Petíció a Borszéken félbemaradt gyógyfürdő- és wellnessközpont folytatásáért

Az "Erdély ékköve”-ként ismert üdülőtelepen, Borszéken, petíciót indítunk: arra kérjük Románia Kormányát, Hargita Megye Tanácsot és a Hargita Megyei Prefektus Intézményét, hogy biztosítsanak JOGI ALAPot a településen eddig mintegy 3 milllió euróból már félig felépült multifunkcionális gyógyfürdő fejezéséhez.

A munkálatoknak csak a feléig sikerült eljutni, mivel 2012-ben az akkori kormányváltással a Román Kormány leállította a projekthez eredetileg rendelt pénzalapok további folyósítását. Mozgalmunkkal azon jogi alapnak a biztosítását kérjük, amely révén a megyei tanács lehetőséget kaphat a borszéki balneoklimatikus központ fejlesztésének támogatására. HISZEN: a helyi önkormányzat mellett a megyei tanács is kölcsönhöz folyamodna, hogy finanszírozni tudja a munkálatokat.

Ehhez előbb kormányrendeletre van szükség, hogy a megyei tanácsnak joga legyen beruházni a fürdőváros létesítményébe.

HA EZ NEM TÖRTÉNIK MEG: félő, hogy a félbehagyott építkezés állaga romlani fog az idő múlásával, és már nem lehet optimális körülmények között folytatni a munkálatokat. Annál inkább is fontos az építés folytatása, mert a központ megvalósítását az Idegenforgalmi Világszervezet jelentése és az ENSZ Fejlesztési Programja is javasolja egy 2009-es Romániáról szóló tanulmányában. 

A fürdőközpont két részből állna, egy gyógyfürdő és egy wellness részből, a nyári szezonban naponta 1000, télen 700 látogató fogadására lenne alkalmas. A beruházás összértéke 31.424.486 lej (7.045.000 euró) Jelenleg már tető alá került az összes épületrész.

A kölcsönök felvétele után a mintegy 3000 m2 beépített felülettel bíró kezelőközpont alig éven belül elkészülne.

Tervezett szolgáltatások a gyógykezelő-részen: Iszappakolás, Hydroterápia: tangentor, hidroxeour, CO2, 4 rekeszes galván, elektromos kád, elektromos kezelések. Fizikoterápia: inhaláció, sókamra. Masszázs (orvosi): fajta függő (test, talp, nyirok, stb.) Gyógytorna. Beauty kezelések: kozmetika, fodrászat férfi-női, pedikűr, manikűr, thai masszázs, mofetta. Wellness fürdő. Gyógyfürdő.

Borszékről bővebben a fürdőváros honlapján talál információt: http://www.borszekfurdo.ro

FIGYELEM: miután aláírta a petíciónkat, az aláíráskor megadott mailcímre automata üzenetet kap – az abban levő linkre kell kattintania ahhoz, hogy ÉRVÉNYESÍTSE ALÁÍRÁSÁT.

ALÁÍRTA? Kérjük ismertesse Borszék sorsát eldöntő petíciónkat minden ismerősével. 

A kezdeményező borszéki civilek mozgalmához a Facebookon is csatlakozhat ITT: tegye fel kérdéseit https://www.facebook.com/groups/1539949859587856/?fref=ts Ugyanitt számos fényképet is talál a természetes anyagokból épült, építészetileg is rendkívüli, borszéki gyógyfürdőről.

Köszönjük. 


Borszéki Ifjúsági Fórum, Borszéki Turisztikai Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével