A MAGAS TÁMOGATÁSI SZÜKSÉGLETŰ AUTISTA FELNŐTTEK NAPPALI ELLÁTATLANSÁGA AZ ÁLLAMI ÉS EGYHÁZI SZFÉRÁBAN

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Értesítés

2024-04-23 11:09:38

Kedves Érintettek, Családok, Sorstársak!

Szeretnénk felhívni az Érintettek, Családok, Sorstársak, a Társadalom figyelmét arra, hogy a Magas Támogatottsági Szükségletű Autista Fiatalokat, Felnőtteket Országosan nem fogadja sehol az intézményi ellátórendszer! A szolgáltatások, Ellátásuk országos szinten megoldatlan, a szükségleteikhez igazodó ellátási feltételek, autizmus specifikus képzettségű szakemberek hiányoznak, melyről az alapvető jogok biztosa a jelentésében (Lásd: petíciónkban) is részletesen kifejtett.

Noha az AOSZ is sürgeti, hogy a családok súlyos terhe enyhüljön, azonban a jelenlegi intézményekben, a szakértelem hiánya miatt egyre több a tragédiákhoz/halálesetekhez vezető esetek száma! Ezért a magas támogatási szükségletű autista személyek, felnőttek számára nyújtott szolgáltatásokban kiemelten, és elengedhetetlenül fontos az autizmus ismerete és a feltételrendszer biztosítása.

Az Autizmussal élők jogi kartája, mely szerint az autizmussal élő embereknek ugyanazokkal a jogokkal és kiváltságokkal kell rendelkezniük, melyeket az európai népek élveznek ott, ahol vannak ilyen jogok, és úgy, hogy ezek a jogok az autizmusban szenvedő személyek érdekeit a legjobban szolgálják.

Az ENSZ Egyezmény kimondja: CRPD 1. cikke értelmében a jelen Egyezmény célja valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának előmozdítása, védelme és biztosítása valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, és a velük született méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása.

CRPD 4. cikk értelmében a részes államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják és elősegítik valamennyi alapvető emberi jog és szabadság teljes megvalósulását valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, a fogyatékosság alapján történő bármiféle hátrányos megkülönböztetés nélkül.

Továbbá értesítünk Benneteket arról, hogy
Sehol nincsenek adatok arra-vonatkozóan, hogy a Magas Támogatási Szükségletű Autisták vonatkozásában hány ellátatlan van hazánkban. Erről, sehol nem készült ilyen jellegű statisztika.

Ennek okán a MATÁSZA Csoportunk oszlopos tagjai, felvállaltuk, hogy „adatokat” gyűjtünk erről és felkaroljuk az érintett Magas Támogatási Szükségletű Autista Fiatal, Felnőtt ELLÁTATLAN Családokat, mert bizonyára több család küzd ezzel az igen súlyos problémával és nem kap elég hangsúlyt.

Az AOSZ és a MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja a közös gondolkodás és a közös együttműködés érdekében, az alábbiakban kéri a segítségeteket:

Azok az Érintett Családok, Sorstársak, akiknek az Autista Fiatal, Felnőtt Gyermekének, Hozzátartozójának megszüntették az intézményi ellátását, kirakták az iskolából, nappali ellátóból, bentlakásos otthonokból, (stb.) kezükben van az elutasító határozat, őket kérjük, hogy az elutasító határozatuk másolatát az AOSZ felé: lobby@esoember.hu e-mail címükre küldjék el.

Ez nem csak a mi ügyünk, a TIÉD is legfőbb.

Számítunk az együttműködésetekre!

Megosztásokat ezúton is köszönjük.


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

Április 2-án, Az Autizmus Világnapján.

2024-04-02 11:47:28

Kedves Érintettek, Kedves Emberek!

Az Autizmus Világnapja
egy nemzetközileg elismert nap, amely évente április 2-án kerül megrendezésre, és arra ösztönzi az ENSZ tagállamait, hogy tegyenek intézkedéseket az autista egyénekre való figyelemfelkeltés érdekében világszerte.

Az autizmus egy egész életen át tartó neurológiai állapot, amely korai gyermekkorban nyilvánul meg, nemtől, fajtól vagy társadalmi-gazdasági státusztól függetlenül. Az autizmus spektrum kifejezés egy sor jellemzőre utal. Ennek a neurológiai eltérésnek a megfelelő támogatása, befogadása és elfogadása lehetővé teszi a spektrumban élők számára, hogy egyenlő esélyeket, valamint teljes és hatékony részvételt élvezzenek a társadalomban.

 

Ennek okán: Petíciónkkal szeretnénk felhívni az emberek és a döntéshozók figyelmét, mindazokra az országos és rendszerszint súlyos problémákra, hiányosságokra, melyek a Magas Támogatási Szükségletű Autisták, illetve a Súlyos - Halmozottan Fogyatékos Személyek nappali ellátásának megoldatlanságát érinti.

https://www.peticiok.com/a_magas_tamogatasi_szukseglet_autista_felnttek_nappali_ellatatlansaga_az_allami_es_egyhazi_szferaban

 

Hazánkban nincs egyetlen olyan intézmény, - sem nappali ellátást nyújtó, sem foglalkoztató, sem bentlakási lehetőséget biztosító - amely a Magas Támogatási Szükségletű Autisták számára megfelelő lenne és biztosítani tudná az őket - törvényileg is - megillető ellátást, fejlesztést.

 

Az ő életük ugyanis az elhibázott döntésmiatt tragédiába torkollik, és a bürokrácia útvesztőjében elvész.

 

Autista felnőttjeink nem szorulnak ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátásokra. Az ellátásuk, lakhatásuk, gondozásuk a mindennapokban megoldottak. Azonban napjainkban nagyon sok hátrányos helyzetű család él, akiknek NEM részesül az autista felnőtt gyermeke az állapotának és képességeinek megfelelő fejlesztésekben.

 

A társadalomnak nem meg,- és kivetnie kellene közülük őket, hanem ehelyett megbecsülni, minden erejükkel segíteni őket, hiszen egy társadalmat az határoz meg, ahogy az elesettekkel bánik. Egy jól prosperáló állam elemi érdeke lenne az ő felzárkóztatásuk, fejlesztésük, integrációjuk, ezt nem nehéz belátni. Miközben autista felnőttjeink, illetve súlyos - halmozottan fogyatékosaink számára az életük a tét ebben a történetben!

 

Ezért, minden módon azt szeretnénk elősegíteni, hogy autistáink, illetve súlyos - halmozott fogyatékosaink egyéni szükségleteiknek kielégítéséhez, fenntartásához, a szociális készségeik fejlesztéséhez és fenntartásához és a társadalmi integrációhoz való joguk, illetve alapvető jogaik érvényesüljenek hazánkban.

Kérlek, egy megosztással Te is segítsd munkánkat.

MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja
www.facebook.com/groups/1537932223363429/


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

Önkénteseket - Segítőket keresünk!

2024-03-18 17:19:05

A5-ös_MATÁSZA_SZÓRÓLAP_2024_page-00012.jpg

Kedves Szülők, Érintettek!

A petíciónkkal kiemelten szeretnénk felhívni az éritettek és a társadalom figyelmét a Magas Támogatási Szükségletű Autisták illetve Súlyos - Halmozottan Fogyatékos Személyek nappali ellátásának megoldatlanságára. 

Országos akcióra készül velünk az AOSZ!
Az AOSZ és a MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja együttműködésével, az alábbiakban kérjük a segítségeteket és az együttműködéseteket:

1. pont:

Kérjük mindazokat az Érintett Családokat, Sorstásainkat, akiknek az Autista gyermekének megszüntették az ellátását, kirakták az iskolából, nappali ellátóból, (stb.), azok legyenek szívesek az elutasító határozatuk másolatát az AOSZ felé: lobby@esoember.hu e-mail címükre küldjék el.

2. pont:

A MATÁSZA Csoport kérésére, az AOSZ csinál egy konkrétan megfogalmazott "panasz"levelet az Ellátatlanságról. Amelyet majd mindenki el tud küldeni a belügyminiszterhez, a miniszterhez, a helyi önkormányzatok felé, stb., egyrészt azért, hogy lássák az országos ellátatlanságot, másrészt, hogy nyomatékosítani kell feléjük azt, hogy igény van az ellátásokra! Gondolunk itt pl. a Nappali ellátásra, Támogatott Lakhatásra, (stb.). Mert ez lenne a cél.

Sajtóközleményt adott ki az AOSZ.
Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy autista személyek ellátása országos szinten megoldatlan, a szükségleteikhez igazodó ellátási feltételek hiányoznak. Az elmúlt időszakban több olyan hír is megjelent, amelyben arról esett szó, hogy az intézményi ellátás sajátossága, az ott dolgozók tudásbeli hiánya, az ebből fakadó méltatlan bánásmód érdeksérelmet okozott autista ellátottak számára. Az Autisták Országos Szövetsége ezért a feltételrendszer és a szakértelem biztosítását sürgeti.

https://aosz.hu/feltetelrendszer-es-szakertelem.../


Amennyiben úgyérzed, hogy rátermett vagy és segítenél nekünk, kérlek írj (a petíció oldalán is elérhető) e-mail címünkre. Jelige: "MATÁSZA Önkétese - Segítője".

Kérjük, hogy osszátok és terjesszétek, hogy minét több érintett Családhoz eljuthasson a felhívásunk.


Köszönjük az együttműködéseteket!

 Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

 




Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

MATÁSZA Paketa

2024-02-25 17:36:38

Kedves Esőemberek, Kedves Érintettek!

Petíciónk sokunk számára igen fontos és országos szintű súlyos próblémára hívja fel a figyelmet!

A Magas Támogatottsági Szükségletű Autista Fiataljainkat és Felnőttjeinket Országosan nem fogadja sehol
sem az intézményi ellátórendszer! Meggyőződésünk, hogy nem mostani problémával állunk szembe.
Szeretnénk kérni a támogatásotokat abban, hogy felhívásunk minél több helyre és érintetthez eljusson, és aki
hasonló helyzetben van, csatlakozhasson hozzánk. 
Sehol nincsenek adatok arra-vonatkozóan, hogy a Magas Támogatási Szükségletű Autisták vonatkozásában hány ellátatlan van hazánkban.

A4-es_MATÁSZA_SZÓRÓLAP_2024_page-0001.jpg


Kérjük, támogassátok a MATÁSZA Csoportunkat abban, hogy mielőbb eljusson az érintettekhez.


Köszönettel:
MATÁSZA csoport tagjai

 

Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

Értesítés

2024-02-25 17:34:15

    MATÁSZA_Logója_Téglalap6.jpg



Kedves Érintettek, Kedves Szülők, Kedves Jó Szándékú Emberek!



Petíciónkkal szeretnénk felhívni az érintett emberek és a társadalom figyelmét, mindazokra az országos és rendszerszintű súlyos problémákra, hiányosságokra, melyek a Magas Támogatási Szükségletű Autisták, illetve a Súlyos - Halmozottan Fogyatékos személyek nappali ellátásának megoldatlanságát érinti.

A MATÁSZA Csoportunkat, - országosan és rendszerszinten kirekesztett és ellátás nélkül maradt - fiatal, felnőtt autisták és Családjaik hozták létre 2023. április 2-án, mely a nevéből adottan hazánkban egyedülállóként kifejezetten a Magas Támogatási Szükségletű Autisták és Családjaik érdekeit képviseli, segíti és aktív tevékenységével kíván pozitív és sikeres eredményeket elérni. Ezen túlmenően, segíti és támogatja a Súlyos - Halmozottan Fogyatékos személyek érdekeit és nem utolsósorban az életminőségük javításában, ennek elősegítésében kíván szerepet vállalni.

Úgy gondoljuk a társadalomnak nem meg,- és kivetnie kellene közülük őket, hanem ehelyett megbecsülni, minden erejükkel segíteni őket, hiszen egy társadalmat az határoz meg, ahogy az elesettekkel bánik. Egy jól prosperáló állam elemi érdeke lenne az ő felzárkóztatásuk, fejlesztésük, integrációjuk, ezt nem nehéz belátni. Miközben autista felnőttjeink számára az életük a tét ebben a történetben, hiszen az ő életük ugyanis az elhibázott döntések miatt tragédiába torkollik, és a bürokrácia útvesztőjében elvész.

Mindazonáltal a Magas Támogatási Szükségletű Autistáknak, illetve a Súlyos - Halmozottan Fogyatékos Személyeknek ugyanazokkal a jogokkal és kiváltságokkal kell rendelkezniük, melyeket az európai népek élveznek ott, ahol vannak ilyen jogok, és úgy, hogy ezek a jogok az autizmus súlyos fokán érintett emberek illetve a súlyos – halmozott fogyatékkal élő személyek érdekeit a legjobban szolgálják.

Idevonatkozóan pl. az AUTIZMUSSAL ÉLŐ SZEMÉLYEK JOGI KARTÁJA” 19 pontba leírtan tartalmazza. (Autism-Europe Kongresszus, Hága, 1992.05.10.)
Ezeket a jogokat bővíteni, védeni és érvényesülésüket szorgalmazni kell.

Továbbá az ENSZ egyezmény CRPD 1. cikke értelmében a jelen Egyezmény célja valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának előmozdítása, védelme és biztosítása valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, és a velük született méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása. Illetve a CRPD 4. cikk értelmében a részes államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy biztosítják és elősegítik valamennyi alapvető emberi jog és szabadság teljes megvalósulását valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, a fogyatékosság alapján történő bármiféle hátrányos megkülönböztetés nélkül.

A magas támogatási szükségletű ( és nem beszélő) autistáink, illetve a súlyos – halmozott fogyatékkal élő fiataljaink, felnőttjeink sem magukért, sem a saját érdekeikért nem tudnak kiállni, sem megvédeni azokat a bürokráciával szemben. Éppen ezért a MATÁSZA Csoportunk mindezekben végtelenül elhivatott és arra kívánja fekteti a hangsúlyt, hogy az országosan és rendszerszinten kirekesztett és ellátás nélkül maradt - fiatal, felnőtt autisták, illetve a súlyos – halmozott fogyatékkal élő fiataljaink, felnőttjeink és Családjaik élethelyzetén, életminőségének érdekében pozitív változást érjen el a Döntéshozóknál és a Minisztériumoknál.

Petíciónk kapcsán a MATÁSZA Csoportunk facebook oldalon is elérhető!

Kérjük, vedd figyelembe, ez egy zárt csoport, kizárólag azok jelentkezését tudjuk fogadni, akinek ( legalább 16 éves ), ellátatlan Magas Támogatási Szükségletű Autista személy az ő gondozásában/gondnoksága alatt van. Fontos, hogy jelentkezéskor a csoportba belépéshez szükséges tagsági kérdések mindegyikére válaszoljon! Ennek hiányában a kérelmét nem tudjuk elfogadni.

Elérhetőségeink:

MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/groups/1537932223363429/ S


Szlogenünk: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”


24.02_.24_.MATASZA_peticio_qr_.code_.png

Abban szeretnénk kérni a segítségeteket, támogatásotokat, hogy felhívásaink minél több emberhez eljuthasson és az érintett családok csatlakozhassanak hozzánk.


Bízom a segítő együttműködésekben.


Tisztelettel:

Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

 

 


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

MATÁSZA Paketa

2024-02-05 14:40:45

Kedves Esőemberek, Kedves Érintettek!

Petíciónk sokunk számára igen fontos és országos szintű súlyos próblémára hívja fel a figyelmet!

A Magas Támogatottsági Szükségletű Autista Fiataljainkat és Felnőttjeinket Országosan nem fogadja sehol
sem az intézményi ellátórendszer! Meggyőződésünk, hogy nem mostani problémával állunk szembe.
Szeretnénk kérni a támogatásotokat abban, hogy felhívásunk minél több helyre és érintetthez eljusson, és aki
hasonló helyzetben van, csatlakozhasson hozzánk. 
Sehol nincsenek adatok arra-vonatkozóan, hogy a Magas Támogatási Szükségletű Autisták vonatkozásában hány ellátatlan van hazánkban.

A4-es_MATÁSZA_SZÓRÓLAP_2024_page-0001.jpg


Kérjük, támogassátok a MATÁSZA Csoportunkat abban, hogy mielőbb eljusson az érintettekhez.


Köszönettel:
MATÁSZA csoport tagjai


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

MATÁSZA Csoport Csendes értesítő!

2024-01-12 13:25:10

MATÁSZA_Logója_Téglalap.jpg

 

Kedves Esőemberek, Kedves Érintettek!

 

Petíciónk sokunk számára igen fontos és országos szintű súlyos próblémára hívja fel a figyelmet!

Petíciónkkal
szeretnénk felhívni az emberek, a társadalom és a döntéshozók figyelmét, mindazokra az országos rendszerszintű súlyos problémákra, hiányosságokra melyek a Magas Támogatási Szükségletű Autista fiataljaink és felnőttjeink nappali ellátásának megoldatlanságát érinti.

link:

https://www.peticiok.com/a_magas_tamogatasi_szukseglet_autista_felnttek_nappali_ellatatlansaga_az_allami_es_egyhazi_szferaban?fbclid=IwAR2s-KfJyW_qyqC2UWA9oLeChTBK_YMZf66doPteWyIh-iaqqxhKCfwL5Nk

 A Magas Támogatottsági Szükségletű Autista Fiataljainkat és Felnőttjeinket Országosan nem fogadja sehol sem az intézményi ellátórendszer! Meggyőződésünk, hogy nem mostani problémával állunk szembe.

Szeretnénk kérni a támogatásotokat abban, hogy felhívásunk minél több helyre és érintetthez eljusson, és aki hasonló helyzetben van, csatlakozhasson hozzánk.

 Sehol nincsenek adatok arra-vonatkozóan, hogy a Magas Támogatási Szükségletű Autisták vonatkozásában hány ellátatlan van hazánkban. Erről, sem az AOSZnál, sem más szervezeteknél nem készült ilyen statisztika.

A MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportjának oszlopos tagjai, felvállaltuk, hogy adatokat gyűjtünk erről, mert bizonyára több család küzd ezzel az igen súlyos problémával és nem kap elég hangsúlyt.

Úgy gondoljuk, nagyon elérkezett az idő arra, hogy ne halogassuk tovább a megoldás keresését azon családok számára, akik otthon szegregáltan ellátás nélkül élnek, Egyre nagyobb létszámban jelennek meg hasonló gondokkal küzdve, sok az egyedülálló szülő is, és az ő erőtartalékaik is fogyatkoznak. A 24 órás gondozás, otthonlét, szegregáltság, a szülők korának előrehaladtával nagy megpróbáltatást jelent. Hiányzik a fiataloknak is a szocializáció, amely előfeltétele lenne majd egy másodlagos ellátási formának, a bentlakásos elhelyezésnek. Noha a tartós elhelyezés lehetősége jelenleg is már sok egyedülálló szülőt érint.

Kérjük, támogassátok a MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportját abban, hogy mielőbb eljusson ez az információ az érintettekhez.

Petíciónk kapcsán MATÁSZA Csoportunk facebook oldalon is elérhető!
Kérjük, vedd figyelembe, ez egy zárt csoport, kizárólag azok jelentkezését tudjuk fogadni, akinek ( legalább 16 éves ), ellátatlan Magas Támogatási Szükségletű Autista személy az ő gondozásában/gondnoksága alatt van. Fontos, hogy jelentkezéskor a csoportba belépéshez szükséges tagsági kérdések mindegyikére válaszoljon! Ennek hiányában a kérelmét nem tudjuk elfogadni.

Elérhetőségeink:
MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/groups/1537932223363429/

 

Köszönettel:

MATÁSZA csoport tagjai


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

Gyűjtsük az aláírásokat!

2023-12-30 23:09:55

Kedves Aláíróink és leendő aláíróink!

Magas Támogatási Szükségletű Autista fiataljaink és felnőttjeink nappali ellátása állami kötelezettség, a helyzet megoldatlanságából fakadó súlyos problémák terhe a családokra, családtagokra, szülőkre hárul a nap 24 órájában.

Hazánkban nincs egyetlen olyan intézmény, - sem nappali ellátást nyújtó, sem bentlakási lehetőséget biztosító, és kríziskezelő sincs - amely a Magas Támogatási Szükségletű Autisták számára megfelelő lenne és biztosítani tudná az őket –törvényileg is- megillető ellátást, fejlesztést.

A MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja az egyetlen, amely élő petícióval rendelkezik. Ennek okán csoportunk eképpen is igyekszik segíteni, tenni mindazon érintettekért, akiket ezen országos és rendszerszintű probléma súlyt hazánkban.

Rengeteg (min. 3000) aláírásra van szükségünk ahhoz, hogy érdemben beadható legyen a petíciónk.

Ébresszük fel embertársainkat, és a még alvó társadalmunkat!

Amennyiben ti is egyetértetek a leírtakkal, kérlek:

Aláírást követően, egy megosztással támogassátok petíciónkat, hogy minél több érintetthez eljuthasson.

Aki azt szeretné, hogy az aláírása, adatai a nyilvánosság előtt mások számára ne legyen publikus, az: "Az aláírásom nyilvánosan hozzáférhető az interneten igen/nem kérdéssornál tudja beállítani ezt az opciót.

Petíciónk linkje: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.peticiok.com%2Fa_magas_tamogatasi_szukseglet_autista_felnttek_nappali_ellatatlansaga_az_allami_es_egyhazi_szferaban%3Ffbclid%3DIwAR3As9Bj4QmU_FF2leJ_fmvISrWCcpiWuokK49_5X6KtlaE-zb0nFmyXvRo&h=AT0wF2bLTBYdLHdr_yz_0TgqLQMRuoPVKeY6uiFrrVjbmWl-x0fmYLcSn8k-5J9eq9T6LX0lFu_QffMFDwDrd_3S4brhA_QKVew9iTMdADg0OQcCvJ532nOE4HwtNniQN9y8PzPwqyGunItIAjo8&__tn__=R]-R&c[0]=AT1BgMeFYO_d5iT2uCLipk2NWn05jR851dYnEsR30Wdj-1fWk66jEpxKvpfA_9xJQeP7XbuSMRT8n3lP0Oo-DC7vMXreZc2lbjdb_oM6zQSPZnyfHUsXtMZh2ddicenuFEOI1GlSl1wUCCZ77YQndGcKewfYhvOmNGxx3jc



Köszönjük szépen a segítséget!

Török Ibolya (MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

"MATÁSZA" Csoportba jelentkezés szükséges feltételei

2023-11-01 06:29:23

MATÁSZA_Logója_Téglalap1.jpg

Kedves érintettek, Kedves érdeklődők!

Előzőekben hírt adtunk arról, hogy nemrégiben létrehoztuk facebookos privát csoportunkat: MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja néven az érintett autisták családjaik, hozzátartozóik számára.

A Csoportunk elérhetősége: https://www.facebook.com/groups/1537932223363429/

Kérjük, vedd figyelembe, ez egy zárt csoport, kizárólag azok jelentkezését tudjuk fogadni, akinek( legalább 16 éves ), ellátatlan Magas Támogatási Szükségletű Autista személy az ő gondozásában/gondnoksága alatt van. Fontos, hogy jelentkezéskor a csoportba belépéshez szükséges tagsági kérdések mindegyikére válaszoljon! Ennek hiányában a kérelmét nem tudjuk elfogadni.

Megértéseteket köszönjük.

Török Ibolya (MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

Petíciónkat segítsd egy aláírással vagy megosztással.

2023-10-29 17:55:24

Kedves Érintettek, Kedves Mindenki!

A Magas Támogatási Szükségletű Autista fiataljaink és felnőttjeink nappali ellátása és bentlakásos otthonok állami kötelezettség, a helyzet megoldatlanságából adódó súlyos problémák terhe a családokra, családtagokra, szülőkre hárul.

A nappali ellátás hiánya miatt a családtagok sokszor kénytelenek a gondoskodási feladatok köré szervezni az életüket. A szülők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak munkát vállalni, a családok gyakran elszigetelődnek, ezek a családok a mindennapjaikban nem tudnak feltöltődni, kikapcsolódni, autistáikkal egyetemben nem éri őket szociális és társadalmi inger. Azok akik nem tudják vállalni a gondoskodással járó anyagi, lelki és fizikai terheket, arra kényszerülnek, hogy szociális otthonban próbálják elhelyezni gyermeküket. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a lakóotthonok Már a "MTSZA" felnőtt állapota/súlyossága hallatán, vagy az előéletút olvasást követően az oda jelentkezőket élből, illetve láttatlanba elutasítják(!), vagy eleve fel sem veszik őket. Az intézmények indokai határtalanok.

Ezek az intézmények azonban távolról sem funkcionálnak otthonként, az ország peremén, mindentől távol működnek, az ott lakók így elszakadnak családjuktól és a társadalomból is kiszorulnak. A szakmai értelem és a szakemberek hiánya miatt, a dolgozók nemhozzáértéséből fakadó problémakezelési stratégiájuk (ami a mai napig nincs kidolgozva), hogy a lakókat begyógyszerezik, fizikailag és verbálisan is bántják, bántalmazzák őket, zombikká szedálják vagy a pszichiátriára szállítják. Noha, mint minden embernek, a lakóknak is különböző igényeik vannak, mégis kénytelenek ugyanolyan szabályok szerint élni, sokszor úgy, mint egy börtönben.

Hazánkban nincs egyetlen olyan intézmény, - sem nappali ellátást nyújtó, sem bentlakási lehetőséget biztosító, vagy kríziskezelő - amely a Magas Támogatási Szükségletű Autisták számára megfelelő lenne és biztosítani tudná az őket –törvényileg is- megillető ellátást, fejlesztést.

Elvétve, ritka esetben, az autista ha nappali ellátó intézménybe újra felvételt is nyer, az intézmények szakmailag egyáltalán nem állnak a helyzet magaslatán, hiszen ezek az intézmények nem rendelkeznek és nem alkalmaznak gyógypedagógusokat, gyógypedagósus asszisztenseket. A szakmai és szakemberi hiányosságok okán, nem tud megvalósulni sem az egyénreszabott gondozási terv előkészítése, sem az ellátás szakszerű megkezdése. A szakszerűtlen megközelítés táptalaja pedig a nagyfokú értetlenség.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a tömegintézményekben elhelyezett autista és fogyatékos gyerekek, felnőttek élnek, ezek ugyanis a rendszerszintű bántalmazás melegágyai. Az Alapvető Jogok Biztosa ahelyett, hogy feladatát végezve védené az itt élők jogait, lírai leírásokat gyárt jelentéseiben és a gondozottakat bírálja. A jelentéseiből látva kijelenthető, hogy az alapvető jogok biztosa nem látja el megfelelően sem a nappali ellátás körüli, sem a zárt intézményekben fogvatartott fogyatékos emberek és gyermekek jogvédelmét.

Az önkormányzatoknak lehetőségük van, pályázhatnak és támogatást kap(ná)nak nappali intézmény létrehozására, igény van rá(!), azonban érdemi előrelépés ebben mégsincs! Ezügyben üres ígéretekkel és csak széttárt karokkal szembesülnek az érintett szülők.

Ezt nem tűrhetjük, nem hagyhatjuk tovább, hogy így maradjon.

A MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja az egyetlen olyan, amely petícióval rendelkezik. Ennek okán, illetve ilyen módon is igyekszik
segíteni, tenni mindazon érintettekért is, akiket ez az országos és rendszerszintű probléma súlyt és ebben, veletek együtt, közösen változást tudjunk elérni.

Rengeteg (min. 3000) aláírásra van szükségünk ahhoz, hogy érdemben beadható legyen a petíciónk. Ébresszük fel embertársainkat, és az alvó társadalmat!

Amennyiben ti is egyetértetek a leírtakkal, kérlek:

Aláírást követően, egy megosztással támogassátok petíciónkat, hogy minél több érintetthez eljuthasson.

Aki azt szeretné, hogy az aláírása, adatai a nyilvánosság előtt mások számára ne legyen publikus, az: "Az aláírásom nyilvánosan hozzáférhető az interneten igen/nem kérdéssornál tudja beállítani ezt az opciót.

Petíciónk linkje: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.peticiok.com%2Fa_magas_tamogatasi_szukseglet_autista_felnttek_nappali_ellatatlansaga_az_allami_es_egyhazi_szferaban%3Ffbclid%3DIwAR3As9Bj4QmU_FF2leJ_fmvISrWCcpiWuokK49_5X6KtlaE-zb0nFmyXvRo&h=AT0wF2bLTBYdLHdr_yz_0TgqLQMRuoPVKeY6uiFrrVjbmWl-x0fmYLcSn8k-5J9eq9T6LX0lFu_QffMFDwDrd_3S4brhA_QKVew9iTMdADg0OQcCvJ532nOE4HwtNniQN9y8PzPwqyGunItIAjo8&__tn__=R]-R&c[0]=AT1BgMeFYO_d5iT2uCLipk2NWn05jR851dYnEsR30Wdj-1fWk66jEpxKvpfA_9xJQeP7XbuSMRT8n3lP0Oo-DC7vMXreZc2lbjdb_oM6zQSPZnyfHUsXtMZh2ddicenuFEOI1GlSl1wUCCZ77YQndGcKewfYhvOmNGxx3jc

Kedves érintettek, nemrégiben létrehoztuk facebookos privát csoportunkat: MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja néven az érintett autisták családjaik, hozzátartozóik számára.
Ennek elérhetősége: https://www.facebook.com/groups/1537932223363429/
Kérjük, vedd figyelembe, ez egy zárt csoport, kizárólag azok jelentkezését tudjuk fogadni, akinek a (legalább 16 éves) autista személy az ő gondozásában/gondnoksága alatt van és a csoport tagságához szükséges beléptető kérdésekre válaszolt.

Köszönjük szépen a segítséget!

Török Ibolya (MATÁSZA – Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)

 


Török Ibolya (MATÁSZA - Magas Támogatási Szükségletű Autisták Családjainak Csoportja)



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...