Védjük meg a Római-partot!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Védjük meg a Római-partot! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#1

2013-02-16 21:12

Sajnálnám a gyerekkori emlékeimet.

Vendég

#2

2013-02-16 22:08

Néha a józan ész is dönthetne. A római part egy hungarikum, őrizni, védeni kéne, nem elpusztítani. Az tény, hogy valahogyan meg kellene oldani az ártérben lévő házak védelmét, habár, aki oda épített, tisztában kellet legyen a hely időnkénti Velence jellegével.

Vendég

#3

2013-02-16 22:21

Annyira hungarikum egyébként, hogy a Hungaricum Bizottság az első 12 listázott hungarikumba bele is sorolta a "budapesti Duna partokat"...

Vendég

#4 Re:

2013-02-16 22:23

#2: -

Igen, ahhoz, hogy a különböző érdekeket össze tudják hangolni, jó tervezés kellene. A mostani a gombhoz (a parton futó 1200 mm-es Sentab ivóvízvezeték, parti ingatlantulajdonosok érdeke) alakítja a kabátot. Azt mondják, hogy az északi 1 km-es rész feltöltésével, a védendő erdő kivágásával milyen jól hasznosítható terület jön létre, mint a Kopaszi gáton. Csak azt felejtik el, hogy ott megtartották a fákat, illetve a mostani projekt gátépítésről szól, nem partmenti igényes rehabilitációról... Ráadásul sok kockázata is van a mobilgátnak, pl. a lefolyó vizek visszaduzzasztása, amiről őszintén kéne beszélni.


Vendég

#5

2013-02-16 22:25

Érdekes módon a középső szakaszon, ahol a szűk hely miatt nincs más megoldást, mégis meg tudják oldani a Sentab kiváltását és a kerítésmenti mobilgátat. Ahol van hely, ott persze vesszen a part!

Vendég

#6

2013-02-16 22:28

Az én adóforintjaimból ne kedvezzenek azoknak, akik a partra illegálisan húztak fel lakóparkokat. Vagy a fejlesztők, tulajdonosok bekötött szemmel vásároltak ott ingatlant?

Vendég

#7

2013-02-16 22:50

Felháborít ez az egész. Már az is durva volt, hogy bezárták a csónakházakat! Ne engedjük!!!!! Ha kell élőlánccal védjük meg...!!!

Vendég

#8

2013-02-16 23:33

Budapest lakosságának arculcsapása néhány - az ártérben, üdülőövezetben felépített - százmillás nagyságrendeket nyaldosó luxus-lakóparki otthonok miatt. Éljenek a milliomosok, hiszen csakis ők számítanak (lsd. "Mindenki annyit ér...."). És ne feledjük azt se, hogy ki volt a III. kerületi polgármester, mikor ezeket a napnál világosabb umbulda építési engedélyeket kiadták.
Rose

#9

2013-02-16 23:50

Ebben az élőlánc dologban én is benne lennék. Odaállok és nem mozdulok egy centit se.


Vendég

#10

2013-02-17 02:38

Bontassák le a házakat az ukrán maffiával, akik felépítették oda a lakóparkjaikat!
Vizenjáró

#11 agn607@gmail.com

2013-02-17 02:55

Az élőlánc helyett inkább a gyakori vízitúrázást javasolnám, különben még én is megérem, hogy autópályát építsenek a Római partra. A Demszky érában a Népszigeti víziéletet sikerült a hajléktalanok betelepítésével és az északpesti szennyvíztisztítóba vezetett szennyvíz nyomócső part menti vezetésének tervezésével, kivitelezésével tönkre tenni, nem is beszélve milyen szépen sikerült megágyazni azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek szerepük volt emberek eltűnésében.
Persze nem a polgármestereket kell ócsárolni, hanem azt a sok műveletlen és felületes fővárosi és kerületi képviselőt, akik a vízi életet eltakarító rendezési terveket megszavazzák. A rendezési tervekben kellene biztosítani, hogy aki nem szereti a vízi életet, annak eszébe se jusson a Duna közelébe költözni.A rendezési tervek bemutatására létre kellene hozni egy nagyméretű és az építészet társadalomformáló hatásának megfelelő kiállítóteret, e nélkül az építésszabályozás nem demokratikus. Meg kellen tanítani az építészeket is evezni, olyan építészek ütik bele a Duna dolgába az orrukat, akiknek fogalmuk sincs a Dunáról. Aztán ha valamire sikerült már jutni, vissza kellene szerezni a Lido-t is a vízi élet, fürdés számára.

Vendég

#12

2013-02-17 11:11

beleillik az utóbbi idők eljárásrendjébe,hogy az érintettek kel való egyeztetés nélkül,egyszerűen erőfölénnyel döntenek.

Vendég

#13

2013-02-17 11:13

Szeretném megmenteni Romai partot
K

#14 Római part - megoldás?

2013-02-17 11:21

Sajnos már nem lakom a Római parton, de több mint 20 évet éltem ott.
Két hozzáfűzni valóm lenne:
- A Római part sajnálatosan eléggé lepusztult állapotban van. Néhány csili-vili lakóparkot és szállodát leszámítva többségében rohad-pusztul, a régi patinás üdülők, és csónakházak rohadó látványa elég elszomorító (főleg csillaghegy és békásmegyer közti szakaszon). Így azt gondolom, hogy a területet mindenképpen rendezni kell, pénzt kell rá költeni ez biztos.
- Viszont mit és hogyan?! Na ez a nagy kérdés. Szüleim még mindig Rómain laknak, ezért az árvízvédelmet támogatom, de nem ezzel az idióta megoldással, ami tönkre teszi a partszakaszt! Van egy csodálatosan elhanyagolt állapotban lévő gát a Királyok útja mentén, azt kellene megerősíteni! Az hivatott védeni a lakóingatlanokat! A közte és a Duna közt lévő szakasz mindigis ártér volt, aki ide építkezett, tudta mit vállal!
A parton a bicikliutat kellene inkább újra aszfaltozni, kiszélesíteni, padokat és kukákat kellene százszámra kihelyezni, az éttermes részeknél újra murvázni, gazolni, elhagyott, omladozó ingatlanokat lebontani, rendezni a területet, és egyszer és mindenkorra kitiltani a rohadt autókat, mentőn és tűzoltón kívül senki be ne hajthasson! Mai napig sok büdös gyökér nem bír 10 métert sétálni és a parton áll meg. Rendszeres rendőri jelenlétet (ez nyáron szerencsére már beindult), közterület felügyelőket, rendet és tisztaságot!
A gátat tehát ebben a formában nem támogatom, ezért aláírtam a petíciót, de a területet mindenképpen megfelelően rendezni kellene.
optimista

#15 Re: Római part - megoldás?

2013-02-17 12:13

#14: K - Római part - megoldás?

, 30 évig éltem Csillaghegy és Római határán,volt jónéhány árvíz, csónakház lebontás ,hullámtéri "üdülő" építés,a  parti út borzalmas állapota, kerékpárosok-gyalogosok állandó konfliktusa, és így tovább... Ami viszont állandó volt:az indulatos vita és a semmittevés!!!

Kedves aggódók, higgyék el, a tervezett megoldás olyan kompromisszum, mely elfogadható, a védelem szükséges /a Királyok útja sok tényező-pl.víznyomócső ,közcsatorna,stb. miatt nem megoldás/ ,a hullámtérben régen -és nem illegálisan-épült lakóházak, egyéb létesítmények is találhatók.Én biztos vagyok benne, hogy a tervezett gát megépítése hosszú távon a környezet rehabilitálását , rendezett állapotokat, a vizi-élet fejlesztését is eredményezi./Tudom, hogy "más téma", de jól emlékszem a Megyeri-híd történetére, szerintem tanulságos!/


Vendég

#16 pesszimista

2013-02-17 12:37

@optimistának: a tervezett megoldást nem látom kompromisszumnak, mert a kavicsos part és az ártéri galérierdő elpusztításával jár. A Rómain most csak ezek képviselnek értéket, az összes többi épített elem maga a borzalom. A kompromisszum egy kerítésvonali stabil-mobilgát lenne, amelybe a hullámtérbe építkező tulajdonosok is beletolnák az anyagi részvállalásukat: hiszen egy gát felértékeli az "üdülő" igatlanjaikat, rögvest lehet rá jelzálogot felvenni, állandó lakcímet lehet szerezni, nem kell fizetni idegenforgalmi adót, vízkár elleni biztosítást lehet az ingatlanokra kötni. Ez esetben a parti növényzet és a kavicsos part is megmaradna. Nem csak a Királyok útján van víznyomócső: a parton is. Kiváltható. Akarat, tervezettség, pénz kérdése. A Római hullámterének lakóparkokkal és szállodákkal való beépítésének tisztes profiton felüli extraprofitja bőven fedezné a Sentab vezeték műszaki bevédését és a kerítésvonali mobilgátat is. A parton összesen 40 db olyan lakóház van egyetlen tömbben, az északi részen, amely anno, nagyon régen még szabályosan épült. Még mindig sikerült őket homokzsákkal bevédeni. Az összes többi "lakóház" szabálytalanul épült. Üdülőként vagy csónakházként bejegyzett lakópark, hotel, abc, konferencia-központ, bowlingpálya, sportáruház, a parton igénytelen bodegák, borzalmas giccsek és szakadt sufnik. A tervek ígérik a rendezett állapotokat, de a rendelkezésre álló összeg ma csak a szűk műszaki beavatkozásra elég, a környezet rendezésére nem. Budapestet ismerve, ahol minden ideiglenes dolog nagyon véglegesnek tűnik, ma nincsenek meg arra a garanciák, hogy a part rendezése valaha is megvalósul. A Kopaszi gát parkja se ingyen épült. Ráadásul ott maradtak a meglévő fák is. Ami a Rómain 30 év alatt nőne újra minimum. Ma csak a mobilgát, a feltöltés és a fák kivágása a biztos. Ez pedig teljesen átrajzolja a mai part karakterét. A "rendezett állapotokat és a vízi-élet fejlesztését" ígérte az a szabályozási terv is, amely lehetővé 2001 után, hogy magasabb "üdülőházak" és "csónakházak" épüljenek. Látjuk az eredményt. "véletlenül" összedőltek és felgyulladtak műemléki jelentőségű csónakházak, "sajnos" le kellett őket bontani, istenbizonyra megígérték a fejlesztők, hogy újjáépítik őket. Újjá is építették őket. Csakhogy étterem van bennük, garázs és lakó. Nem csónak. Ez is tanulságos. Ez a petíció azért több annál az alapállásnál, hogy "NEM AKARUNK GÁTAKAT!". Itt a hangsúly azon van, "HOGYAN NEM AKARUNK GÁTAKAT!". Például környezetpusztítás árán úgy, hogy csak a magántulajdonosok járjanak jól: közpénzből.


Vendég

#17

2013-02-17 13:32

Néhány érv a terv ellen: nincs kipróbálva a mobil gát egy ekkora, áradó folyón; van sokkal olcsóbb, környezetkímélő megoldás is; hadd maradjon meg egy kis természet nekünk, budapestieknek!
ügyvéd

#18

2013-02-17 15:08

Megnéztem pár üres nagy telek tulajdonosát a Rómain. gyakorlatilag mind bank vagy real estate. A mobilgát már magasabb szinten "elintéződött" réges rég, a fejünk felett. Csakhát az benne a szépséghiba, hogy mi fizetjük ki. Aztán majd jön a fejlesztő és fejleszt. Jó kis munkamegosztás!
optimista

#19

2013-02-17 15:41

Kedves Pesszimista!
Nyilvánvaló, hogy a topic nem kettőnk eszmecseréjéről kell, hogy szóljon.Ön jól ismeri a területet, valamint a tervet.Azonban engedjen meg néhány megjegyzést.
-Víznyomócső:400-as ,stratégiai fontosságú
-házak védelme:sajnos nem volt teljes, az önkormányzat több MFt segélyt fizetett a károsultaknak./Egyébként sok száz házat kell megvédeni, a Királyok u. védmű "fejlesztéssel" sem lenne erre alkalmas./Egyébként több sportegyesület tagjai is segítettek az emlékezetes árvíz idején, /én is ott voltam/, pedig a saját telepük is veszélyben volt./Valljuk meg:kompromisszum szükségeltetik az optimális part kialakítás és a vizitelep védelme érdekében.
-az önkormányzat-Tarlós idejében-állandóan a fővárost hibáztatta a gát hiánya miatt.Vajon most mi a III.ker.önkormányzat álláspontja? Nem lenne jó tudni, és közreadni?
-meglehetősen közhely, hogy egy környezetvédelmet is/!/ szolgáló beruházásnak externáliái /negatív/is vannak, szerintem megfontolandó ezek tudomásul vétele. /Megj:dokumentálhetó, hogy én anno egy/!/ fa kivágása miatt milyen patáliát csaptam az önkormányzatnál-sajnos hiába!/A "galériaerdő" egyedeit őshonos, gyors növekedésű növényekkel pótolni kell!/Figyelem:az 1995-ben elfogadott, ma is hatályos Környezetvédelmi Törvény betartásának ellenőrzését szabadjon a topic tisztelt résztvevőinek figyelmébe ajánlani, én magamnak ezt a feladatot határoztam meg.
Üdv Mindenkinek!!!

BKS

#20 BKS

2013-02-17 17:42

..hát ha nincs még elég pénz a kompromisszumkész megoldásra, akkor tessék még gyüjtögetni abba a malacperselybe és térjünk vissza a kérdésre később! fejleszteni kéne az ilyen partszakaszokat és bővíteni egész óbudán! semmi nem pótolhatja Butapesten azt ami a római parton van! természetesen én is inkább a "kerítéses megoldást" támogatom és csatlakozunk is páran az élőlánchoz ha kell! üdv: Békásmegyer '86
ilus1949

#21

2013-02-17 18:19

Az illegálisan felépitett lakóparkokat felépitők a saját pénzükkel védjék meg ingatlanjaikat. Az ártér nem lakóparkok épitésére való.
Aki ott építkezett, az viselje a következményeket . A nyúlgátat kellene magasitani.

Vendég

#22

2013-02-17 18:31

Remélem, hogy lesz foganatja ennek a petíciónak.... Sajnálnám, sok boldog órát töltöttem ott....
kék-zöld

#23 árvíz

2013-02-17 19:16

Még egy szempontot felvetnék, - röviden, ezért tökéletlenül kifejtve - ami nemcsak a Rómain, hanem hazánk többi folyópartja mentén is megfontolandó. Az árvíz elleni védekezésben az egyre magasabb és több gát építésével több nagy probléma is van: egyrészt ökológiai hatása a folyókra, a folyók és árterek élővilágára nézve katasztrofális és nem kompenzálható, továbbá ezzel az ezen ökoszisztémák által ingyen nyújtott javak és szolgáltatások (amilyen pl. a vízi élet vagy a halállományt fenntartó ívóhelyek) is elvesznek. Másrészt, a bevédett területek vízgazdálkodására is negatív hatással van (ez NEM a városokban, hanem a művelt és természeti területeken gond). Harmadszor, beláthatatlan időtávon sem végezhetünk a feladattal, a gátak "sose" nyújtanak elegendő biztonságot, mert a beszűkült hullámtér feltöltődik a szállított hordaléktól, amitől az árvízszintek folyamatosan emelkednek. Negyedszer, az isten pénze sem lenne elég rá, ami felveti az összehasonlítás szükségességét a megvédendő értékekkel. Az árvíz kezelése közfeladat, de ennek sehol sem szabadna azt jelenteni, hogy a védendő értékeket sokszorosan meghaladó beruházásokkal (és milliárdos eseti védekezéssel) egyre több védművet építünk közpénzből, amivel környezetünket is tönkre tesszük, és a fenti problémákat előidézzük. Az árvíz kezelésében gyökeresen új szemléletnek kell teret hódítani: a megelőzés és az ésszerű kockázatcsökkentés elveinek kellene érvényesülnie, plusz az externáliákat is figyelembe vevő költség-haszon elemzésre lenne szükség, majd az érintetteket érdemben bevonó, konszenzusra törekvő tervezésre. Az illegálisan épült ingatlanok tulajdonosai is érintettek, de semmiképp sem az egyetlenek ebben a minőségükben. A közpénzből valóban közérdeket szolgáló megoldások valósuljanak meg, ne egyéni vagy ágazati érdekeket szolgálók.

Vendég

#24

2013-02-17 20:36

Az a legnagyobb baj hogy nem Óbudához tartozik a Római. Így adhatták el a D.. alatt!!!
Ami maradt azt MENTSÜK MEG!!!!
Sajnos a nagy árvíznél benézték a szintet és azután épültek a Rozgonyitól lefelé a társasházak, mert ott már nem volt víz.

Vendég

#25

2013-02-17 23:11

Sokan épp a Római part hangulata miatt költöztünk ide. Legálisan vettünk, örököltünk, adóztunk, illetékeltünk.  A gomba módra szaporodó épületek komoly negatív hatással vannak a vízgazdálkodásra, az ártér beszűkült felszín alatt és felett egyaránt, sorolhatnám... Inkább tisztítani kellene az ártereket! Aki illegálisan építkezett az ártérre, oldja meg az árvíz okozta problémáját is. Viszont ezt a Hungaricumot ne vegye el az itt élők és az ide látogatók elől. Szeretjük a Római-partot, így, ahogy van!