Törökbálint - Tiltakozás az 500 lakásos lakópark ellen!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Tiltakozzunk együtt október 7-én szombaton 16 órakor a Városháza előtt!

2023-10-03 23:00:59

tiltakozzunk1.png

Törökbálint Holnap Egyesület

Kormányrendelet a volt téglagyár területét „azonnali rozsdaövezeti akcióterületté” jelölte ki

2023-09-30 12:06:41

Tisztelt Tiltakozók!

A szeptember 28-i Magyar Közlönyben megjelent 444/2023. (IX.28.) kormányrendelet 1. mellékletének 34. pontja alapján a volt téglagyár területe azonnali rozsdaövezeti akcióterületként kijelölésre került. Mindez azt jelenti, hogy a terület tulajdonosai – többségi tulajdonos a Csányi Sándorhoz köthető fejlesztő cég – zöld lámpát kaptak projektjük végrehajtásához, amely a jelenleg ismert utolsó terv szerint egy mintegy 500 lakást magában foglaló lakópark megépítése.

rozsda.jpg

Ennek lehetőségéről először július 18-án értesültek a törökbálintiak, ami komoly felháborodást váltott ki. A túlzott telítettséggel küzdő agglomerációban mintegy tíz százalékos lakosságszám-növekedés előidézése megdöbbentő ötletnek tűnt, ráadásul mindezt a helyiek megkérdezése nélkül. A Törökbálint Holnap online petícióját napok alatt több mint ezren írták alá. A terveket azonban a törökbálinti önkormányzat szerzői jogokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra.

Az ügy helyi politikai hullámokat is vert, de ezekkel jelen tájékoztatásban nem kívánunk foglalkozni.

Az azonnali rozsdaövezeti akciótervvé kijelölés – az építési törvény alapján – a beruházás „gyors építéskezdését” igyekszik elősegíteni, melyhez előkészítő munkák nem szükségesek, vagy ezek már folyamatban vannak.

A kormánydöntés „kiemelten fontos közérdeket” szolgál, ami ez esetben „a rozsdaövezeti akcióterületek alkalmassá tétele a lakhatási feltételek biztosítására és városszövetbe integrálása”.

Az azonnali rozsdaövezeti akcióterületté kijelölés azt is jelenti, hogy beruházás a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény 11/B–11/G. §-ainak hatálya alá kerül. Ez teljes kormányzati kontrollt jelent.

A beruházás helyszínére és annak közvetlen környezetére vonatkozó a sajátos településrendezési és beépítési szabályokat, valamint a beruházással érintett építményekre vonatkozó egyedi építési követelményeket, a telekalakítási, egyedi településképi, örökségvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi követelményeket – amennyiben azok a hatályos szabályozással ellentétesek – kormányrendelet határozza meg. Az eljáró hatóságokat, de szükség esetén még a hatályostól eltérő speciális eljárási szabályokat is kormányrendelet állapítja meg.

Az önkormányzat által nemrég elrendelt változtatási tilalomnak annyi a jelentősége, hogy kormányrendeletbe beleírják: az érintett „telek, valamint az abból telekalakítással kialakításra kerülő telkek tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.”

Mindez azt jelenti, hogy a beruházás megvalósításába a város önkormányzata érdemben nem tud beleszólni.

TILTAKOZUNK AZ 500 LAKÁSOS LAKÓPARK ELLEN, KÖVETELJÜK A ROSZDAÖVEZETI BESOROLÁS VISSZAVONÁSÁT!

stop_lakótelep.png

Törökbálint Holnap Egyesület

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.