civil kezdeményezés a magyar bioélelmiszerekért

Az ellenőrzött magyar bioélelmiszer fogyasztás az egyik legalacsonyabb kontinensünkön, miközben erősen romlik az egészségügyi helyzet főként a táplálkozással összefüggő betegségek vonatkozásában és az 5 éven aluli gyerekek csoportjában.

Mezőgazdasági termelők jelentős csoportja azért nem kezd biogazdálkodásba, mert irreálisak a költségek és komoly értékesítési nehézségek vannak.

A piacokon nagyüzemben zajlik a vásárlók megtévesztése, hiszen ma már mindenki azt bizonygatja, hogy a portékáját maga termeli és persze vegyszermentesen, ami ellenőrzés nélkül komoly visszaélésekre ad lehetőséget. A csalók természetesen a becsületes termelőknek okozzák a legnagyobb kárt azzal, hogy az élelmiszerbotrányok hatására a fogyasztó már nem bízik senkiben.

Mindezek a tények vezettek oda, hogy civil kezdeményezésként útjára indítsuk az alábbi javaslatcsomagot.

Fogyasztók részéről:

Követeljük minden magyar jogszabályban a biotermék definíciójának szigorú megváltoztatását „közérzetjavító- és táplálék kiegészítő anyagról”,  „ ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékre”.

A NÉBIH uniós normáknak megfelelő szigorú ellenőrzését és fellépését minden jogosulatlan bio minősítést használó ellen.

Javasoljuk, hogy a közösségi marketingre szánt keret egy részét csoportosítsák át és olyan mindenki számára közérthető formában magyarázzák el, népszerűsítsék a biotermékek fogyasztását, mint például:

Magyar Bio= ellenőrzött ökológiai = garantáltan GMO és vegyszermentes =egészséges

Termelők részéről:

Alapvető feltétele nagyszámú termelő minősítésbe lépésének és a termelés költségeinek csökkentésének, hogy a minősítés díját –előfinanszírozási rendszerben- támogassa az állam oly módon, hogy amennyiben a gazdálkodó nem teljesíti az ökológiai termelés feltételeit, akkor jogosulatlan támogatásként kelljen visszafizetnie.

Kizárólag a minősített biotermelők tudják bizonyítani, hogy működésük során nem szennyezik a környezetet, ezért őket kiemelten kell kezelni az uniós mezőgazdasági beruházási pályázatok során.

Kérjük, hogy a mezőgazdasági beruházási pályázatok bírálatánál elsőként a minősített ökológiai termelők által benyújtott pályázatok részesüljenek támogatásban. Minden konvencionális termelő által benyújtott pályázat elbírálása ez után történjen.