Apa és dúla együttes jelenléte a szülésnél a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán (Üllői úti és Baross utcai részlegek)

Tisztelt Prof. Dr. Ács Nándor igazgató úr!

 

Mi nők, várandósok, anyák és apák egy mindannyiunk számára fontos ügyben szeretnénk Önhöz segítségért fordulni.

Minden szülés egyedi, megismételhetetlen és egyformán fontos. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk születésének napja a szülés természetéből fakadó nehézségek ellenére is az eseményhez méltó és összességében jó emlék legyen. A szülés és a megszületés élménye hosszú távú hatással is bír mind az anya, mind a gyermek testi és lelki egészségére, a nők gyermekvállalási kedvére.

Számos kutatás igazolta, milyen fontos a szülés során az anya szubjektív biztonságérzete, mivel ez szükséges a szülési folyamatot segítő hormonok megfelelő mértékű felszabadulásához, illetve a folyamatokat gátló stresszhormonok alacsony szinten tartásához.

2021 év eleje óta az állami kórházakban nincs lehetőség orvos- és szülésznőválasztásra, a szülést az éppen ügyeletben lévő szakemberek kísérik. Ennek következtében a legtöbb várandós életében először általában csak a vajúdás megindulását követően, a kórházba érkezéskor találkozik a szülészorvossal és a szülésznővel, nem ismeri őket. Ez az idegen helyzet nehezíti a szülés előrehaladását.

Az orvos- és szülésznőválasztás lehetőségének megszűnésével felértékelődik a dúlák szerepe, hiszen – az apa mellett – ők képviselheti az anya biztonságérzete (így a szülésnek kedvező lelkiállapot) szempontjából oly fontos, a babaváráson, szülésen és gyermekágyon átívelő állandóságot. A dúla jellemzően már a szülést megelőzően, hónapok óta ismeri az anyát, a párt, hiszen a pár gyakran vele készül fel a szülésre, vele beszéli meg a preferenciáit.

A dúlai szerep nincs végzettséghez kötve, az asszonytársi segítő lehet akár laikus, akár ilyen irányú képzésen részt vett személy, aki fizikai-lelki-érzelmi támogatást nyújt a szülés során. Legfontosabb „tevékenysége” az, hogy a szülés alatt végig az anya mellett van, s már önmagában ez fájdalomcsillapító és vajúdást könnyítő hatással bír. Az általa nyújtott társas támasznak konkrét, látható hatása is van: számos tanulmány alátámasztja, hogy a folyamatos dúlai jelenlét és támogatás eredményeként lerövidül a vajúdás időtartama, és csökken a komplikációk előfordulása és bizonyos beavatkozások aránya (például gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fogó/vákuum alkalmazása, császármetszés).

A dúla-hatás pozitív mivoltát alátámasztandó az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányból idézünk: [Nyitrai Eszter (író-szerk.): Dúlatanulmány. Internetes közlés, lelőhelye: https://www.mpppot.hu/images/publikaciok/DLATANULMNY_2021.pdf].

„Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:

· az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti

· a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti

· az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti

· a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti

· a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti

· az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti.

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára (Klaus és mtsai, 2002).” 

A dúlák nagy tapasztalattal, evidencia alapú ismeretekkel rendelkeznek, ismernek vajúdást könnyítő pozíciókat, légzőgyakorlatokat, masszázstechnikákat, amivel a szülő nőnek személyre szabottan segíthetnek. A dúla egyszerre csak egy vajúdót támogat, ami nagyon hasznos, különösen, amíg Magyarországon nem adottak a feltételek az egy szülőnő–egy szülésznő arányú ellátás megvalósulásához. A dúla pár melletti jelenléte így könnyebbséget jelenthet nemcsak az anya, de a kórházi személyzet számára is.

A dúla nem hoz döntéseket az anya helyett. Nem egészségügyi szakember, nem helyettesíti a szülésznőt vagy az orvost, hiszen vizsgálatot, egészségügyi beavatkozást nem végezhet (de például alkalmazhat gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszereket).

Sok család számára komoly dilemmát jelent, ha a kórházban a szülésnél csak egy személy lehet jelen az anya mellett, pedig a pár apás szülést szeretne – és dúlát is fogadna. Ekkor vagy szerencséjük van, és az orvos/szülésznő eltekint a házirend ezen előírásától, vagy az apa és a dúla váltja egymást az anya mellett, s hol egyikük ül a folyosón, hol másikuk. Önmagában az apa (vagy más választott kísérő) jelenléte is hatalmas támogatást jelenthet az anyának, de mivel ő feltehetően nem rendelkezik szüléskísérésben szerzett tapasztalattal, és érzelmileg elkerülhetetlenül bevonódik gyermekének születésébe, nem tudja azt a fajta támogatást nyújtani, amit egy dúla jelenléte adhat. A szülésnél apa is születik, így ő nem csak a vajúdó nő kísérőjeként van jelen, hanem „saját jogán”, szülőként is, és esetenként ő maga is érzelmi-fizikai támogatásra szorul.

A családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról szóló egészségügyi szakmai irányelv is támogató szellemben fogalmaz, amikor nem határoz meg felső korlátot a kísérők számát illetően: „Az anya által választott kísérő, vagy kísérők jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. Éppen ezért a szülészeti ellátást biztosító szolgáltató a lehetőségeinek megfelelően támogassa, hogy legalább egy, az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehessen.”

Mindezek alapján tehát kérjük az Igazgató Urat, járuljon hozzá, hogy a jövőben – a szülő nő ilyen irányú igénye esetén – intézménye mindkét telephelyén egyidőben két kísérő lehessen jelen a vajúdás és a szülés alatt!

Őszintén bízunk abban, hogy a haladó szemléletű Semmelweis Egyetemi Klinika a szülésre készülő anyák, apák és itt születő babáik érdekében biztosítani tudja ezt a változást azoknak a családoknak, akik ezt igénylik.

Köszönjük.

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy dr. Ecsedi Gabriella láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...