Veszélyben a művészvagyon

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Veszélyben a művészvagyon petíció automatikusan generált fórumtémája

szabó antónia
Vendég

#101 Nem kell csodálkozni

2011-04-07 13:36

Végignézve a visszajelzettek földrajzi helyzetét, nem véletlen, hogy nagyon nagy százalékban Budapestiek. Mert kérdem én, miért vannak kétségbeesve és főleg kik, hogy elveszik a vagyont és a lehetőségeket? Jó lenne egy statisztika, hogy a most élő művészek közül kik és hányszor kaptak kiállítási lehetőséget, alkotóházi lehetőséget - még akkor amikor nem kellett érte fizetni! - és akár a felvételin kik jutottak át sikeresen. Kiderülne, hogy a vidékiek nagy százaléka nem hogy nem kapott a "húsosfazékból", de közelébe sem szagolhatott. Sem a hazai, sem a külföldi delegáltak között nem találni olyanokat, akik munkásságuk és nem kéznyújtásnyira lévő haveri alapon jutottak a lehetőségekhez. Azon siránkozni, hogy a kiállító helyek elvesznek, az csak pár embert érint, éppen az előbbiek miatt. Meg azokat érinti akik eddig tisztviselőként kaptak fizetést. Siránkoznak a hajdanvolt képcsarnok-üzletek miatt. Miért most? Hiszen már régen nincsenek, és akiknek ott forgalmazták évtizedekkkel előtt munkáit, azok megkapták érte a pénzüket. Azóta már a megmaradt ilyen üzlet ki van adva bérbe, és abban kereskedelmi típusú műkereskedelem folyik teljesen függetlenül mindeféle szervezettől. A MAOE egyébként soha nem figyelt igazán a tagságára. Soha nem terjesztett fel rangos díjakra kiváló, de vidéken élő művészeket, kik igazán zseniálisak. Csak a környezetükből, vagy éppen erős "lobbizás" után. Én személy szerint aláírtam a tiltakozást, de soha semmilyen lehetőséget nem kaptam a MAOE-től. Sőt meg kell jegyeznem, hogy az apám, minden túlzás nélkül világhírű fotóművész volt, de mivel osztályidegen soha nem vették fel az alap soraiba, soha nem kapott itthon semmilyen elismerést a magyar művészetért tett külföldi sikereiért. Én tagságom előtt és tagságom után egyaránt - no meg a művészbarátaim is - a TILTOTT kategóriában élvezhettük tagságunkat.
Mivel a művészek legnagyobb része kénytelen volt, meg most is kénytelen más polgári foglalkozásból megélni, s jó részük abból kapja nyugdíját is, ne csodálkozzanak, hogy nem gyűlnek az aláírások az elképzelt mennyiségben.
És azon is el kellene gondolkoznia a tisztségviselőknek, meg a zsűröröknek, hogy hogyan is működik szinte a megalakulás óta a tagságba való bejutás, vagyis a felvételiztetés. Mindíg volt egy "elv" ami mentén nem jutottak, vagy nagyon nehezen jutottak, meg jutnak be - főleg a tehetségesebbjéből- alkotók. Ezen felül teljesen képtelen az a helyzet, miszerint a fiatalok egy nagy részét, akik végeztek a Képzőművészeti Egyetemen csak azért nem veszik fel - hiába tehetséges, hiába van mögette már sok kiállítás országos, megyei vagy városi díjazás! - csak azért nem hajlandók felvenni a tagságba, mert nincs meg nekik a rájuk kényszerített nyelvvizsga. Hiába lobogtatják az Egyetem által pótszerként kiadott igazoló pecsétes papírt, hogy elvégezték a szakmai képzés legfelsőbb fokát. A válasz - saját fülemmel hallottam: ha leteszi a nyelvvizsát akkor automatikusan tag lesz - felháborítóan nyegle, különösen olyan szájából ki maga sem beszél egy idegen nyelvet sem. Így sok tehetséges fiatal nem kerül be a tagok sorába, aki igazán tudnának harcolni a megszüntetések ellen, mert ez leginkább az ő jövöjük lehetne, persze ha nem úgy működne tovább ahogy eddig. És ha sem ők nincsenek, sem a már említett oko miatt soha semmilyen juttatásból, lehetőségből nem kapott nagy százaléka a tagságnak,ha nem mozdul a jaj-kiálltásra, ne csodálkozzanak. Nem akkor kell a tagsághoz fordulni szolidaritásért, amikor azt a kevés - főként budapesti - tagot és a tisztségviselőket veszély fenyegeti, hanem évtizedekig oda kellett volna figyelni minden egyes tagra - a vidékiekre is!
Az meg már hab a tortán, hogy idegen nyelvű felíratottak találkozik a Magyar Alkotóművész, mikor válaszát kérik, s mi több idegen sorrendű a neve a Magyar Alkotóművésznek! Felháborító!

Vendég

#102 #101 Nem kell csodálkozni

2011-04-07 14:14

Kedves 101!
Sok mindenben igaza van, egyáltalán nem tökéletes a "rendszer" A MAOE-ra értem. Igen, még tagjai között vannak korábbi rendszert kiszolgálók, volt párttagok, munkásőrök stb. csupán az a baj, hogy mégiscsak egyetlen érdekvédelmi szervezetünk. ma mindenki művésznek tekintheti magát. Olyan kiállítások nyílnak nyakra-főre, melyeksokszor a piacra valók. Művészetértő ember még kevesebb van, kulturálatlan, hozzá nem értő emberek döntenek művészi kérdésekben. A másik probléma az egész területet érintő korrupció. Milliókat kifizetnek szemetekre, mert jó haver vagy visszafizet a honoráriumból....
De ha ez sincs. akkor mindennek vége. Demokratikus, etikus módon újraszervezni- ma lehetetlen. Nincsenek a művészetet támogató törvények, jogszabályok (adókedvezmény, rendszeres kiállítás lehetőség, nem működik a mecenatúra. A gazdasági koncepció, a megszorítás különösen minket érint, mert nem vagyunk vállalkozók, nem tudjuk követni az inflációt stb.
Szerintem nagy megújulásra lenne szüksége a MAOE-nak is! Valóban a tagság nem nagyon tudott beleszólni a dolgok menetébe, de valljuk be, kicsit el is kényelmesedtünk. A megújulásra meg van a lehetősége, kérdés tudunk-e élni vele. Ha nem, akkor ez is süllyesztőbe kerül. Nekem nincsenek nagy reményeim.
Anglia- London: a múzeumok állandó kiállításai ingyenesek, tanulók ezreit viszik iskolaidőben a műzeumokba, ott rajzoltatják, foglakoztatják őket, kiértékelnek stb.Felkészítik őket egyfajta tájékozottságra. Nálunk kutyaütő tanárok csak elrontják a gyerekeket, vagy "rajztáborokban" -persze pénzért butítják őket tehetségtelen "művészek". Vissza kellen állítani a diplomák rangját, a támogatás rendszerét megszervezni, a kiválasztódás lehetőségét megadni mindenki számára. Addig egy nagy maszlag az egész.

Vendég

#103 #101 Nem kell csodálkozni

2011-04-07 14:30

a peticio.com egy mnidenki számára rendelkezésre álló fórum. Nyilván valaki ezt ismerhette és ajánlotta az aláírás gyűjtéshez. Ez egy "platform" Azért van angol szöveg és fordított név. A statisztika is egy automatizmus, ezt tudja a program. Az ilyeneknek még a jövőben nagy szerepük lehet, mert a leggyorsabb lehetőség az érdekek, törekvések kinyilvánítására

Vendég

#104 #101, #102 Nem kell csodálkozni

2011-04-07 15:31

Igazatok van, de kicsit sommás az ítéletetek! Ezért jobb lenne ha a lényegre figyelnétek,
nem sérelmekre, nem vélelmekre! A MAOE-t belülről, a Tagságnak kellene "megjavítani" és nem
engedni lerombolni. Erre minden Tagnak meg van a lehetősége, el kell menni a Közgyűlésekre!
Legkivált az etikus magatartásra kellene odafigyelni, de ebben példamutatásra is szükség
van, például valóban részt venni a mindenkit érintő kérdésekben!
Az oktatás kérdése egy teljesen más petició tárgya lehetne, tanítani a jót, sajnos rosszul
is lehet, de ez az élet minden területére érvényes, ne azokat bánsuk, Akik legalább
megpróbálják!
Körültekintőbben, szolidárisabban, mert így csak másokat bántunk!


Vendég

#105 válasz a nem kell...

2011-04-07 15:48

Nem a tisztességes, jó szándékú tanárokra gondoltam, hanem azokra, akik szeme előtt csak a pénz lebeg és átverik a szülőket és a fiatalokat, mert azt hiszik jó helyre került a gyerekük.
Aki orvos szeretne lenni, először tanulnia kell, nem ugorhat egyből az embernek. Minden szakmának meg vannak a minőségi kritériumai, ennek is. De mindegy, ez most nem ide tartozik.
Közgyűlést évente egyszer hívnak össze, az édes-kevés. Egy fórumot kellene nyitni a nyílt beszélgetések számára. Ahol mindenki elmondhatná véleményét, tapasztalatait.

Vendég

#106

2011-04-07 18:57

Kedves Kollégák!
A Facebookon itt található a MAOE tájékoztatás/fórum célra létrehozott oldala:
http://www.facebook.com/pages/Veszélyben-a-művészvagyon/113148682097827
Hammerstein Judit
Vendég

#107 Hammerstein Judit, NEFMI

2011-04-07 19:17

A Szabadság Kör Alakuló Nyilatkozatában többek mellett ezt írtam alá:
"Az emberi jogi és közjogi állapotok – a rendszerváltozás vívmányaként – az elmúlt évig alapvetően rendezettek voltak hazánkban. Ma azonban azt látjuk, hogy a Kormánytól a hatalmi ágak rendszerén keresztül elválasztott jogállami intézmények függetlensége, és általában a szabadságjogok, a rendszerváltás óta soha nem látott mértékben veszélyben vannak. A Kormány - egy európai demokráciához méltatlan módon - gyakorlattá tette a független intézmények és állampolgárok elleni törvénysértéseket."
"Arra törekszünk, hogy az Európai Unió-tag Magyarországon visszaálljanak a rendezett közjogi állapotok, a szabadságjogok tisztelete elfogadottá váljon, és az azokat érő populista kormányzati támadásokkal szemben a közvélemény és a civil társadalom végre határozottan legyen képes felvenni a harcot."
Ajánlom ezeket a mondatokat minden magyar alkotóművész figyelmébe!

Vendég

#108 Mi zajlik?

2011-04-07 22:18

Valami érthetetlen: a MAOE honlaján néhány sor volt: A MAOE vezetőségét és a kuratórium tagjait megbeszélésre meghívta valamelyik államtitkár, 6-án délutánra. Sürget az idő! Miért nem tudnak egy gyors közleményt kiadni, mi volt a megbeszélés lényege, eredménye? Még most sem határozott a vezetés?

Vendég

#109

2011-04-08 08:46

#108: - Mi zajlik?

Kedves Kollégák!

"‎2011. április 5-én a KIM államtitkára a MAK Kuratóriumának és a MAOE elnökségének korrekt tájékoztatást adott, de egyértelművé vált, hogy a 7000 MAOE tag és az őket képviselő egyesület véleménye semmilyen formában nem nyert teret. A korábbi autonóm törekvések nincsenek összhangban a kormányzat szándékával."

A Facebookon itt található a MAOE tájékoztatás/fórum célra létrehozott oldala:
http://www.facebook.com/pages/Veszélyben-a-művészvagyon/113148682097827

A hozzászólások ezen az oldalon könnyebben kezelhetőek, átláthatóbbak, mint itt a Petícióknál!


Vendég

#110 Sehol

2011-04-08 09:59

Sehol nem olvasható a tárgyalás eredménye! A facebookon csak az eredeti szöveg olvasható.
Az Elnökségnek a MAOE HONLAPJÁN kell megjelentetni! Ez a MINIMUM
vidékiek
Vendég

#111 százegyeshez

2011-04-08 11:47

Ha már felvetettétek: A vidékiek mindenben hátrányt szenvednek. A területi összejöveteleket nem tudjuk hol megtartani, vidéken nem rendelkezünk semmi költségtérítéssel, összejövetelre való helyiséggel. De jó ha tudja a vezetőség, hogy az alkotóművészek nagyobb hányada vidéken él és dolgozik. Tényleg nem lehet csodálkozni a beérkezett aláírások csekélységén. És ez nem széthúzás, vagy érdektelenség kedves kollégák.

Vendég

#112 kár a gőzért

2011-04-08 11:57

Az április 5-i megbeszélés zártkörű megbeszélés volt a kurátorok, FB tagok,
Művészeti Tanács, és a KIM illetve Nefmi képviselői között, nem publikus a
tartalma.
Ezt kaptam érdeklődésemre!
Ámen!

Vendég

#113 111-hez

2011-04-08 12:22

Kedves! Ismerve és tapasztalva a belső problémákat, azért felhívnám figyelmét! Az egyesület egyetlen "professzionális művészek" szervezete. Ezer művészeti egyesület van és hozható létre!
A MAOE szétesése egyet jelentene az anarchiával: ma is ezrek nevezik magukat művésznek, minden képzettség, tudás nélkül! Kóklerek szélhámosok így is többre jutnak, mert számukra semmi sem drága, tisztesség! Pl: egy a sok közül(utána lehet nézni) Fellényi Péter, A Magyar Köztársaság Kiskereszt Érdemrend tulajdonosa: dokumentumok igazolják, hogy nem végzett a Képzőművészeti Egyetemen (ezt állítja) és nem végezhetett a Bécsi Festészeti Akadémián, mert az ezen a néven nem működik! Senki nem néz utána, mindent be lehet adni a népnek.
Tehát kell egy valóban szervezett egyesület, társaság, mely megakadályoz ilyet is!

Vendég

#114 kiegészítés a 113 hoz:

2011-04-08 12:26

ha beírod: bécsi festészeti akadémia, másodiknak kihozza fellényi péter kiállítását!

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2011-04-08 14:18




A petíció szerzője

#118 Re: Re: felháborító

2011-04-08 14:55

#117: - Re: felháborító

Kínos, de a duplázott link helyett került véletlenül eltávolításra, a vezetőség "paktumkötésén" felháborodó bejegyzés.

 


Vendég

#119

2011-04-08 15:46

Művészek, művészetek, nélkül nem lehet fejlődőképes egy ország sem.

Vendég

#120

2011-04-08 16:33

A lényeg az, hogy nem a tagság van a vezetőségért, hanem a vezetőség van a tagságért. És hogy ilyet írtak "nem publikus" ez az egész tagságra sértő

Vendég

#121 120 folytatása

2011-04-08 16:41

Az április 5-i megbeszélés zártkörű megbeszélés volt a kurátorok, FB tagok,
Művészeti Tanács, és a KIM illetve Nefmi képviselői között, nem publikus a
tartalma.
Ezt a maktitkárság küldte nekem!
Remélem, hogy csak véletlenül törülték a hozzászólásom!

Vendég

#122 Ha Kultúremberek vagyunk...

2011-04-08 20:18

és annak tartjuk magunkat, akkor próbáljuk a párbeszédet. A párbeszéd lehetősége "évközben" is
meglenne a MAOE tag számára a Vezetőséggel, van postacímük, van elektronikus-elérhetőségük.
Nem? Már régen meg kellett volna kezdeni a párbeszédet, nem most vádaskodni oda-vissza. Mindnyájunk "füle mögött van egy kevés.. Másfelől, nem lehetne az általánosításokat mellőzni? Vidéki művész, nem vidéki művész. Biztos, hogy a nyilvántartás szerint is többen élünk vidéken? Ez is csak arra alkalmas, hogy jó távol érezzük magunkat egymástól. Nem együtt kellene kiállni az igazunkért? Ez most egy jó alkalom, vagy nem?!
Egy vidéken élő művész.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2011-04-09 08:47


Robipapa
Vendég

#124 Re: Utolsó utáni pillanat...

2011-04-09 11:33

#51: - Utolsó utáni pillanat...

Mélyen elemző Bauer István írása. Nem való figyelemfelkeltőnek.

Nincs 7000 tagja az Egyesületnek. A 3000-3500 tagból 3499-et csak az önös érdekeik vezetnek az Egyesület sorsának megitélésében.

 

Az Egyesület sújtalanabb mint pl. az ujságíró szakma vagy pl. a bírók.

 

 

 

Békési Róbert
Vendég

#125 Re:

2011-04-09 12:07

#70: egy volt maoe tag -

Az alkotóházakat államosított kastélyokban hozták létre, ez igaz. Ezekben az alkotóházakban született meg a magyar irodalom számos remekműve. Ezeken a művésztelepeken jutottak hozzá a festők, szobrászok lélegzetvételnyi pihenéshez, míg a "munkásosztálynak" kijárt Siófok, miért ne lehetett volna egy alkotóművésznek üdülni mennie?. Zenei, képzőművészeti kiadók működtek, Iparművészeti Vállalat segített eladni a kezdő iparművészek tárgyait. Nem igaz az hogy csak a kommunista diktatúra kiszolgálói jutottak hozzá a juttatásokhoz, bár előfordult az is hogy elsőbbséget élveztek a kedvencek (útáltam is a helyzetet). Hosszan lehet sorolni az előnyeit az Alapnak, amely előnyöket sokan nem kommunisták is élveztek.

"egy volt maoe tag" Maga beteg ember, csordultig gyűlülettel. Szálljon magába.