Kezdeményezés Érd kerékpárosbaráttá tétele érdekében

erdkorbe

#1 Bringabarát várost Érdből

2015-09-22 20:59

1999 óta szervezünk Érden különféle kerékpáros programokat, figyelemfelkeltő akciókat, mint pl. az Érd Körbe kerékpáros felvonulást 2002-től, ebből 2015-re már a 25-et. Ezeken több ezer kerékpáros nyilvánította ki megjelenésével a kerékpáros fejlesztések felgyorsítását. Ezért kérünk e petíció aláírásával erősítsd meg és támogasd városunk kerékpáros igényét. Egyesületünkről itt olvashatsz: www.erdkorbe.hu


Vendég

#2 Re: Bringabarát várost Érdből

2015-09-23 10:00

#1: erdkorbe - Bringabarát várost Érdből 

 Remélem a programok között KRESZ oktatás is szerepel, mert a kerékpálosok közlekedési kultúrája országos szinten kritikán aluli.

Kiss András

#3 Re: Re: Bringabarát várost Érdből

2015-09-23 14:13

#2: - Re: Bringabarát várost Érdből 

Köszönjük az észrevételt!

Ha megnézte (volna?) a petíciót, ez is szerepel benne, mert fontosnak gondoljuk. Ezért is csináljuk az egészet! Ha eljött egyszer is az Érd Körbe programra, láthatta, hogy kérjük a résztvevőket a kulturált közlekedésre, igyekszünk betartatni velük a szabályokat. Emellett rendszeresen részt vett a rendőrség is a programjainkon KRESZ oktatással, ügyességi játékokkal. Ld. pl. a lenti képet.

 

A másik pedig, hogy a biciklisek nagy része máskor gyalogos, megint máskor autós. Ha a KRESZ tudásuk kritikán aluli, akkor ez valószínű igaz a gyalogosokra, autósokra is. Országos szinten..

Ha szeretne a jelenleg Ön által tapasztalt állapotokon segíteni, szeretettel látjuk programjaikon, akár szervezőként is! Találunk rá lehetőséget, ha szívesen átadná KRESZ tudását a résztvevő bicikliseknek.

futár

#4 Re: Re: Re: Bringabarát várost Érdből

2015-09-24 13:21

#3: Kiss András - Re: Re: Bringabarát várost Érdből 

 Sokszor éppen az okoz gondot, hogy sokan kerékpárral is autósként közlekednek.  Igaza van 2-esnek, sőt, én javasolnám a kerékpárra a kötelező KRESZ vizsga bevezetését.

Az összes autós számához képest jóval kisebb a szabálytalnkodók aránya, mint a kerékpárosoknál és a gyalogosoknál. Sajnos a kerékpárosok sok esetben még az "kerékpárral behajtani tilos" táblát sem ismerik. A világítás hiányosságairól ne is beszéljünk.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2015-09-24 16:27



Vendég

#6

2015-09-24 18:36

Szeretnénk európaiként európai módon közlekedni és élni.
Kiss András

#7 Re: Re: Re: Re: Bringabarát várost Érdből

2015-09-25 09:51

#4: futár - Re: Re: Re: Bringabarát várost Érdből 

Egyetértek vele, hogy egy alap KRESZ tudást meg kell szereznie mindenkinek, aki közlekedik (vagyis nagyjából mindenkinek), lehetőleg már kisgyerekkorban. De én hatásosabbnak gondolnám az iskolai és az otthoni, szülők általi közlekedési ismeret tanítást, nevelést, mint kötelezővé tenni, vizsgához kötni ezt. Ha ismerjük is az egyes táblákat, a bringás közlekedés speciális szabályait, nincs garancia, hogy azt be is tartjuk. Ezért inkább közlekedési kultúra kérdése szerintem, hogy alkalmazzuk is-e a szabályokat, melyeket alapvetően azért alkottak, hogy biztonságban elérjen mindenki A-ból B-be.

Ebből a szempontból véleményem szerint nincs nagy különbség, hogy valaki autót vezet és figyelembe veszi-e pl. a 30-as táblát az iskolánál, vagy kerékpárra ül és figyelembe veszi-e pl. az egyirányú utcákat vagy a piros lámpát. Aki alapvetően szabálykövető, azt nem befolyásolja, hogy épp mivel halad.

Ugyanígy, meg kéne érteni, hogy a világítás azért van, hogy lássanak, nem azért, hogy ne kapjon le a rendőr a sarkon. De ez sem megy mindenkinek, ahogy a biztonsági övet sem mindenki kapcsolja be (nekem érthetetlen módon). És hogy mire figyelj biciklin, hogy ne kerülj veszélyes helyzetbe (pl. jobbhorog elkerülése), az sincs feltétlenül a KRESZ könyvekben.

Szóval azt hiszem, egyetértünk, legfeljebb az eszközök tekintetében látjuk máshogy a megoldást.

 

* kieg. a fentiekhez: Ez alapján (nem állítom, hogy reprezentatív a felmérés) a KRESZ tudás birtokában van elméletileg a bringások nagy többsége, hisz jogosítványa is van: http://www.minimalmass.hu/jogositvany-birtokaban-kerekparozol


Vendég

#8

2015-09-29 06:13

A kerékpározás egészséges és fontos, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni a bicajosok.
Egy érdi...

#9 Többmilliárdos fejlesztési terv

2015-09-30 12:39

Most kaptam meg az Érdi Újság legfrissebb számát. Címlapon, hogy többmilliárdos fejlesztési tervet fogadott el Érd közgyűlése.
Kerékpárútról egy szó sincs benne, a meglévő járdák akadálymentesítéséről szintén semmi. Ennyit a kerékpárosbarát városról és a korábbi ígéretekről...

SZsolt

#10 Re: Többmilliárdos fejlesztési terv

2015-10-11 19:17

#9: Egy érdi... - Többmilliárdos fejlesztési terv 

Aki kihagyta a rendezvényt, most aztán bánhatja!

A friss ígéreteket amik ott szóban elhangzottak, e cikkbe ágyazott videóban megnézheti, meghallgathatja a 3"-től: http://erdmost.hu/2015/09/29/erdkorbe-25/

A képen a pici lány a petíciót adja át rögvest, a nagyobbacska pedig a 25. Érd Körbe alkalmából készült jubileumi pólót a polgármester úrnak.

K. Béla

#11 Re: Re: Többmilliárdos fejlesztési terv

2016-01-09 07:48

#10: SZsolt - Re: Többmilliárdos fejlesztési terv 

 Kár, hogy az a poló rá se fér a polgármesterre. :D