A tiszta és kutyagumi mentes Újlipótvárosért

Címzettek:

Dr. Tóth József polgármester
1139 Budapest, Béke tér 1.  

Dr. Bujdosó Sándor jegyző
1139 Budapest, Béke tér 1.  

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata
1139 Budapest, Béke tér 1.  

XIII. Közszolgáltató Zrt.
1135 Budapest, Béke u. 65.    

Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Közszolgáltató Zrt.!  

Újlipótvárosi lakosokként, mindennapi életünk jelentős részét itt a környéken élő, lakókörnyezetükre igényes, azt szerető és ezért tenni is hajlandó polgárként egy, a mindennapi életet egyre jobban megnehezítő, de az esztétikai „élmény” mellett mostanra köztisztasági problémává vált helyzet kezelése ügyében fordulunk Önökhöz, hathatós segítségüket remélve és kérve. Úgy látjuk, hogy eljutottunk arra a szintre, hogy Újlipótváros utcái gyalogos szempontból élhetetlenek, járhatatlanok.  

A kerület más részeihez és más kerületekhez képest extrém nagy a kutyaürülék és vizelet szennyezettség a környékünkön, ami mára az itt lakó kutyátlanok és felelős kutyatartók számára is elviselhetetlenné vált. Az itt élő gyerekek úgy nőnek fel, hogy megtanulták, folyamatosan a lábuk elé kell nézniük, és nem a környezetüket felfedezni. Ám még így is rendszeresen előfordul, hogy belelépünk egy-egy otthagyott „csomagba”, tócsába.  

A jelen álláspont, mely szerint minden társasháznak a saját felelőssége a járdák tisztántartása, miközben az ürüléket és vizeletet otthagyó gazdák egyáltalán nincsenek szankcionálva, teljesen elfogadhatatlan, és igazságtalan.  

Szeretnék egy példát, a Balzac utca 12. társasházon keresztül, megosztani önökkel:  

Fent említett társasház járdáját képtelenség tisztán tartani. A társasház mindent megtesz annak érdekében, hogy a járda tiszta legyen, hetente többször sepri fel a takarító és fagymentes időben többször fel is mossa egy héten. A társasház részt vesz/vett a Tiszta utca, rendes ház… pályázaton is, ahol tavaly már nyert is egy kisebb összeget. Ezt is a tisztaság fenntartására fordították. Idén ismét sikeresen pályázott a közös képviselő.  

Ennek ellenére a helyzet tragikus. Mintha a környék összes kutyája idejárna üríteni. Elképesztő mennyiségű kutyagumi halmozódik fel 1-2 nap alatt, de már a takarítás után fél órával is számos kupacot találni.  

Minden erőfeszítés ellenére, pár hete felhívta a közös képviselőt a közterület felügyelet munkatársa, hogy iszonyú állapotok uralkodnak, takaríttasson fel, mert megbüntetik a házat. Természetesen azonnal felmosta a takarító a járdát, azonban ez a helyzet és gyakorlat elfogadhatatlan.  

Egyrészt tényleg erején felül költ a társasház a járda tisztaságára, pedig bőven lenne mire költeni házon belül is. Ez havi kb. 20 ezer forint extra költséget jelent. (takarító díja, kutya távoltartó folyadék, klórmész, víz, slag, kábeldob, magasnyomású mosó, stb.) Amit a járdák extrém mennyiségű takarítására fordítanak, évi kb. 240 ezer forint.  

Remélem, ez a példa is segít rávilágítani arra, hogy a probléma megoldása nem lehet az egyes társasházak felelőssége, ezt nem lehet a társasházakra hárítani. A helyzet javítása, és hosszú távon a probléma megoldása mindenképpen a lehető legtöbb résztvevő bevonásával kialakított, komplex akciótervet kíván. Az akcióterv része (a) a kutyatartók edukálása; (b) a kutyatartók erősebb ellenőrzése; (c) büntetés; (d) a takarítási teendők terén közös/megosztott felelősség- és feladatvállalás.  

Ebben mindenképpen számítunk a kerület vezetésének együttműködésére és segítségére. Együttműködési szándékunk komolyságát és átgondoltságát igazolandó, engedjék meg, hogy alábbiakban röviden összefoglaljuk javaslatainkat a fenti helyzet mielőbbi javításának érdekében.   ·        

(a) Kutyatartók edukálása érdekében javasolt lépések:

 • Első és legfontosabb feladat a felelős állattartás tudatosítása a kisállattulajdonosok között. Ennek érdekében:
 • Pozitív megerősítésre építő, kreatív kampány, többek között helyi, ismert és elismert lakosok (vloggerek, médiaszereplők, színészek, művészek, stb.) és helyi szervezetek, csoportok, nyugdíjas klubok bevonásával.
 • Ennek részeként pl. helyezzenek ki figyelemfelhívó táblákat a kutyatartóknak, mely az esetleges szankciókra is felhívja a figyelmet
 • Információáramlás
  • állatorvosok és kutyakiképzők bevonásával tájékoztató brossúra eljuttatása a kerületi lakosoknak
  • ezen tartalommal szórólapok, edukációs anyagok eljuttatása a kisállattulajdonosokhoz a helyi állatorvosi rendelők, esetleg a körzeti orvosi és gyerekrendelők, valamint és különösen a helyi oktatási intézmények bevonásával
  • felelős állattartási akciók: kerületi tv, iskolákkal kapcsolatfelvétel, kerületi rendezvényeken szakértők bevonásával a téma folyamatos szinten tartása (nyilván Covid után)
  • a fenti tartalmak rövidített megosztása a kerületi újságban, állandó rovat keretében
  • szórólapok eljuttatása a közös képviselőkhöz, liftekbe, kapualjakba.
  • Motivációs (nyeremény) akciók kutyatulajdonosoknak – szakemberekkel kidolgozandó

(b-c) Az erősebb ellenőrzés és büntetés terén javasolt lépések:

 • Civil ruhás közterület felügyelők járják a környéket, és szabjanak ki súlyos bírságot azokkal szemben, akik otthagyják az ürüléket.
 • Közterület figyelő kamerák kihelyezése azokon a területeken, ahol még nincs, annak érdekében, hogy lekövethetőek legyenek az ürüléket otthagyó kutyatartók. 

(d) Közös köztisztasági felelősség- és feladatvállalás:

 • Szeretnénk, ha a közszolgáltató munkatársai nem csak a Pozsonyi utat takarítanák, hanem a környék többi utcáját is (például a korszerű takarítógépekkel, melyeket máshol gyakran látni).
 • Parkoló autók között is szükséges a fokozott takarítás, mert sokszor ott „rejtik” el a végterméket.
 • Sokkal több helyen ürülékgyűjtő zacskók és kukák kihelyezése, gyakori ürítése (ami akár nyereményakcióval is párosítható, hátha ez is ösztönzi azokat, akik nem szívesen hajolnak le kedvencük termékét összeszedni).  

A fenti ötletek egy közös ötletelés első eredményei, amelyek egyelőre még nem képeznek átgondolt stratégiát. Biztosak vagyunk benne, hogy közös erővel fellépve, közös cél és stratégia meghatározása mentén hatékonyan és belátható időn belül javulás lenne elérhető, amely nem csak az itt lakók közérzetén, de a kerületrész vizuális megjelenésén is érezhető, látható nyomot hagyna. Újlipótváros nem csak a kerület, hanem a belváros, sőt, egész Budapest egyik ékköve. Mi, helyi lakosok, készek vagyunk tenni azért, hogy újra ragyogjon.  

Bármilyen együtt gondolkodásra, ötletelésre nyitottak vagyunk a kerület vezetésével, hiszen nagyon szeretnénk, ha Újlipótváros utcái tiszták és élhetőek lennének.   Együttműködésükben bízva válaszukat előre is köszönjük.  

Tisztelettel,
Újlipótváros lakói  

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Halasi-Szabó Nikolett petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )