Apa és dúla együttes jelenléte a szülésnél az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórházban

Tisztelt Dr. Kalmár László osztályvezető főorvos úr!

 

Dr. Ecsedi Gabriella véleményem szerint nagyon jól összefoglalta és megfogalmazta, miért lenne fontos, hogy a szülők mellett a dúla is jelen lehessen a szülő nő mellett, így az alábbiakban az ő szavaival szeretnék Önhöz fordulni.

 

"Mi nők, várandósok, anyák és apák egy mindannyiunk számára fontos ügyben szeretnénk Önhöz segítségért fordulni.

 

Minden szülés egyedi, megismételhetetlen és egyformán fontos. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk születésének napja a szülés természetéből fakadó nehézségek ellenére is az eseményhez méltó és összességében jó emlék legyen. A szülés és a megszületés élménye hosszú távú hatással is bír mind az anya, mind a gyermek testi és lelki egészségére, a nők gyermekvállalási kedvére.

 

Számos kutatás igazolta, milyen fontos a szülés során az anya szubjektív biztonságérzete, mivel ez szükséges a szülési folyamatot segítő hormonok megfelelő mértékű felszabadulásához, illetve a folyamatokat gátló stresszhormonok alacsony szinten tartásához.

 

2021 év eleje óta az állami kórházakban nincs lehetőség orvos- és szülésznőválasztásra, a szülést az éppen ügyeletben lévő szakemberek kísérik. Ennek következtében a legtöbb várandós életében először általában csak a vajúdás megindulását követően, a kórházba érkezéskor találkozik a szülészorvossal és a szülésznővel, nem ismeri őket. Ez az idegen helyzet nehezíti a szülés előrehaladását.

 

Az orvos- és szülésznőválasztás lehetőségének megszűnésével felértékelődik a dúlák szerepe, hiszen – az apa mellett – ők képviselheti az anya biztonságérzete (így a szülésnek kedvező lelkiállapot) szempontjából oly fontos, a babaváráson, szülésen és gyermekágyon átívelő állandóságot. A dúla jellemzően már a szülést megelőzően, hónapok óta ismeri az anyát, a párt, hiszen a pár gyakran vele készül fel a szülésre, vele beszéli meg a preferenciáit.

 

A dúlai szerep nincs végzettséghez kötve, az asszonytársi segítő lehet akár laikus, akár ilyen irányú képzésen részt vett személy, aki fizikai-lelki-érzelmi támogatást nyújt a szülés során. Legfontosabb „tevékenysége” az, hogy a szülés alatt végig az anya mellett van, s már önmagában ez fájdalomcsillapító és vajúdást könnyítő hatással bír. Az általa nyújtott társas támasznak konkrét, látható hatása is van: számos tanulmány alátámasztja, hogy a folyamatos dúlai jelenlét és támogatás eredményeként lerövidül a vajúdás időtartama, és csökken a komplikációk előfordulása és bizonyos beavatkozások aránya (például gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fogó/vákuum alkalmazása, császármetszés).

 

A dúla-hatás pozitív mivoltát alátámasztandó az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányból idézünk: [Nyitrai Eszter (író-szerk.): Dúlatanulmány. Internetes közlés, lelőhelye: https://www.mpppot.hu/images/publikaciok/DLATANULMNY_2021.pdf].

 

„Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:

  • az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti
  • a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti
  • az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti
  • a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti
  • a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti
  • az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti.

 

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára (Klaus és mtsai, 2002).” 

 

A dúlák nagy tapasztalattal, evidencia alapú ismeretekkel rendelkeznek, ismernek vajúdást könnyítő pozíciókat, légzőgyakorlatokat, masszázstechnikákat, amivel a szülő nőnek személyre szabottan segíthetnek. A dúla egyszerre csak egy vajúdót támogat, ami nagyon hasznos, különösen, amíg Magyarországon nem adottak a feltételek az egy szülőnő–egy szülésznő arányú ellátás megvalósulásához. A dúla pár melletti jelenléte így könnyebbséget jelenthet nemcsak az anya, de a kórházi személyzet számára is.

 

A dúla nem hoz döntéseket az anya helyett. Nem egészségügyi szakember, nem helyettesíti a szülésznőt vagy az orvost, hiszen vizsgálatot, egészségügyi beavatkozást nem végezhet (de például alkalmazhat gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszereket).

 

Sok család számára komoly dilemmát jelent, ha a kórházban a szülésnél csak egy személy lehet jelen az anya mellett, pedig a pár apás szülést szeretne – és dúlát is fogadna. Ekkor vagy szerencséjük van, és az orvos/szülésznő eltekint a házirend ezen előírásától, vagy az apa és a dúla váltja egymást az anya mellett, s hol egyikük ül a folyosón, hol másikuk. Önmagában az apa (vagy más választott kísérő) jelenléte is hatalmas támogatást jelenthet az anyának, de mivel ő feltehetően nem rendelkezik szüléskísérésben szerzett tapasztalattal, és érzelmileg elkerülhetetlenül bevonódik gyermekének születésébe, nem tudja azt a fajta támogatást nyújtani, amit egy dúla jelenléte adhat. A szülésnél apa is születik, így ő nem csak a vajúdó nő kísérőjeként van jelen, hanem „saját jogán”, szülőként is, és esetenként ő maga is érzelmi-fizikai támogatásra szorul.

 

A családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról szóló egészségügyi szakmai irányelv is támogató szellemben fogalmaz, amikor nem határoz meg felső korlátot a kísérők számát illetően: „Az anya által választott kísérő, vagy kísérők jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. Éppen ezért a szülészeti ellátást biztosító szolgáltató a lehetőségeinek megfelelően támogassa, hogy legalább egy, az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehessen.”

 

Mindezek alapján tehát kérjük az Osztályvezető Urat, járuljon hozzá, hogy a jövőben – a szülő nő ilyen irányú igénye esetén – az intézmény szülészeti osztályán egyidőben két kísérő lehessen jelen a vajúdás és a szülés alatt!"

 

Őszintén bízunk abban, hogy a már 2023. március óta tapasztalt pozitív változások mellett a szülésre készülő anyák, apák és itt születő babáik érdekében biztosítani tudja ezt a változást azoknak a családoknak, akik ezt igénylik.

Köszönjük!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Izsó Eszter petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...