A veresegyházi tavak köré tervezett műfutópálya ellen

Alulírott, mint veresegyházi lakos, illetve a természetvédelmi szempontból is kiemelt veresegyházi tavakat szerető és megvédeni akaró polgár nyilatkozom, hogy ellenzem a tó/tavak köré tervezett műfutópálya megépítését.

Aláírásommal kifejezetten megerősítem, hogy nem akarom, hogy megépüljön a műfutópálya, és támogatom a jelenlegi környezeti helyzet megtartását.

 

További információ:

(forrás: Facebook https://www.facebook.com/tavirozsa.egyesulet/?__tn__=%2CdkCH-R-R&eid=ARCO52g0MjPCyzCaLOeXc2_Nk8ZCixnKEblL09fHmESe0ewfHmmPaKfy6gA_sUQ-XuU9KEQ7JsA9Xv0Y&hc_ref=ARQL_HvPJRuiHM5c1xkvKHj3C4rDQr2u2WzQdwI7Tn5ayCRsyq2RN1vuUtfF_byKXmE&fref=nf&hc_location=group )

A TAVIRÓZSA EGYESÜLET ÉS EGYÉB RÉSZTVEVŐK ÉRVEI A HELYSZÍN MEGVÁLTOZTATÁSA ÉRDEKÉBEN:
Támogatandó a pálya megépítése, de a helyszín nem megfelelő az alábbiak miatt:
• A tó körüli földutat jelenleg, műanyagpálya nélkül is sokan használják futásra
• A nyomvonal egybe esik az „Út az egészséghez” szívbarát túraösvénnyel, ugyanakkor a műanyagpálya nem illeszkedik a nordic walking-gal is járt túraösvény koncepciójához.
• A nyomvonalnak ki kell kerülnie a tó délkeleti végében illegálisan épített parkolót a tó irányában, így a tómedret részben fel kellene tölteni, mely vízjogi engedély köteles tevékenység.
• A nagyságrenddel olcsóbban kivitelezhető, jóval kisebb karbantartás igényű és természetes mulcspálya lenne a megfelelő megoldás a tó körül, és nem az idővel felaprózódó, környezetet szennyező rekortán gumifelület
• Az Ivacsi-tóban/-tónál számos védett természeti érték fordul elő, a teljesség igénye nélkül: nádirigó, vágócsík, csomorika. A ritka fajok érzékenyek a környezeti változásokra, ezért minden egyes beavatkozással növeljük az esélyét az eltűnésüknek. Ha itt építik meg a pályát, akkor egy kb. 40 éves fűzfát és egy kb. 20 éves nyárfát biztosan ki kell vágni, e mellett legalább egy tucatnyi 30-50 év közötti fának sérülni fog a gyökere a földmunkáknál. Ez néhány év alatt a tóparti fák pusztulását okozhatja (gombásodás).
• Sok egyéb alternatív helyszín rendelkezésfe áll. Például a Revetektől keletre, a Ligetektől északra és nyugatra, illetve a Csonkástól nyugatra található beépítetlen területek.
• Egyre többen keresik meg a Tavirózsa Egyesületet olyan lakosok, akik a pályának más helyszínt szeretnének, mert a gumipálya esztétikailag nem illik az Ivacsi-tó természeti környezetébe.
INFORMÁCIÓK A GUMI (REKORTÁN) PÁLYÁKKAL KAPCSOLATOSAN:
• a hosszútávfutók, de még a triatlonisták sem edzenek a rekortánon általában, mivel a rekortánra speciális futócipő való. A tömegsportolók sem ezt veszik, hanem a temészetes talajon futásra való cipőt.
• a rekortán létjogosultsága leginkább a betonon, aszfalton történő futás kiváltása
• a gumi az időjárás hatására tönkre megy, így szennyezve a környezetet
• a rekortán télen lefagy/jegesedik, ezért nagyon veszélyes
• Cikkek a témában:
https://szegedma.hu/…/repedezik-a-rekortan-futopalya-a-lige…
https://magyarnarancs.hu/…/futopalya_a_margitszigeten_gumiv…
INFORMÁCIÓK MULCSOS PÁLYÁKRÓL:
• a mulcsos pálya minimálisan egyenetlen: az ilyen talaj a futók és orvosok/ortopedusok tapasztalatai szerint sokkal széleskörűbben edzi a test összes izmát, mint az egyenletes felület
• a mulcs jobb nedvszívó- és elvezető anyag, mint a műanyag, ezért télen sem csúszik úgy, mint a rekortán
• Cikk a témában:
https://sportfoglalkozas.reblog.hu/finn-futokor-belga-modra


Veresegyház Természeti Értékeiért Civil Szerveződés    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Veresegyház Természeti Értékeiért Civil Szerveződés petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...