Átlátható Android szoftverfrissítést!

Az Android kétségbevonhatatlanul az elmúlt évek egyik legnagyobb sikertörténete a mobileszközök piacán: a Google operációs rendszerét futtató eszközök alig néhány év alatt olyannyira elterjedtek, hogy mára a mobilszolgáltatók kínálatának több mint felét az ilyen készülékek teszik ki, és ez az arány a közeli jövőben várhatóan csak javulni fog. Az Android folyamatos fejlődésben van, a Google kb. fél évente újabb verziót ad ki, amely egyre optimalizáltabbá, felhasználóbarátabbá teszi a rendszert és egyre több különleges szolgáltatást tesz elérhetővé a felhasználók számára.


Nem csoda hát, hogy minden egyes androidos szakfórumon a legtöbbet hallott kérdés a következő: "Mikor érkezik a frissítés a készülékemre?"


A készülékgyártók már felismerték, hogy az androidos telefonok, tabletek vásárlói körében az elégedettség egyik fontos eleme, hogy milyen gyorsan érkezik meg a soros szoftverfrissítés az adott eszközre, és sokat tesznek is azért, hogy minél hatékonyabban kiszolgálják ezt az igényt -  különösen a prémium készülékek vevői számára.


A hazai viszonyok között viszont édeskevés, mennyire gyorsan jelenik meg a frissítés a Samsung, a HTC, a Sony stb. készülékeire, amikor a hivatalos upgrade megjelenése után még hetekig, adott esetben hónapokig tart, míg az egyes mobilszolgáltatók egyenként elérhetővé teszik azt - sokszor addigra a gyártó már egy újabb frissítést is kibocsátott.


A gyártók lassúságára kevés mentséget lehet találni, de mégis megkönnyíti a várakozást, hogy egyre rendszeresebben adják ki közleményben a tervezett frissítési menetrenet.


A magyar mobilszolgáltatók oldaláról azonban semmilyen ilyen jellegű kommunikációt nem kapunk. A mobilszférát uraló három céget látszólag nem zavarja az egyre növekvő fogyasztói elégedetlenség és a saját ügyfélszolgálataikat is elárasztó reménytelen kerdesözön - még akkor sem, amikor nyilvánvalóan egyszerűbb lenne tájékoztatást nyújtani, mint tovább növelni az ügyfelek frusztráltság-érzetét az elhúzódó hallgatással.


Mi, a magyar Android-felhasználók közössége és az Androlib.blog.hu szerkesztői, azt követeljük, hogy a magyar mobilszolgáltatók tegyék átláthatóvá az egyes készülékek frissítésének folyamatát, és bárki számára elérhető módon (pl. Twitter, Facebook, weblap) nyújtsanak rendszeres tájékoztatást arról, mely frissítések honosítása van folyamatban, és mikorra várható azok kiadása.


Kérésünk teljesítése nem okozna különösebb nehézséget, és semmilyen anyagi terhet nem róna a szolgáltatókra, azonban a felhasználókkal ápolt kapcsolatukra gyakorolt jótékony hatása szinte felmérhetetlen.


A petíciót az Androlib.blog.hu indította el a Magyar Android-felhasználók érdekeit képviselve.

Ha a petícióval kapcsolatban kérdésed vagy ötleted van, esetleg szeretnél velünk kapcsolatba lépni, itt megteheted: androlib.blog.hu@gmail.com. A petícióban megadott neveket és email címeket bizalmasan tároljuk és azt semmilyen módon nem használjuk fel, nem küldünk rá később emailt és nem adjuk át harmadik félnek sem.