Veszélyben a művészvagyon
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Ez a(z) Veszélyben a művészvagyon petíció automatikusan generált fórumtémája
Vendég |
#2762011-04-19 08:47 |
Vendég |
#2772011-04-20 21:31Az alkotmánytervezetet valamilyen hatásra, de átfogalmazták és így elfogadható! Szerintem. Nem sért senkit. Ha a Művészeti Akadémia valóban a legjobbak fóruma lesz, akkor minden rendben! |
POP EYE Vendég |
#278 #277-nek.2011-04-20 23:06Ha csak annyira lesz jó, mint a létrejöttének körülményei, biztos, hogy nem a "legjobbak fóruma" lesz! |
Vendég |
#2792011-04-22 09:53Szubjektyv beszámoló röviden a tegnapi választmányi gyűlésről: |
Vendég |
#280 mfgy2011-04-22 10:00Valószínű mindenki megkapta a Kulturális Államtitkár levelét. Egy mondata felháborító és csúsztatás! Erről a művész társadalom a legkevésbé tehet: "A magyar Állam a közalapítványon keresztül eddig több, mint 15 milliárd Ft-ot fordított a nyugdíjsegélyekre. Ez az összeg sokszorosa annak, amit annak idején a Művészeti Alap levont a művészektől és többszöröse a közalapítvány jelenlegi teljes vagyonának." Az állam, a kormányok, jogalkotók által elfogadott törvények lehetetélenítették el a művészek anyagi helyzetét! Ki ne fizetett volna többet, ha megteremtik a munka általi jövedelemszerzés feltételeit! Erre soha senki nem gondolt és ma sem gondol! 15 milliárd? Mennyi anyagi támogatást nyújt az állam a művészetek támogatására? Európai országokban az állami támogatás(az egyébhez képest-mecenatúra stb) 50-70%, Nálunk a 20-at nem éri el és ezt is soknak tartják! Úgy látszik az értelem hiánya van a fejekben! A művészet soha nem lesz áru, belekényszeríteni gazdasági számításokba, mérlegelésekbe- az egyenló a teljes tönkretétellel! Pancser hozzáállás!!!!!!! |
Ki is az igazi dilettáns? Vendég |
#2812011-04-22 10:08Felháborító, de már meg sem lepett igazán. Amióta az eszemet tudom (50 éve) a művészekkel és a művészettel kapcsolatos kérdések mindig "kezelhetetlen, szükséges rossz" minősítést kapott az éppen aktuális kormányzattól. Nem értem, hogy épelméjű (??) döntéshozók, miért nem tudnak szót érteni a művészekkel, miért nem képesek jól felfogott érdeküket belátni atekintetben, hogy minden ország legféltettebb, legértékesebb, legkevésbé amortizálódó vagyona a művészei által alkotott csodák. Legyen az bármilyen stílusú, akár "amatőr" kezek által, sokszor ledilettánsozott mű. A világon mindenhol elismert a magyarok alkotói tehetsége ezen a területen is. Nem fogadom el, hogy saját vezetőink degradálják le azt, ami dicsőséget, hitelességet, elismerést szerezhet nekünk. Ismét bizonyították teljes alkalmatlanságukat, tárgyalóképtelenségüket, hozzá nem értésüket. Könyörgöm, miért?? |
Vendég |
#2822011-04-22 10:10Miben nem értett egyet Bauer István kijelentéseivel? Ez nagyon tág megfogalmazás! Nem a lemondott tiszteletdíj a lényegi kérdés! Mindennek az alapja a művészek munkához juttatása szervezett, korrekt kereteken belül. Országos pályázatok stb. MIndenki számára elfogadható, jól működtethető törvények kellenek. Amíg ez a helyzet, addig anarchia van és vaktába kiabálás! |
Vendég |
#2832011-04-22 10:21Ez a választmány valóban lecserélésre szorul, ha az eseményekből ilyen következtetéseket vont le! Nem képviselhetik szakmai érdekeink! Bauer István joggal beszél vészhelyzetről, mert ezek az utolsó szorítások a művészet torkán! |
Vendég |
#2842011-04-22 13:26Már hozzászóltam. Tiltakozásomat olvasni lehet az ÉRDI ÚJSÁG legőjabb, tegnap, Nagycsütörtökön meggjelent számában a 3. oldalon. Írásom címe: BIOLÓGIA. Tisztelettel: Bíró András, író, költő, újsághíró |
Vendég |
#2852011-04-22 14:10Kedves Bíró András! olvastam a cikkét. Engedje meg, hogy nem értsek egyet a művészekkel kapcsolatos véleményével. A művészek egyesületi formába tömörítése annak idején óriási hiba volt.Kitettek minket a gazdaság farkastörvényeinek! Az egyesülési törvény nem ad lehetőséget semmilyen gazdálkodási formára, nonprofit társaság az egyesület. Még csoda, hogy eddig is fenntartotta magát. Az állam szerepvállalása elengedhetetlen, csak nem a takarékosság oldaláról kezelve, hanem felismerve, hogy a kultúra az ország identitástudata- több pénz kell ide irányítani! Vagyis ha cél az egyesületi forma megszűntetése, önmagában nem ördögtől való. A Művészeti Alap az aczéli rendszerben is progresszív szervezetnek tekinthető a sok-sok hiba .Művészeti életünk mindennek ellenére nyitott volt, fejlődött,több ág európahírű volt.A 90-es években jóvátehetelen bomlásnak indult, szakmailag, morálisan, anyagilag. |
Vendég |
#2862011-04-22 14:11Az elütésekért és hibákért elnézést! |
Forgács Jenő Vendég |
#2872011-04-22 15:01Írtam a napokban,hogy "levelezni kevés". Konzekvens embernek tartom magam - írok hát levelet. |
Forgács Jenő |
#288 Re: 1822011-04-22 15:18A "figyelemfelhívást" én inkább elkerülném..., hátha talál a felkeltett figyelem még maradék javakat... De az, hogy "talán többen erősebb meg hatásosabb is volna" igen csábít. Hát, most nem tudom csatlakoztam, vagy sem, egyeztetési lehetőséget kérek, talán többek nevében is. Üdvözlettel: Forgács Jenő U.i. : Kérem olvassa el másik, pár perce írt hozzászólásomat is. |
Vendég |
#289 Re: Csupán kiegészítésként, folytatásként......2011-04-22 19:031/ A választmánynak........Valóban fontos lenne, hogy a választmány tagjainak véleménye nem szürke maszatként legyen, hanem mindenki aki a választmányi tagságot és így a vezető szerepet felvállalta a nevével az felvállalná a saját véleményét ugyanígy névvel is és ezt közzé tennétek a kollégáknak Így, mindjárt világosabb lenne a kép mindnyájunknak. Ugyan már. Az alkotásainkat sem név nélkül állítjuk ki, hanem vállaljuk saját magunkat általuk és bennük. Miért akkor ez a név nélküli visszafogottság? Még a Parlamenti, Önkormányzati szavazásoknál is név szerinti vélemény alkotás szokott lenni a fontosabb és kardinális sarokpontok tekintetében. Nos mi a fontos, ha nem éppen ez a kérdés mindnyájunknak? 2/ Nézzük meg, hogy amikor egy-egy nyílvános megjelén van a politikai elit részéről...(bárkiéről!) akár Magyarországon, akár külföldön......Mindig könyvszekrény előtt, műtárgyakkal övezve, netán a Gobelin Termeben, Sándor Palotában....stb,. történik minden fontos megnyilatkozás, (még az új esztendő köszöntése is.... ) Még véletlenül sem a sportpályán...stb,. (és remélem, ezzel nem adtam tippeket a jövőre nézvést!) Minden országvezető mindig és mindenkor az demontrálja, hogy kultúr ember, művelt ember, olvasott ember, tanult ember......Mégis, amikor nekünk vissza felé is adni kéne...Nekünk, akik ezt adjuk nekik..... az adok-kapok szent biblikus törvényszerűségével akkor néhány kivételtől eltekintve, mely csak erősíti a szabályt....folytassátok. Szerintetek normális, egészséges a mindenkori hatalmi elit és mi közöttünk ez az egyirányúság? De, továbbra is azt gondolom eredményt elérni erőnk csakis akkor lesz, ha a különbőzőségeinket megvitatjuk, de ugyanakkor közösen kialakított egy álláspont alapján cselekszünk... Ezért volna fontos annak a bizonyos közös erőnek a megszületése. Tagsági szavazás, rendkívüli közgyűlés, konferencia. Ugyan már. mi a gond kedves választmányi tagok? Tekintsük már egymást felnőtnek. Bizzatok bennünk, hogy tudunk viselkedni és hiszem, hogy nem az a célja senkinek, hogy "leharapja a fejeteket". Mert, hiszem, hogy bármennyi félék vagyunk vannak dolgok, alapértékek, alapelvek, amelyekben egyek vagyunk. (ez jól látszik az aláírási lista alapján is.) Úgy vélem, folyamatosan és határozottan mondanunk kell kell a magunkét és hiszem, hogy előbb-utóbb ennek eredménye kell, hogy legyen. Távol álljék tőlem és nyomatékosan hangsúlyoznám, hogy nem kívánok semmilyen olyan forradalmat amely úgy tenne rendet, hogy eljut a vérig és a valakik haláláig. Azonban egyszerűen nem tudom elhinni, hogy elolvasva az emberiség történetét ne figyelnének egyesek (ott fönn!) arra a történelmi tényre, hogy szinte minden forradalom kirobbanásánál az utolsó csepp az volt amikor a hosszú türelmű értelmiségbe és a kultúra szolgálóiba már túl sokat, sokszor és elviselhetetlenül nagyot rúgtak. Hát most pedig nagyon úgy néz ki, hogy egy teljes frontális offenzíva és támadás történt illetve történik nem csak kifejezetten a MAOE és tagsága ellen, hanem általánosságban a nagy egész ellen. Azért ilyen már régen volt. Vagy tán sosem volt még. 3/ Egy másik hozzászóláshoz.....A non profit szervezettel önmagában nincsen baj. Nagy vonalakban: Saját céljaiért folytathat gazdasági tevékenységet. Csak nem oszthatja azt fel csupán néhány kiváltságosnak kedvezve, hanem az egész közösség hasznára kell fordítani a gazdasági tevékenység eredményét. Végezetül: köszönöm Forgács Jenő megbecsülését. Tisztelettel Kőszegi Anna Mária
|
Vendég |
#290 Re: Re: Csupán kiegészítésként, folytatásként......2011-04-22 19:08#289: - Re: Csupán kiegészítésként, folytatásként...... Elnézést kérek a helyesírási hibákért. Kőszegi A.
|
Vendég |
#2912011-04-22 22:13Kedves Kőszegi Anna! Az egyesületi forma szerintem nem alkalmas 7000 fő összefogására. Saját haszonra fordított gazdasái tevékenység nem tudja fönntartani az egyesületet, különösen akkor nem, ha mindent elvesznek tőle. Vagyis a bevételi formát törülni lehet! Akkor mi marad? A jóvőben az egyesület hatákony működése -jogosítványok hiányában- csupán fikció mfgy |
Viktor a Mumus |
#292 Aláírnám én örömest...2011-04-22 23:31Aláírnám én örömest,de...merő véletlenségből rossz időpontban születtem.Mert valaha szabad művészetek voltak,és egy jazz,blues,vagy népzenésztől nem kértek hivatalos okiratokat.Persze biztos van abban valami jó,hogy intézményesítetten (kilóra) oktatják ma az ilyesmit,de én ebből kimaradtam.Valahogy elfoglalt az,hogy túléljek.Hol egy száműzetést,hol egy halálos betegséget,hol egy rablást...Valahogy úgy alakult,hogy hivatalos munkaviszonyom is csak egy évnyi van.Ja,hogy közben 6 éves korom óta zenélek,és most 43 vagyok?Ugyan,kit érdekel? |
Vendég |
#293 Re:2011-04-23 11:27Milyen forma alkalmas 7000 fő összefogására ha nem az egyesület ? A MAOE-MAK párosnál amikor közalapítvánnyá alakult át, vagyis 1992-ben eldölt a sorsa!! Vagyis nagy tévedés azt hinni, hogy ez mostani történet, csak a mostani kormánynak volt elég mersze megtenni, hogy hozzányúljon a MAK-hoz. Vagyis közel 18 évig gyakorlatilag a kormányokon múlt, hogy működött a MAOE. Ez most megszűnt. Vagy a saját talpára tud állni, vagy megy a süllyesztőbe. A talpraállás szerintem egyik módja lehet, ha az Egyesület létrehoz egy olyan szervezetet (Kft. ?) amin keresztül az Alap-hoz hasonlóan gazdasági tevékenységet folyatat (pl. a művészek ezen keresztül dolgoznak, és a vonódik a megszabott százalék), és erre alapozza a működést, amit kiegészít állami támogatással és pályázatokkal. És fontos: ebben a formációban nem szabad olyan szarvashibát elkövetni mint a mit 1992-ben elkövettek... Ami a 7000 főt illeti eddig 1382-en írták alá a petíviót, ebből legalább 100-200 fő nem MAOE tag, hanem szinpatizáns. Hol van a többi kb. 5500-6000 tag !!!!!???? A MAOE honlapon szereplő listát nem vettem bele, egyrészt mert szerintem nagy az átfdedés, másrészt ennél dilettánsabb módon nem is lehett volna listát vezetni. Ami ott van az gyakorlatilag nem ér semmit.... |
Márton László Attila Vendég |
#294 Fórum2011-04-23 11:40Összeállt egy internetes fórumoldal. Remélhetően a jövő hét elején rábólint a MAOE vezetése is. Az oldalon nem lesz anonim hozzászólási lehetőség, mindenki csak regisztrálva, a saját neve alatt indíthat, és szólhat hozzá a témákhoz. Úgyhogy lehet megfogalmazni a gondolatoka és javaslatokat, gyűjteni az ötleteket, érveket és ellenérveket... |
Vendég |
#295 A fórum2011-04-23 13:51üdvözölendő. Már korábban kellett volna ezzel foglalkozni! Feltételezhetően nem itt tartanánk, mert a vélemények gyorsabban eljutottak volna a Vezetőséghez. A 293-hoz: Nincs ma olyan szervezeti forma, mely megfelelne az egyesület helyettm de ez sem jó. Isten mentsen Kft-től stb. Aki ilyenben gondolkozik, nincs fogalma a vállalkozások kondtrukciójáról. Többezres tagság csak szemlélője lenne néhány ember hazárdírozásának! Mi nem vállalkozhatunk, mert nem haszonorientált, amit csinálunk. Egyszóval még mindig a régi, Művészeti Alap-szerű költségvetési szerv tudná betölteni a szerepét. Először meg kéne szűrni a szakmát a dilettánsoktól! Ma ők is "képzőművészek". Hiteles,politika-mentes emberek kellenek, törvények, adőkedvezmények, átfogó támogatási rendszer, országos pályázatok, kiállítások stb. Szerintem mfgy |
Vendég |
#2962011-04-23 17:36Lehet elbeszélünk egymás mellett, de én nem azt írtam, hogy az Egyesülés alakuljon át Kft-vá, hanem hogy az Egyesülés alakítson egy különálló Kft-t (az nem tudom, hogy lehet alapító Kft-nél Egyesülés...). Ez nem azt jelenti, hogy a 7000 tag a Kft tagja, hanem pl. azt, hogyha valakinek számlát kell adni azt megteheti a Kft-n keresztül. Nekem pl. csak azért kell fenntartanom egy Bt-t, hogy számlát tudjak adni. Ezért éves szinten kifizetek bruttó 144.000 Ft-ot a könyvelőnek. Ha van 100 ember aki összeáll és egy könyvelőt fizet, akkor biztos nem 11.400.000 Ft-ot fog a könyvelésért kifizetni. Főleg úgy, hogy évente kiad 4-5 számlát... Vagyis igen is előnyös lehet egy Kft. Már az is röhejes, hogy most ha van egy támogató, akkor trükköket kell kitalálni, mert a MAOE keresztül nem tud támogatni egy rendezvényt. |
Vendég |
#297 Re:2011-04-24 13:01Kedves 296, http://www.apeh.hu/data/cms141551/18_szamla_nyugta.pdf -ebben egy mukk sincs arról, hogy csak Bt-n át lehet számlázni ! |
Nick Carter Vendég |
#298 #296, #297-nek2011-04-24 14:03Amíg itt a vállalkozási formán vitatkoztok, azalatt az az igazi kérdés, milyen "forma" felelne meg annak, hogy a Tagság egymásrautaltságának és szolidaritás érzésének a FELISMERÉSE végre bekövetkezzen! Ennek a létrejötte legalább annyira fontos lenne! |
remény Vendég |
#2992011-04-24 14:32Tiltakozni akkor is kell az eddig mindenben hazugnak, aljasnak és a szegényeket kijátszó kormánynak a döntése ellen, ha előre tudjuk, hogy ez a kormányzat és művészként ötvenedrangú ügynöke Szőcs Géza már régen és előre eldöntött mindent. Tiltakozni mindenképpen kell, mert először azt lépi meg, amit most meglépett, de a korlátozásoknak ez nem a vége, hanem a kezdete. Ez a "kétharmados" valójában az egyharmadnál is kevesebb kormány, de helyesebb, ha elvetemült hatalomnak nevezzzük, tovább lép majd, és ahogy korlátozta a szólásszabadságot a legkülönbözőbb módokon, ugyanúgy korlátozni fogja az összes alkotóművészi szabadságot. Ha nem tiltakozunk, ha sunyítva, ha megalkudva, ha úgyis mindegy módon befogjuk a szánkat, akkor ez a kormányzat minden szabadságjogot eltapos, és pénzzel a magához édesgetett, ezt a kormányzatot és ennek vezetőit hozsannázó művészeket fogja pátyolgatni. Egyszerűen nincs választásunk. Vagy hagyjuk szó nélkül bedarálni magunkat, vagy legalább jajgatunk és ordítunk, amikor éppen darálnak bennünket. |
Vendég |
#3002011-04-24 14:49Tisztelt 299! Próbáljunk tényszerű lenni és hagyjuk a hazug, aljas stb. jelzőket! Nem látjuk még, mit akarnak, ezért fontos a határozott kiállás! Az egyesületi forma is egy kényszerképződmény, nem alkalmas többezer ember szakmai érdekképviseletére. Az alkotmánytervezet első szövegén lényegesen változtattak, megteremtve a lehetőségét a jó folytatásnak. Ez csak velünk együtt érhető el, jó törvények kellenek, minden azon fog múlni! Nem a bedarálás a tét, hanem konstruktív elképzelés, koncepció, aminek körvonalazására nagyon jó fórum lesz a hamarosan induló, mindenki számára hozzáférhető hozzászólási lehetőség! Itt az idő! Senki nem csüggedjen! MFGY |
|
Tiltakozás az isaszegi szénhidrogén kutatófúrás ellen
Tiltakozzunk a HUN-REN - egykori MTA - Kutatóhálózat egységének megőrzéséért!
Védd meg a margitszigeti mókusokat! Egy aláírással támogasd, hogy közterületen csak pórázon lehessen bevinni a kutyusokat!
Igazságot Sebestyén József nemzettársunknak!
Taylor Swift elmaradt Bécsi Eras Tour koncertjét hozzuk Magyarországra!
Mentsük meg a Rómait az árvizektől
Van valami, amit meg akar változtatni?
A változást sosem azok indítják el, akik csendben maradnak. A petíció szerzője kiállt mellette és cselekedett. Ön is ugyanezt fogja tenni? Indítson egy társadalmi mozgalmat egy petíció létrehozásával.
Kezdje el saját petíciójátTovábbi petíciók, amik érdekelhetik
Duchenne-gyermekek életminőségéért – Kérjük a Duvyzat támogatását!
4762 Létrehozva: 2025-06-09
Igazságot Sebestyén József nemzettársunknak!
2808 Létrehozva: 2025-07-11
Vác város közbiztonságának sürgős javítása!
1808 Létrehozva: 2025-07-10
Hétköznaponként nyissák meg a rakpartot és a Lánchidat a budapesti közlekedés normalizálása érdekében!
1615 Létrehozva: 2025-06-30
PamKutya koncert
2471 Létrehozva: 2025-06-09
Tiltakozzunk a HUN-REN - egykori MTA - Kutatóhálózat egységének megőrzéséért!
1108 Létrehozva: 2025-06-19
‘Kuss’nál kuss!
1091 Létrehozva: 2025-07-01
Petíció a sátoraljaújhelyi szülészeti és nőgyógyászati sürgősségi ellátás megmentéséért
824 Létrehozva: 2025-07-03
A kassai magyar oktatás jövője
718 Létrehozva: 2025-07-04
Vegán Kinder tojást szeretnének a tejfehérje allergiások!
457 Létrehozva: 2025-06-17
Óvjuk meg a dunakeszi reptér jelenlegi állapotát!
426 Létrehozva: 2025-07-08
SP Koncert
370 Létrehozva: 2025-06-24
NEM, A KÉMIAI SZÚNYOGÍRTÁSRA
368 Létrehozva: 2025-07-10
OG Fluor koncert
4250 Létrehozva: 2025-05-14
Fogjunk össze az igazságos békéért!
316 Létrehozva: 2025-06-19
Kiállás Farkas Tibor barátunk mellett!
269 Létrehozva: 2025-06-30
#kilmafegyever #klimaterror #emberiség elleni büntett! Mondjunk együtt nemet erre a rendkívül eszelős és kockázatos beavatkozásra!
304 Létrehozva: 2025-04-30
"A gluténmentes is legyen megfizethető!"
3446 Létrehozva: 2025-06-06
A debreceni fizetős parkolási övezetek bővítésének azonnali felülvizsgálatáért
181 Létrehozva: 2025-06-13
Mentsük meg a kisváci Dunapartot!
159 Létrehozva: 2025-06-19