt? Tisztában vagy a szakmánkkal?

 

Kusmicki Tibor
Vendég

#13

2013-05-29 15:41

Kedves 4-es anonim hozzászóló!

Az a ténybeli tévedés, hogy a Kar eredetileg hogyan is jött létre, azt az előttem szólók tisztázták. Azon tévedése azonban, hogy a karon végzett mérnökök túlértékelik a tudásukat, illetve az alkoholizmus problémája, ugye…

Nos, mivel úgy gondolom, hogy Ön nem földmérő, hanem csak „volt dolga” kollégával, tájékoztatásul azért elmondom, hogy BÁRMELY beruházás a világon a földmérővel kezdődik, a folyamatában geodétákkal tart, és az utolsó ember, aki elhagyja a helyszínt…
nos találja ki!
A térképeket sem a kismanók készítik, és hadd ne soroljam végig, hol mindenhol MOZDULNI sem tudnának a földmérők által szolgáltatott adatok nélkül.

Az alkohol nem a GEO problémája, hanem a magyar társadalomé egy pár évtizede, ilyen módon általánosítani elég gusztustalan akkor, amikor egy emblematikus intézmény bezárásáról beszélünk. A BME-től az ELTE-n keresztül a magyarországi egyetemeken, főiskolákon a hallgatók és a végzett emberek fantát meg bambit isznak kikapcsolódás gyanánt, ugye…?

Bizony előfordul, mint minden szakmában, hogy Ön, mint megrendelő olyan földmérővel találkozik, aki nem a szakma csúcsát képviseli, a tudása nem naprakész, nem érti a GNSS technológia rejtett bugyrait. Elárulok egy titkot: minden szakterületen talál ilyet. Megint az általánosítás kérdése ugye…

A GIS OPEN konferencia célja a szakmai jellegű tapasztalat, -és információcsere.
Az ott lévő „alkohol túra” ugye nem valami hallomásból szerzett info, hanem személyes tapasztalat. Ha viszont így van, akkor így figyelmen kívül hagyni az ott hallott információk értékét, a kapcsolati tőke jelentőségét, stb., hát nem tudom… érdekes.
Az alkohol problémája ugye MEGINT NEM a GEO gondja, főként nem okozója, hanem az ott lévő résztvevőké. Ha Ön találkozott alkoholista földmérővel, az ugye megint nem a KAR problémája… ismételnem ugye nem kell.

Csak remélni tudom, hogy az ön tanult szakmájában is ilyen összefogásra talál, ha az Alma Matere ilyen helyzetbe kerül.

További szép napot!

Kusmicki Tibor földmérő
(és nem, nem vagyok alkoholista)

tomika

#14 idegenvezetés

2013-05-29 16:51

Kedves tájékozatlan 4. kommentelő!

Név nélkül mindig könnyebb a sarat jó messzire - jelen esetben Székesfehérvárig - dobálni. Azt írja a kommentjében, hogy Sopron igazi egyetemi város...márpedig, ha a mai társadalmat pindurkát is ismeri, akkor tisztába van vele, hogy az egyetemi városokat az ALKOHOLOS rendezvényekkel azonosítják.
Felhívnám szíves figyelmét, hogyha a GEO-t egy italos brigádnak titulálja, akkor szívesen várom személyesen, hogy tekintse meg miként készítjük leadandó feladatainkat átvirrasztott éjszakákon át, a büfé szakokon elterjedt IGAZÁN alkoholos tartalommal bíró estekkel ellenben. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az Ön által pocskondiázott földmérő képesítést szerezzünk, valamint el tudjuk végezni az Ön által becsmérelt - szükségletek szerint (nem) elvégzett - munkánkat.
Ma Magyarország teljes egészére vonatkozik, hogy lazítás gyanánt 1-2 sört elfogyaszt alkalom adtán, de ettől még nem alkoholista képzésre jár. Ha az Ön által sokszor leírt fogalomról tájékozódni többet óhajtana, kérem ezt tegye meg a wikipédia oldalán a tisztánlátás érdekében.
Mivel én jelenleg is az Kar hallgatója vagyok, biztosítani tudom afelől, hogy a hallgatók műholdas rendszerekkel való ismerete túlnyúlik azon, hogy a telefonjukban a navigációra vonatkozó paramétereket bepötyögjék. Minden terepgyakorlaton, és rengeteg évközi feladatnál alkalnazunk geodéziai vevőket, valamint kiértékeljük az azokkal tárolt adatokat.

Remélem kicsorbult nézetét a hozzászólásommal valamelyest javítottam. Ezen felül kérném, ha legközelebb hasonszőrű kommenteket írni kíván, hogy legalább egy jó ízűt nevethessek a bugyutaságain.

Remélem mielőbb végigmazsolázza az általam leírtakat.
Üdvözlettel - Szűcs Tamás hallgató
Stenzel Sándor as. Grafi

#15 Statisztika

2013-05-29 17:58

Hölgyeim és Uraim!
Húsz-egynéhány perccel ezelőtt megvolt a 600. aláírás. Ez nem is rossz lélektani határ. Lényegében ez a szám, óvatos becsléssel "aktív" szakmánk egy-ötöde. Tisztelet azoknak is akik nem geodéták, mert bizony akadnak szép számmal egyéb műszaki kollégák és velünk együtt érzők és gondolkodók is.
Érdemes átböngészni a statisztika fület az oldalon.
Szóval köszönjük és ha lehet srófoljuk még inkább felfelé...!
Üdv; StS
D.G.

#16 első gondolatfoszlányok a hír hallatán

2013-05-29 20:34

Az alkoholistákról és a GNSS-technológia rejtelmeiről már minden elhangzott. Ahogy az is, hogy a képzés gyökere Fehérváron volt. Ez igaz, de a szellem egy része mégiscsak nyugat felől érkezett. Ezért is mondom azt, hogy "Sopron-Sopron sáros Sopron te vagy az oka mindennek".
DE: Hogy idevágó képzavarral éljek, éppen Sopronban kellene azt tudni, hogy egy ötven éve elplántált fát már nem lehet ide-oda tologatni vagy gyökerestől kitépni. Illetve lehet, de annak nyoma marad. Nyoma marad, mivel a kivágott Pirosalma fát megsínylené a város, a hallgatók és legfőképp az oktatók (Oktatóink, Oktatóitok), akik javarészt ezer szállal kötődnek a városhoz, és az utánpótlást nézve kötődni is fognak (és így van ez rendjén). Mégis ki várhatná el tőlük, hogy a Dunántúlon keresztbe-kasul ingázzanak, remek közlekedési feltételek között, vagy feladva mindent a Hűség Városába költözzenek. Még akkor is, ha a földmérés részben "cigányélet" is.

Most mindenki Sopron-ellenes, vagy legalábbis erre hangol a közhangulat. Igen, a szombathelyi főiskola kényszerű (?) "annektálásával" nagy lett az egyetem... és napjaink gazdasági helyzete nem kedvez sem a kis, sem az önállóan is működni képes intézményeknek. A működést persze nem az anyagi feltételekre értem, mert az lehetetlen, és a számok sem hazudnak. Ha hiány és adósság van, az nem tűnik el egykönnyen. Nagy valószínűséggel azonban Sopron nélkül a GEO sem lenne az, ami, vagy ahogy emlékszünk az ott töltött évekre, vagy ahogy a mindennapokban kamatoztatjuk az ott szerzett tudás( egy részé)t. Mert a tudás másik részét azt csak a gyakorlat adhatja, hogy ezzel mégiscsak válaszoljak az "alkoholistázó" fanyalgónak is. Remélhetőleg elegendő a tapasztalata és a szava azoknak is, akik komolyan lobbizhatnak, érvelhetnek a "fehérvári lét" mellett. Mert a mérnök a döntéseiről ismerszik meg, akár súlyos helyzetekben meghozandó felelősségteljes döntéséről is.
Ezért is bízom benne, hogy a döntéshozók is a jobbik eszüket veszik majd elő akkor, amikor kell és azért lesz még geós, aki berúghat az ős Fehérváron.
Kívánok a Kar dolgozóinak és a következő generációknak a nehéz időszak átvészeléséhez:
Jó szerencsét!
Zoltán Varga
Pécs

#17 Kusmicki Tibornak

2013-05-29 21:17

Kedves Tibor, szerintem tévedsz ! A 4-es hozzászóló sajnos nagy valószínűséggel szakmabeli. Erre utal az, hogy ismeri a GIS Open rendezvényt és nyilván részt is vett rajta, mert ez érezhető a hozzászólásából. Erre a petícióra is felfigyelt, és ez csak szakmai körben ismert (a facebook három szakmai csoportjában lett közzétéve). Valamiért szívügye a GPS technológia, és úgy tűnik nem csak egyetlen földmérővel találkozott eddig életében, hanem az elmúlt néhány évben a Geoban végzett földmérők jó részét ismeri. Mindegy is hogy ki ő (direkt nem nagy betű), a véleményét tiszteletben tarthatjuk, őt magát azonban nem kell tisztelnünk.

Vendég

#18

2013-05-29 21:33

A GEO-nak Székesfehérváron a helye!!!!!!!!

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-05-29 21:47Vendég

#20 köszönet és bíztatás a folytatáshoz...

2013-05-29 22:24

Kedves Kollégák,
és Mindenki, aki aláírta a petíciót a GEO Fehérváron maradásáéert, s aki hozzászólt a témához!
Igazán köszönöm (nemcsak a magam nevében) kiállástokat, aláírástokat! Megható és jól esik. És nem hiábavaló.
Elhihetitek, megtesszük itt a GEO-ban, ami ránk tartozik. Most mindenekelőtt végezzük a soros munkánkat, például terepgyakorlatot tartunk, meg viszgáztatunk, meg az adminisztrációs teendőket végezzük... nem sorolnám (de tegnap csak éjjel fél kettőkor sikerült megírnom utolsó levelemet).
A helyzet komoly és mielőbbi döntést kíván, mert a bizonytalanság fenntartása a legnagyobb veszély.
A honlapunkra csak a szikár tényeket tesszük ki. Igen nehéz a média segítségével felkorbácsolt indulatokat kezelni... Szeretnénk itt maradni Fehérváron, ugyanakkor az oktatás eddigi színvonalát, a selmeci hagyományokat, az értékeinket, a jó viszonyt a soproni és más kollégákkal megőrizni. Nehéz mutatvány, de én még bízok ebben, mert ha magamban ezt feladom, akkor tényleg vége.
Bízzatok ebben, segítsetek ahol és amiben tudtok. Leginkább azzal, hogy jól végezzük a ránk bízott, magunkra vállalt feladatot.
Ezer dolog van, amit a szakmában, egyáltalán mai magyar élethelyzetünkben okosan meghányva-vetve (ahogyan József Attila szerette volna) meg kellene vitatni... ilyen az alkoholizmustól a GNSS oktatásáig sok minden. Lehet, ez a sokk, ami minket ért, éppen egy ilyen igazi párbeszédet indít el...
Külön köszönöm a 4-es hozzászólónak címzett kommenteket. Magam is szívesen elbeszégetnék a 4-es számú kollégával - várom privát email-jét.
Jó szerencsét!
Busics György
egyetemi docens
NymE GEO
N.Dániel

#21

2013-05-30 00:24

Tisztelt hozzászólok.

Nagyon szép a hagyományok őrzése és a ragaszkodás a megszokott környezethez, de sajnos a mai világban a dolgok gazdasági oldalát is figyelembe kell venni. Sajnos a GEO évi sok tíz milliós adósságot termel. Nem arról van szó, hogy megszűnne a képzés csak gazdasági optimalizációról. Az átköltözéssel valószínűsíthetően pár évig kizökkenne a megszokott rendből a kar, de biztosan alkalmazkodna. A mai világban már minden a mobilitásról és az alkalmazkodóképességről szól. Ez az ami még nekünk nem megy.

Kusmicki Tibor

#22 Re: Kusmicki Tibornak

2013-05-30 07:54

#17: Zoltán Varga - Kusmicki Tibornak

Kedves Zoltán!

Lehet, hogy Neked van igazad. Én első felindulásomban írtam a hozzászólásomat, nem gondoltam minden variációra négyeske kilétét illetően.

- valamikor harmadévben útterv miatt kibukott hallgató?

- munkáltató, aki nincs megelégedve a végzett mérnökökkel?

- munkanélküli végzett ember, aki semmire sem tartja a megszerzett diplomát?

Nem számít, viszont ha ő is földmérő, akkor különösen gerinctelen az a mód, ahogyan pont most és pont így névtelenül a GEO-ról és így annak oktatóiról is nyilatkozik.

Kiss Sándor

#23

2013-05-30 12:59

Kedves Olvasók!
Pusszantom a négyeskét. A 4. hozzászóló azt várja a kikerülő diák tudja azonnal használni a műszereket, bármilyen típusú, korú is az. Arról elfelejtkezik, hogy az iskola dolga egy alap nyújtás, a többi képzés és az után képzés a cége feladata. Természetesen minden geodéta vállalkozásnál ugye kell lenni egy beosztott mérnöknek, vezető mérnöknek, vizsgálónak. (A vezető mérnök feladata nevelni a csemetét) Egy földmérő nem földmérő.... A GPS-től sokan csodát várnak (a technika csoda), de ne várjanak. Ez egy mérési módszer, amely kiegészíti a régebbi (hagyományos mérő eszközöket szalag, szögprizma, mérőállomások,) módszereket. Kizárólag vegyes technikát szabad használni. Próbáljon GPS-sel mérni a Nagy Hideg-hegy lábánál a völgybe. (Örül ha alappontot létesít).. Lehetne még sorolni.
Kocsmázás: Ne legyünk álszentek: Négyeske, lehet antialkoholista? Az alkohol kismértékben gyógyszer, nagymértékben méreg.
A GEO: Ott jó ahol van. Ott a helye. Miért is? Selmecbánya, ugye elkerült tőlünk. Sopronban nem volt földmérő képzés, (most tekintsünk el a BME kihelyezett tagozattól). A (NYME) Soproni Egyetemen nincs hely, nem lenne hova tenni az iskola eszközeit. A legfontosabb szempont: nem Budapesten van, nyugis hely, ország közepe nem úgy mint Sopron. Székesfehérvár szinte minden honnan egyenlő távolságra van, jó közlekedéssel. Sopronnak nem ártana inkább bányászatot oktatni, mert lassan kihal a szakma, pláne bányászat nélkül. Külföldieket is lehetne oktatni csak a szakma tovább éljen Javaslom az építőmérnöki szak megindítását az iskolában. A volt Jáky a szomszédságban van. Ezt az iskolát is tönkre vágták. A Jáky iskolát is vissza kellene hozni és vasútépítés oktatással kiegészíteni. Budapesten megszüntették a Kvassay SZKI-t is, vagy 5 éve. 1995-től folyamatosan züllesztik szét a magyarországi oktatást. Mikor lesz vége???????
Nincs pénz az oktatásra???? A befizetett adók, tandíjak hova lesznek?


JantskyB

#24 Gondolatok N. Dániel hozzászólása alapján

2013-05-30 13:04

Kedves Dániel!
Amit írtál abban csak általánosan van igazad. A GEO helyzetére viszont semmiképpen nem lehet alkalmazni.Huszonévesen az ember mobilis és alkalmazkodik, hidd el tudom; egyre messzebb költöztem otthonról, mentem a munka után. De akkor még csak albérletben laktam egy hátizsákkal, nem eresztettem gyökeret sehol. De itt most nem egy ember sorsáról van szó, hanem egy intézményről.
Gondolj a családokra, akik napról napra élnek, és akiknek nehezen megoldható, hogy gyerekük felsőoktatásban tanuljon. Nekik szerinted mindegy, hogy hol lesz a GEO a jövőben? Gondolj azokra az oktatókra és dolgozókra, akik Fehérváron élnek. Vagy szerinted még mindig a mobilitásról van szó illetve az alkalmazkodóképesség hiányáról? Add fel a házad, családod közelségét, egzisztenciád és költözz el máshová? Tamási Áron szerint azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Senki nem lehet egész életében világpolgár, aki sehová sem tartozik, és mindenhol otthon érzi magát. Tartozni kell valahová!
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim. Fehérváron.

Stenzel Sándor as. Grafi

#25 Azonos feltételek

2013-05-30 13:41

Bizony, Székesfehérvár az ország közepe és nem csak a Geósoknak.
A médiában az jelent meg "(...) minden hallgató azonos feltételekkel folytathatja tanulmányait(...)" Egy nyíregyházi hallgató esetében Nyíregyháza->Székesfehérvár autóval 3 óra, tömegközlekedéssel 5 óra 40 perc, ellenben Nyíregyháza->Sopron autóval már 4 óra 40 perc, tömegközlekedéssel pedig már 7 óra 50 perc. Ez azért némi költség és időbeli ráfordítás növekedés neki és családjának, amit mondjuk tanulmányai megkezdésekor nem kalkuláltak bele! Márpedig ez nem mobilitás kérdése...