Budapest XIII. Kerületi Önkormányzata azonnal állítsa le a varjúcsapdázást!

Budapest XIII. kerület Önkormányzata saját bejelentése szerint (2023.05.25., FB: https://www.facebook.com/budapest13kerulet/posts/pfbid07PvdReKDJoBEtyx7KDVK8PmTazBXpnshKpwVALZEUHTYAc1AruhZriyq7C1fEYFzl)
varjúcsapdákat helyezett ki a varjútámadások megelőzése érdekében. A közlés alapján nem világos, milyen mértékű sérülések történtek, hány embert érint az ügy.

Az Állatvédelmi Törvény (1998. évi XXVIII. törvény) 11. §  (1) pontja rendelkezik arról, hogy az állat életét milyen indokokkal szabad kioltani. A jelen helyzetre "a másként el nem hárítható támadás megakadályozása" kitétel vonatkozik, viszont erősen kétséges, hogy a varjútámadás megfeleltethető-e ennek a meghatározásnak: feltehetően kevés embert érint és nagyrészt jelentéktelen sérüléssel jár, továbbá az esetek túlnyomó többségében hadonászással és kiabálással elhárítható, a fészkek elkerülésével pedig megelőzhető.
 
A törvény 6. § (1) a) pontja tiltja az állatkínzást, márpedig az élőcsapda különös kegyetlenséggel öli meg az állatot, ezt hozzáértő szervezetek is igazolhatják (pl. Madártani és Természetvédelmi Egyesület: mme.hu). Különös kegyetlenség mindezt a költési időszakban végezni, mivel a szülő nélkül maradt fiókák árván maradnak és éhen halnak. Az egész eljárás elképesztően aránytalan a varjak jelentette veszély csekély mértékéhez képest. Varjútámadások amúgyis csak a költési időszakban, néhány hétig történnek, ezért is különösen aránytalan lépésről van szó.
 
A sajtóban megjelent híradásokban rendre olvasható, hogy az állományritkítás dolmányos varjak esetén legális módszer. Ebben az esetben viszont a támadások megelőzéséről van szó, állományritkítást erre jogosult természetvédelmi hatóság rendelhet el, nem egy budapesti önkormányzat.
 
KÖVETELJÜK a csapdák azonnali begyűjtését, a varjak békénhagyását!
A feljelentést megtettem a BRFK XIII. kerületi kirendeltségére,
ezúton felszólítjuk a XIII. Kerületi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul intézkedjen,
ne várjon a rendőrség lépéseire, mert addig is pusztulnak a varjak, a fiókák! 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Nóra Máté petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...