Volt egyszer egy laktanya az Üllői úton

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Tájékoztató

2023-04-04 20:03:44

 

inbound4410927826577099153.jpg

A mai napon Ferencváros Önkormányzatának Településképi Tervtanácsa egyhangú szavazással pozitív döntést hozott az emlékhely létrehozásával kapcsolatban! ♥️

Most már csupán arra kell várnunk, hogy a HM végre elfogadja, sőt támogassa a katonai emlékhely létrehozását az Üllői úton, az FTC területén. Akkor az FTC is engedélyt ad a gyakorlati munka elkezdésére, és szeptember közepéig megtartjuk az avatási ceremóniát!

Kérek mindenkit, hogy már mostantól jelezze részvételi szándékát az avatási ünnepségen! Ehhez elérhetőséget kérünk, és annak a jelzését is, ha bármilyen okból ülőhely szükséges!

Köszönjük az eddigi támogatást! Kérjük, hogy aki csak teheti jelezze valamilyen úton a HM és MH vezetése felé is, hogy ez az emlékhely a 175 éves Magyar Honvédség elismertségét növeli!

Barátsággal,

But Sándor nyá. ezds. elnök

https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/emlekhely/emlekhely-tamogatok/

inbound5662219510244858932.jpg


Buth Sándor

Tájékoztató

2023-02-19 09:13:54

Elkészült az emlékkő-kompozíció látványterve. 

IMG_20230216_001719-1024x649.jpg

Folyamatban van az emlékhely engedélyeztetése, de ehhez még várjuk a tulajdonosi hozzájárulást az állam képviseletében eljáró NSÜ -től, melyet reményeink szerint hamarosan megkapunk, és akkor Ferencváros Önkormányzata engedélyét is megkaphatjuk végre.

Ezt követően csak arra kell koncentrálni, hogy minél hamarabb össze tudjuk gyűjteni a szükséges anyagi forrást. Örömünkre szolgál, hogy mostanáig nagyjából 270 család támogatja anyagilag is az emlékhelyet, de sajnos ez messze nem akkora szám, mint ahány ember tanult és dolgozott, s ezáltal kötődött az Üllői úton egykor volt tisztképzésnek az intézményeihez. Még nagyon sok pénz kell az emlékhely szeptemberi létrehozásához, ezért minden egyes forint támogatást ugyanolyan tisztelettel köszönünk.

FB_IMG_1676723268690.jpg

 

Az emlékhelynek a létrehozásával kapcsolatos legfrissebb információkat az alábbi Facebook csoportban tesszük közzé. https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share_group_link

Az emlékhelynek a támogatóit az alapítvány honlapján nyilvánosságra hozzuk. https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/emlekhely/emlekhely-tamogatok/

Ismételten szeretném felhívni a figyelmet, hogy az emlékhely számára egy internetes honlap is létre lesz hozva, ahol többek között a hely története, az emlékhely létrehozásának története, a támogatók neve mellett szeretnénk a helyhez kötődő személyek saját élményeit is közreadni. Ehhez kérjük, hogy aki csak teheti, egy fényképet magáról mellékelve küldje el írását, vagy hosszabb történelmi áttekintést az alábbi E-mail címre! ekba@googlegroups.com 

IMG_20230201_100330.png 


Buth Sándor

Válaszokat várok

2023-01-13 10:59:21

IMG_20230113_090412.png♥️ Nagy tisztelettel köszönjük a kezdeményezést támogatók minden egyes forint támogatását!

Külön köszönet érte azoknak, akik már második alkalommal utaltak bizonyos összeget egy méltó emlékhely megvalósítása érdekében!

🎗️ A szobrászok készítik az 1:5 arányú látványtervet az általunk megadott, de a művészi szabadságot nem sértő instrukciók szerint. Ez alapvetően megegyezik az eddig ismertetett és megvitatott változattal.

🪖 Az Emlékhely megvalósítását a néhány alkalommal már aktualizált projektterv és költségvetési terv alapján végezzük, de örülnénk, ha néhányan még tudnának csatlakozni a szervezést és egyeztetéseket irányító csapatunkhoz!

https://ekba.hu/emlekhely-tamogatok/

A saját véleményét, élmény beszámolóját, esetleg történelmi írásokat várunk!

 


Buth Sándor

Emlékhely

2023-01-08 08:55:32

Tisztelt Támogatók! 

Ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatását! Boldog új esztendőt kívánunk!

IMG_20221229_1121091.png

Szeretnék megnyugtatni minden támogatót, hogy a szükségszerűen magánerős megvalósításhoz rendelkezünk költségvetési tervvel, és a szerint dolgozunk. A természetes személyek eddigi támogatása tette lehetővé, hogy a kiválasztott tatárkövek már a felkért szobrászok telephelyére kerültek.

Természetesen folyamatosan keressük, sőt ki is használjuk a más megoldásokat. Így sikerült például a kiválasztott tatárköveket is előkészíteni a daruzásra és szállításhoz, önzetlen civil támogatók és a projektvezetőnk Lajos Simon munkájának köszönhetően.

A honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetekkel is szoros kapcsolatban állunk. Az ő támogatásukra is számítunk. Ígéretet több szervezettől is kaptunk. Vállalkozókkal is kapcsolatot építünk, sőt a HM támogatásáról sem mondtunk le. Új támogatók felé is nyitni fogunk még. Mindezt azonban csak akkor tudjuk majd eredményesen folytatni, ha elkészül az emlékkő- kompozíció látványterve. Ugyanis az általunk eddig publikált fényképek, csupán elképzelések. Az engedélyeztetési eljáráshoz is szükséges a tervezett Emlékkő-kompozíció látványterve.

Tehát a természetes személyek támogatása rendkívül fontos (hiszen a hely történetéhez és az itt működött intézményekhez való kötődést fejezik ki), de mi is tudjuk, nem elégséges. Ennek ellenére nagy tisztelettel köszönjük minden támogatónak az önzetlen és nem kifogásokat kereső támogatását. Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is minden hozzánk beérkezett támogatásról (támogatóról) nyilvánosan elszámolunk. Minden egyes forint támogatást ugyanolyan tisztelettel köszönünk, hiszen mi is ebben az országban élünk, és tisztában vagyunk azzal, hogy nem egyforma anyagi helyzetben élünk.

https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share_group_link

Az Üllői úti katonai emlékhelyhez kapcsolt statikus honlapon lesz elérhető minden helytörténeti és katonatörténeti emlék, valamint az emlékhely létrehozását támogatók neve és az itt tanult, itt szolgált katonák személyes visszaemlékezéseit tartalmazó menü pont is. A honlap István Bodnár személyes támogatásaként jön létre és működik. Köszönjük a támogatást!

https://ulloiut133.hu/

Ismételten felkérjük az itt tanult, és az itt szolgált katonákat, polgári alkalmazottakat, valamint a honvédség felelős beosztásban szolgált parancsnokait, vezetőit, hogy saját fényképpel és a nyilvánosság elé szánt adataival együtt küldjék el hozzánk személyes véleményüket, élményeiket, történeteiket amit az utókornak szánnak! https://ekba.hu/kapcsolat/

Üdvözlettel,

But Sándor 


Buth Sándor

A petíció lezárult

2022-11-30 11:21:42

Az Üllői úti katonai emlékhely létrehozása érdekében indított petíciót november 30-án lezártam.

A 305 fő aláírónak köszönöm a támogató aláírását, és arra kérem őket, kísérjék figyelemmel az emlékhely megvalósítása érdekében zajló munkát az Európa Kontakt Buth Alapítvány honlapján, valamint a Facebookon Az Üllői úti építészeti és katonai emlékhelyért címen találhat nyilvános csoportban!

A petíciót elküldjük a honvédelmi miniszter számára, valamint a Ferencvárosi Önkormányzat számára.

Kérjük, hogy az emlékhely magánerős megvalósítása érdekében mindenki a neki legkevésbé megterhelő összeggel anyagilag is támogassa az emlékhely megvalósítását!

Emlékkő_elképzelés_a_tervezett_helyén.png


Buth Sándor

Adománygyűjtés

2022-11-04 16:56:12
16673725475781.png
 
🇭🇺 Az Üllői út 133-135. szám alatt 2008-ig ezen a területen működött laktanya és katonai szervezetek, oktatási intézmények emlékére állítandó emlékhelynek az anyagi támogatására kérek mindenkit!
 
🇭🇺 Az emlékmű elkészittetéséhez több Millió forintot kell összegyűjteni, ezért minden forint támogatás nagy segítség.
 
A 2,5x3 m-es és 2 kisebb "tatárkő" már a miénk, jelenleg a szobrászok telephelyére szállítását szervezzük, ami nem olcsó. Az év FTC, mint a terület új tulajdonosa előzetesen hozzájárult az emlékkő felállításához. A szobrászok fogják faragni, csiszolni, valamint a 3 domborművet és a kb 210 betűs különleges feliratot bronzból elkészíteni, ami bruttó 8 M Ft lesz. És kell még a helyszínen is alapozást végezni, valamint oda kell juttatni a kész emlékkő-kompozíciót. Azaz közel 12 M Ft- őt kell összegyűjtenünk.
IMG_20221015_102842238.jpg
 
A HM jelenleg nem tud (akar) ezzel foglalkozni, ezért kezdeményeztük az önerős megvalósítását. Viszont Vargha Tamás államtitkár támogatja ezt, és segítséget is ígért. Remélhetőleg pénzügyi támogatást is kapunk tőle.
 
A támogatást az alábbi számlára lehet utalni.
 
Kedvezményezett: EKBA
Bank neve: MagNet Bank
Számlaszám: 16200247-10018369
Külföldről történő utaláshoz IBAN szám:
HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000
Közlemény rovatba beírni: Emlékhely
 
A támogatás nyilvános. Ha valaki nem szeretné a nevét nyilvánosságra hozni, akkor a közlemény rovatba írja be, hogy "név nélkül".

https://ekba.hu/index.php/emlekhely-tamogatok/

Amennyiben tehetős vállalkozó ismerőseitek akadnak, az ő támogatásukat is szívesen fogadjuk. 
 
Ha tehetitek, osszátok meg minél több helyen, hogy a lehető legtöbb érintett megismerje a kezdeményezést.
 
Köszönettel,
But Sándor

Buth Sándor

Adománygyűjtés

2022-10-14 14:04:28

Tisztelt Támogatók!

FB_IMG_1651222897895.jpg

Hosszas várakozás és egyeztetés után mára kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi helyzetben (talán érthető okokból) nem tud, és nem kíván az Üllői úti emlékhelynek a kérdésével foglalkozni, valamint anyagi fedezet sem áll rendelkezésére.

Vargha Tamás miniszterhelyettes úrral történt egyeztessünk során jeleztem, hogy akkor magán kezdeményezés formájában visszük tovább az ügyet, és adománygyűjtést kezdünk a megvalósítás érdekében. Államtitkár úr támogatásáról biztosította döntésünket, és segítséget, sőt esetleges támogatást is ígért.

Nagyon sajnálom, hogy a HM nem lát abban hosszú távú lehetőséget, hogy ezen a területen - az FTC-vel mint tulajdonossal egyeztetett módon - megvalósítandó múzeum és toborzó iroda jótékony hatással lehetne a HM és a MH társadalmi megítélésére. Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy a sokat emlegetett múltunk öröksége sem minden esetben prioritás a jelenlegi HM vezetés részéről.

Anyagi támogatás nélkül azonban még a többség által támogatott emlékfal megvalósítását sem látjuk kivitelezhetőnek. Ezért, annak érdekében, hogy 14 év után végre legyen kézzel fogható emlék itt, ezen a területen, egy emlékkő elhelyezését kezdeményeztük, amelyre vagy emléktábla kerül, vagy magán az emlékkövön lesz az emlékező szöveg.

Az FTC vezetése hasonlót már előzetesen javasolt, ezért most ismét felkértük, hogy hivatalosan is erősítse meg, hogy engedélyezi a területén az emlékkő elhelyezését.

Jelenleg már a lehetséges szikla tömbök kiválasztásán és szállításuk megszervezése a feladat. Mindez azonban pénzbe kerül!

Éppen ezért az Üllői úti emlékhelynek magán erőből történő megvalósítása érdekében az adománygyűjtést elindítottuk!

Kérünk mindenkit, ha egyetért azzal, hogy a 110 évig ezen a területen volt laktanya és a benne működött katonai szervezetek, intézmények örökségének emléket kívánunk állítani, akkor adományával is támogassa az emlékhely megvalósítását.

Adományát az EKBA alapítvány alábbi számlájára utalja!

MagNet Bank Zrt.

Számlaszám: 16200247-10018369

IBAN: HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000

A közlemény rovatba írja be, hogy “Emlékhely”!

A támogatók nevét nyilvánosságra hozni tervezzük. Amennyiben ezt nem szeretné, a közlemény rovatba írja be, hogy “Név nélkül”!

Köszönjük a támogatást!

1665668221870.png


Buth Sándor

Döntöttünk, magán kezdeményezés lesz!

2022-10-10 20:22:13

Kedves Bajtársak, Kollégák!

🇭🇺 Szeretném arra kérni az emlékhely támogatóit, hogy mindannyian törekedjünk a normális kompromisszumok megkötésére az alapvető cél érdekében, mert mától a megvalósítás aktív szakasza következik!

🤔 Bár tudom, hogy az "emlékfal" támogatottsága a körünkben magas, sőt magam is egy múzeum és toborzó irodaként is funkcionáló emlékhelyet álmodtam a még üres területre, viszont a HM teljes támogatása nélkül nem tartom kivitelezhetőnek. A HM viszont most ezt nem támogatja.

😍 Azonban magán kezdeményezésként, az érintettek adományaiból egy "emlékkő" két-három táblával, vagy felirattal megvalósítható.

😢 A HM jelenleg - érthető okokból - az emlékművel való foglalkozást, és anyagi fedezet biztosítását nem tartja reálisan kivitelezhetőnek. Ezt vitathatjuk, de azzal nem jutunk előbbre.

😍 Ezért a Fradi előzetes javaslatával élve egy "emlékkő" önerős elhelyezését magán úton kezdeményezzük. A továbbiakban is az 1898-tól 2008-ig tartó teljes időszaknak emléket kívánunk állítani. Az itt volt laktanyának és az azt egykor szálláshelyként használt 1. m. kir. honvéd gyalogezrednek, valamint a tisztképző intézményeknek, főleg az ETI, Zalka, Bolyai iskoláknak.

♥️ Tehát egy olyan sziklát keresünk, amelynek három oldalára lehet emléktáblát elhelyezn, vagy feliratot vésni.

1️⃣ Első lépésként az FTC vezetését keressük meg ismét, hogy az előzetes javaslata megerősítését kérjük.

2️⃣ Ezt követően az adománygyűjtés azonnali elindításával folytatjuk, az önerő biztosítása érdekében. 

♥️ Az emlékkő kiválasztásához és az emléktáblák elkészittetéséhez Vargha Tamás miniszterhelyettes úr megígérte az államtitkárság segítségét. Sőt az önrész esetleges kiegészítését is elképzelhetőnek tartja. Ezért is fontos, hogy minél nagyobb önrészt össze tudjunk gyűjteni!

♥️Meggyőződésem, hogy az önerős kezdeményezés következtében még inkább magunkénak érezzük majd az "emlékhelyet".

🏦 Az adománygyűjtés indításáról hamarosan közleményt adunk ki. Kérem, kísérjétek figyelemmel a Facebook csoport üzeneteit is, és támogassátok a megvalósítást!


Buth Sándor

Felmérés

2022-09-12 17:15:13

Az alábbi linkre kattintva lehetőséget biztosítunk a véleményetek megfogalmazására.

Kérjük minél többen éljetek vele, mert ezzel is segítitek a munkánkat, közös célunk elérését.

https://forms.gle/vjwZHr8xvSApQmFV7


Buth Sándor

Kerekasztal megalakítása

2022-08-14 08:39:56

IMG_20220811_194122.png

Szeretném megkérni azokat, akik a "Kerekasztal" tagjai lennének (és havonta leülnének egyeztetni) , hogy szándékukat az Alapítvány Európa Kontakt Buth (EKBA) email címén eukontakt.com kukac gémail pont com jelezzék!

FB_IMG_1658745928616.jpg

 

Kövessétek honlapon is a munkánkat!

https://ekba.hu/honvedelem/szolidaritas-katonainkkal/


Buth SándorPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...