Apa és dúla együttes jelenléte szülésnél a Péterfy Kórházban

Tisztelt dr. Kökény Zoltán Főigazgató Úr!

Tisztelt dr. Krascsenits Géza Osztályvezető Főorvos Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy engedélyezzék a Péterfy Sándor Utcai Kórházban apa és dúla egyidejű jelenlétét szüléseknél.

Jelenleg az Uzsoki Utcai Kórházban és a Váci Jávorszky Ödön Kórházban már nem kell választaniuk az édesanyáknak, hogy szülésüknél az apa vagy a dúla legyen jelen, mert kérvény nélkül lehetőségükben áll mindkét személyt magukkal vinni. Reméljük, hogy a Szent Imre Kórházban is folytatódik az eddigi jógyakorlat. Országszerte további 8 kórházban indult petíció ugyanilyen céllal. Reményünk, hogy rövid időn belül természetessé válik az összes magyar kórházban, hogy az apa és a dúla együttesen lehessen jelen a vajúdásnál és a szülésnél.

Miért szeretnénk, hogy ez a Péterfy Kórházban is megvalósuljon?

Amint az közismert, a vajúdás és a szülés ugyanannyira lélektani, mint fizikai folyamat, amelyből bármilyen külső inger kizökkentheti a szülő anyát. A kórházi rendszerben idegen helyszínen, sokszor először látott, ismeretlen dolgozók között nehéz a szülőanyának befelé koncentrálnia. A zavartalan szüléshez elengedhetetlen biztonságos burkot az édesapa egymaga nem tudja megteremteni, hiszen ő maga is élete egyik legmeghatározóbb élményét éli át, neki is szüksége van a lelki támogatásra. 

Idézet a Másállapotot a szülészetben oldal bejegyzéséből:"A 2021-es Dúlatanulmányból néhány fontos gondolat:„A dúla (olykor angol helyesírással „doula”) görög szó, eredetileg szolgálót jelent, amerikai közvetítéssel került Magyarországra és a magyar nyelvhasználatba. Ebben a formájában már szüléskörüli segítőt, szolgálatban lévő asszonyt jelent. Magát a kifejezést először 1969 Dana Raphael (1969, idézi Puroszné 2016) használta egy antropológiai tanulmányában, melyben leírja, hogy a humán társadalmakban széles körben elterjedt gyakorlat, hogy egy női támogató is jelen van a szüléseknél, aki hagyományosan egy családtag vagy barát, és akinek jelenléte meghatározza a szülés megélésének minőségét és a hosszú távú szoptatás sikerét is. Raphael a kifejezést az ógörögből veszi, melynek jelentése „női szolga”.

A dúlák főként nők, mint ahogyan a dúlaság hagyományosan női, anyai, empatikus gondoskodás, amely segítheti a vajúdókat gátlásaik leküzdésében, szabadabban engedhetik bele magukat a szülés intim folyamatába. A dúlai kísérés célja, hogy elvárás- és ítélkezésmentes odafordulással biztosítsa a nők számára a viselkedéses szabadságot a szülőszobán. Hatalmas felszabadító ereje van annak, ha a nők úgy érzik, nem kell viselkedniük, megfelelniük, szerepet felvenniük a vajúdás alatt, ellenben bármily logikátlan, szokatlan vagy ellentmondásos kérésük, kérdésük lehet. Az a nő, aki képes elengedni magát és csak önmagával foglalkozni, befelé figyelni, sokkal könnyebben tud szülni. A hazai dúlák nem a kórházi személyzet részei, jelenlétük, tevékenységük a várandós nő kívánságának megfelelően alakul, éppen ezért a dúlai teendők is minden esetben az adott anya vagy szülőpár személyes igényei szerint változnak. 

Fontos leszögezni, hogy minden dúlaszervezet határozottan kijelenti, hogy a dúla nem egészségügyi végzettségű szüléskörüli segítő, ennek megfelelően nem helyettesítheti sem az orvost vagy otthonszülés esetén a bábákat, sem a szülésznőt, sem a védőnőt, nem végezhet vizsgálatokat és egyéb klinikai feladatokat.

Ugyanakkor a dúla képzése során tanul róla, érti és átlátja az élettani szülésszületés fiziológiai és lelki folyamatait, illetve elméleti szinten tanul a gyakran előforduló orvosi beavatkozásokról, hogy a szülőknek képes legyen ezeket elmagyarázni, előnyeikről és hátrányaikról tájékoztatást adni, ezzel segítve a családokat kompetenssé tenni informált döntéseik meghozatalában.

Az úgynevezett dúla-hatás (Klaus és mtsai, 2002) azt jelenti, hogy “kizárólag a dúla folyamatos támogatása csökkenti hatékonyan a komplikációk esélyét, mert - ellentétben a gyakorlott szülésznők és a tanuló szülésznők munkájával, az övék annyiban más, hogy egy személyre tudnak összpontosítani, mert nem vesznek részt a kórház többi munkájában (ügyeleti rendszer, kötelező adminisztráció, jelentés az orvosnak stb.), s így képesek csak és kizárólag az őket felkérő szülőnővel, szülőpárral foglalkozni” (Klaus és mtsai, 2002, 38.o.).

Ha az anya mellett megfelelő támogató asszonytársi segítő, dúla van jelen, annak számokban is mérhető hatása van:

Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte: 

- az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti, 

- a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti,

- az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti, 

- a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti, 

- a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti, 

- az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti."

Fentiek értelmében kérelmezzük, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórházban is kérvény nélkül lehessen jelen apa és dúla egyidejűleg a szülésnél.

Az aláírók nevében:

Telegdi-Viola Beáta

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Telegdi-Viola Beáta láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...