Volt egyszer egy laktanya az Üllői úton

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Meghívó

2023-09-13 11:12:03
MEGCSINÁLTUK!

 

A RÉSZLETES PROGRAM

Üllői úti katonai emlékhely avatása

2023. szeptember 15. (péntek) 11.00 óra

Helyszín: Üllői út 133. MVM Dome előtt.

(az egyes programelemeket narrátor vezeti fel) 

 

10.00-tól: lehetséges az MVM Dome VIP parkolóba történő behajtás engedéllyel.

10.45: katonazenekar az 1. gyalogezred indulóját játssza

10.45: Díszőrök felállítása, MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapatzászlójának bevonulása

11.00: Felhívójel

11.00: Himnusz 

11.03: Narrátor köszöntője

11.08: 1 perces néma főhajtás az elhunytak emlékére, kiemelten azon támogatóink emlékére is, akik már nem lehetnek itt.

11.10: Ének: „Doberdó” – Tóth Tibor nyá. főtörzszászlós, katonazenész

11.15: Szavalat: Kosztolányi Dezső: Üllői úti fák – Lengyel Andrea zászlós, 

11.20: Ünnepi beszéd – Schmidt Zoltán vezérőrnagy 

11.25: Átadó beszéd kezdeményezők részéről – Dogossy Károly nyá. alezredes

11.30: Átvevő beszéd a befogadók részéről– Dr. Lippai Péter dandártábornok, mb. dékán

11.35: Leleplezés (szalag eloldással): 

Schmidt Zoltán vezérőrnagy

Dr. Lippai Péter dandártábornok

Tobak Csaba Fradi Múzeum igazgatója (a Ferencvárosi Torna Club részéről)

Balázsi János nyá. zászlós (átadók részérő) 

11.38: Díszlövés – Magyar Tüzér Egyesület

11.40: Emlékmű megáldása: Csuka Tamás nyá. dandártábornok, nyugalmazott protestáns tábori püspök)

11.43: Az emlékmű szimbolikus átadás-átvétele (kézfogással): Dogossy Károly nyá. alezredes a kezdeményezők részéről átadja az emlékművet Dr. Lippai Péter dandártábornok, mb. dékán részére. 

11.45: Koszorúzás: 

HM-MH: Schmidt Zoltán vezérőrnagy

NKE: Dr. Lippai Péter dandártábornok

FTC: Tobak Csaba igazgató, 

Kezdeményezők részéről: 5 fő

11.55: Koszorúzást követően

Szózattal zárul a hivatalos rendezvény

Ezt követően lehetőség van a megjelentek részéről az emlékezés virágainak elhelyezésére, valamint az emlékmű körül kötetlen beszélgetésre, fényképezésre.

 

Öltözet: 

Katonáknak ünnepi, zubbonnyal,

Civileknek: alkalomhoz illő,

 

Parkolás:

Az MVM Dome nagy parkolója szabadon használható.

 

A rendezvény helyszínéhez közeli, kisebb alapterületű, körbekerített, sorompóval lezárt VIP parkolóba behajtás kizárólag a leadott név és rendszám alapján lehetséges.IMG_20230912_220407.jpeg

Buth Sándor

Meghívó!

2023-08-29 07:57:21

♥️ Köszönjük a támogatást! ♥️

🇭🇺 Az Üllői úti katonai emlékhely ünnepélyes felavatása 2023. szeptember 15-én, pénteken 11.00 órakor lesz az MVM Dome impozáns épülete előtt!

🇭🇺 Külön meghívó helyett mindenkit tisztelettel várunk 10.00 órától!

🚋 A helyszín vidékről is jól megközelíthető távolsági busszal, valamint vonattal, és a M3-as Metróval, vagy az 1-es villamossal.

🚗 A személygépkocsival érkezők számára az MVM Dome után, a ma még sorompóval lezárt, murvás területen biztosítunk parkolási lehetőséget.

♿ A mozgásukban korlátozott és idősebb támogatóink számára az MVM Dome VIP parkolóban biztosítjuk a parkolást, de ahhoz az érkező vendégek nevét és az autó forgalmi rendszámát szeptember 10-ig el kell juttatni hozzánk az alapítvány Email címére! Az alábbi linken található a cím.

https://ekba.hu/

🚾 Az ünnepség előtt és alatt az MVM Dome legközelebbi főbejárata nyitva lesz, és a mosdók kulturált módon használhatók lesznek.

🥁 A részletes programot annak véglegesítése után itt, és a Facebook csoportunkban is közzé tesszük.


Buth Sándor

Közeleg az avatás ideje

2023-08-03 14:32:56

inbound4758795221648872774.png

Köszönjük a támogatást!

622 utalás érkezett az Üllői úti katonai emlékhelyért számlájára, amely közel nyolcmillió forintot tesz ki. Az egykor itt állt tisztképző intézmények és a katona zenész szakképző iskola egykori diákjaitól, volt tanáraitól, valamint néhány önzetlen civil támogatótól ennyi pénz összejött az Üllői úti emlékhelynek a felállítására, amit ezúton is hálásan köszönünk.

Szomorúan állapítjuk meg azonban, hogy az 1. m. királyi honvéd gyalogezrednek és magának az I. Ferencz József m. királyi honvéd gyalogsági laktanyának emlékét rajtunk kívül őrizni hivatott személyek és szervezetek egyetlen fillér támogatást nem adtak ennek az 1898-tól 2008-ig tartó 110 év katonai és építészeti örökségének méltó megőrzése érdekében felállítandó "Emlékjelnek" a létrehozásába.

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium hathatós segítségével azonban a kitűzött cél, hogy szeptember végéig álljon ez az emlékkő-kompozíció az MVM Dome impozáns épülete mellett, ma már úgy tűnik megvalósulhat

A szeptember 15-én 11.00 órakor kezdődő avatási ünnepség fő védnöke Dr. Bőröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. Az avatási ünnepség hivatalos katonai rendezvény lesz

A rendezvény nyilvános. Az emlékhelynek a létrehozását anyagilag is támogatók (minimum egyezer forint) lesznek az emlékmű közelében, de a terület adottsága, hogy rengeteg érdeklődő elfér.

A meghívók a megadott email címre fognak érkezni.

Üdvözlettel,

But Sándor nyá. ezds. 


Buth Sándor

Tájékoztató

2023-04-04 20:03:44

 

inbound4410927826577099153.jpg

A mai napon Ferencváros Önkormányzatának Településképi Tervtanácsa egyhangú szavazással pozitív döntést hozott az emlékhely létrehozásával kapcsolatban! ♥️

Most már csupán arra kell várnunk, hogy a HM végre elfogadja, sőt támogassa a katonai emlékhely létrehozását az Üllői úton, az FTC területén. Akkor az FTC is engedélyt ad a gyakorlati munka elkezdésére, és szeptember közepéig megtartjuk az avatási ceremóniát!

Kérek mindenkit, hogy már mostantól jelezze részvételi szándékát az avatási ünnepségen! Ehhez elérhetőséget kérünk, és annak a jelzését is, ha bármilyen okból ülőhely szükséges!

Köszönjük az eddigi támogatást! Kérjük, hogy aki csak teheti jelezze valamilyen úton a HM és MH vezetése felé is, hogy ez az emlékhely a 175 éves Magyar Honvédség elismertségét növeli!

Barátsággal,

But Sándor nyá. ezds. elnök

https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/emlekhely/emlekhely-tamogatok/

inbound5662219510244858932.jpg


Buth Sándor

Tájékoztató

2023-02-19 09:13:54

Elkészült az emlékkő-kompozíció látványterve. 

IMG_20230216_001719-1024x649.jpg

Folyamatban van az emlékhely engedélyeztetése, de ehhez még várjuk a tulajdonosi hozzájárulást az állam képviseletében eljáró NSÜ -től, melyet reményeink szerint hamarosan megkapunk, és akkor Ferencváros Önkormányzata engedélyét is megkaphatjuk végre.

Ezt követően csak arra kell koncentrálni, hogy minél hamarabb össze tudjuk gyűjteni a szükséges anyagi forrást. Örömünkre szolgál, hogy mostanáig nagyjából 270 család támogatja anyagilag is az emlékhelyet, de sajnos ez messze nem akkora szám, mint ahány ember tanult és dolgozott, s ezáltal kötődött az Üllői úton egykor volt tisztképzésnek az intézményeihez. Még nagyon sok pénz kell az emlékhely szeptemberi létrehozásához, ezért minden egyes forint támogatást ugyanolyan tisztelettel köszönünk.

FB_IMG_1676723268690.jpg

 

Az emlékhelynek a létrehozásával kapcsolatos legfrissebb információkat az alábbi Facebook csoportban tesszük közzé. https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share_group_link

Az emlékhelynek a támogatóit az alapítvány honlapján nyilvánosságra hozzuk. https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/emlekhely/emlekhely-tamogatok/

Ismételten szeretném felhívni a figyelmet, hogy az emlékhely számára egy internetes honlap is létre lesz hozva, ahol többek között a hely története, az emlékhely létrehozásának története, a támogatók neve mellett szeretnénk a helyhez kötődő személyek saját élményeit is közreadni. Ehhez kérjük, hogy aki csak teheti, egy fényképet magáról mellékelve küldje el írását, vagy hosszabb történelmi áttekintést az alábbi E-mail címre! ekba@googlegroups.com 

IMG_20230201_100330.png 


Buth Sándor

Válaszokat várok

2023-01-13 10:59:21

IMG_20230113_090412.png♥️ Nagy tisztelettel köszönjük a kezdeményezést támogatók minden egyes forint támogatását!

Külön köszönet érte azoknak, akik már második alkalommal utaltak bizonyos összeget egy méltó emlékhely megvalósítása érdekében!

🎗️ A szobrászok készítik az 1:5 arányú látványtervet az általunk megadott, de a művészi szabadságot nem sértő instrukciók szerint. Ez alapvetően megegyezik az eddig ismertetett és megvitatott változattal.

🪖 Az Emlékhely megvalósítását a néhány alkalommal már aktualizált projektterv és költségvetési terv alapján végezzük, de örülnénk, ha néhányan még tudnának csatlakozni a szervezést és egyeztetéseket irányító csapatunkhoz!

https://ekba.hu/emlekhely-tamogatok/

A saját véleményét, élmény beszámolóját, esetleg történelmi írásokat várunk!

 


Buth Sándor

Emlékhely

2023-01-08 08:55:32

Tisztelt Támogatók! 

Ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatását! Boldog új esztendőt kívánunk!

IMG_20221229_1121091.png

Szeretnék megnyugtatni minden támogatót, hogy a szükségszerűen magánerős megvalósításhoz rendelkezünk költségvetési tervvel, és a szerint dolgozunk. A természetes személyek eddigi támogatása tette lehetővé, hogy a kiválasztott tatárkövek már a felkért szobrászok telephelyére kerültek.

Természetesen folyamatosan keressük, sőt ki is használjuk a más megoldásokat. Így sikerült például a kiválasztott tatárköveket is előkészíteni a daruzásra és szállításhoz, önzetlen civil támogatók és a projektvezetőnk Lajos Simon munkájának köszönhetően.

A honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetekkel is szoros kapcsolatban állunk. Az ő támogatásukra is számítunk. Ígéretet több szervezettől is kaptunk. Vállalkozókkal is kapcsolatot építünk, sőt a HM támogatásáról sem mondtunk le. Új támogatók felé is nyitni fogunk még. Mindezt azonban csak akkor tudjuk majd eredményesen folytatni, ha elkészül az emlékkő- kompozíció látványterve. Ugyanis az általunk eddig publikált fényképek, csupán elképzelések. Az engedélyeztetési eljáráshoz is szükséges a tervezett Emlékkő-kompozíció látványterve.

Tehát a természetes személyek támogatása rendkívül fontos (hiszen a hely történetéhez és az itt működött intézményekhez való kötődést fejezik ki), de mi is tudjuk, nem elégséges. Ennek ellenére nagy tisztelettel köszönjük minden támogatónak az önzetlen és nem kifogásokat kereső támogatását. Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is minden hozzánk beérkezett támogatásról (támogatóról) nyilvánosan elszámolunk. Minden egyes forint támogatást ugyanolyan tisztelettel köszönünk, hiszen mi is ebben az országban élünk, és tisztában vagyunk azzal, hogy nem egyforma anyagi helyzetben élünk.

https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share_group_link

Az Üllői úti katonai emlékhelyhez kapcsolt statikus honlapon lesz elérhető minden helytörténeti és katonatörténeti emlék, valamint az emlékhely létrehozását támogatók neve és az itt tanult, itt szolgált katonák személyes visszaemlékezéseit tartalmazó menü pont is. A honlap István Bodnár személyes támogatásaként jön létre és működik. Köszönjük a támogatást!

https://ulloiut133.hu/

Ismételten felkérjük az itt tanult, és az itt szolgált katonákat, polgári alkalmazottakat, valamint a honvédség felelős beosztásban szolgált parancsnokait, vezetőit, hogy saját fényképpel és a nyilvánosság elé szánt adataival együtt küldjék el hozzánk személyes véleményüket, élményeiket, történeteiket amit az utókornak szánnak! https://ekba.hu/kapcsolat/

Üdvözlettel,

But Sándor 


Buth Sándor

A petíció lezárult

2022-11-30 11:21:42

Az Üllői úti katonai emlékhely létrehozása érdekében indított petíciót november 30-án lezártam.

A 305 fő aláírónak köszönöm a támogató aláírását, és arra kérem őket, kísérjék figyelemmel az emlékhely megvalósítása érdekében zajló munkát az Európa Kontakt Buth Alapítvány honlapján, valamint a Facebookon Az Üllői úti építészeti és katonai emlékhelyért címen találhat nyilvános csoportban!

A petíciót elküldjük a honvédelmi miniszter számára, valamint a Ferencvárosi Önkormányzat számára.

Kérjük, hogy az emlékhely magánerős megvalósítása érdekében mindenki a neki legkevésbé megterhelő összeggel anyagilag is támogassa az emlékhely megvalósítását!

Emlékkő_elképzelés_a_tervezett_helyén.png


Buth Sándor

Adománygyűjtés

2022-11-04 16:56:12
16673725475781.png
 
🇭🇺 Az Üllői út 133-135. szám alatt 2008-ig ezen a területen működött laktanya és katonai szervezetek, oktatási intézmények emlékére állítandó emlékhelynek az anyagi támogatására kérek mindenkit!
 
🇭🇺 Az emlékmű elkészittetéséhez több Millió forintot kell összegyűjteni, ezért minden forint támogatás nagy segítség.
 
A 2,5x3 m-es és 2 kisebb "tatárkő" már a miénk, jelenleg a szobrászok telephelyére szállítását szervezzük, ami nem olcsó. Az év FTC, mint a terület új tulajdonosa előzetesen hozzájárult az emlékkő felállításához. A szobrászok fogják faragni, csiszolni, valamint a 3 domborművet és a kb 210 betűs különleges feliratot bronzból elkészíteni, ami bruttó 8 M Ft lesz. És kell még a helyszínen is alapozást végezni, valamint oda kell juttatni a kész emlékkő-kompozíciót. Azaz közel 12 M Ft- őt kell összegyűjtenünk.
IMG_20221015_102842238.jpg
 
A HM jelenleg nem tud (akar) ezzel foglalkozni, ezért kezdeményeztük az önerős megvalósítását. Viszont Vargha Tamás államtitkár támogatja ezt, és segítséget is ígért. Remélhetőleg pénzügyi támogatást is kapunk tőle.
 
A támogatást az alábbi számlára lehet utalni.
 
Kedvezményezett: EKBA
Bank neve: MagNet Bank
Számlaszám: 16200247-10018369
Külföldről történő utaláshoz IBAN szám:
HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000
Közlemény rovatba beírni: Emlékhely
 
A támogatás nyilvános. Ha valaki nem szeretné a nevét nyilvánosságra hozni, akkor a közlemény rovatba írja be, hogy "név nélkül".

https://ekba.hu/index.php/emlekhely-tamogatok/

Amennyiben tehetős vállalkozó ismerőseitek akadnak, az ő támogatásukat is szívesen fogadjuk. 
 
Ha tehetitek, osszátok meg minél több helyen, hogy a lehető legtöbb érintett megismerje a kezdeményezést.
 
Köszönettel,
But Sándor

Buth Sándor

Adománygyűjtés

2022-10-14 14:04:28

Tisztelt Támogatók!

FB_IMG_1651222897895.jpg

Hosszas várakozás és egyeztetés után mára kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi helyzetben (talán érthető okokból) nem tud, és nem kíván az Üllői úti emlékhelynek a kérdésével foglalkozni, valamint anyagi fedezet sem áll rendelkezésére.

Vargha Tamás miniszterhelyettes úrral történt egyeztessünk során jeleztem, hogy akkor magán kezdeményezés formájában visszük tovább az ügyet, és adománygyűjtést kezdünk a megvalósítás érdekében. Államtitkár úr támogatásáról biztosította döntésünket, és segítséget, sőt esetleges támogatást is ígért.

Nagyon sajnálom, hogy a HM nem lát abban hosszú távú lehetőséget, hogy ezen a területen - az FTC-vel mint tulajdonossal egyeztetett módon - megvalósítandó múzeum és toborzó iroda jótékony hatással lehetne a HM és a MH társadalmi megítélésére. Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy a sokat emlegetett múltunk öröksége sem minden esetben prioritás a jelenlegi HM vezetés részéről.

Anyagi támogatás nélkül azonban még a többség által támogatott emlékfal megvalósítását sem látjuk kivitelezhetőnek. Ezért, annak érdekében, hogy 14 év után végre legyen kézzel fogható emlék itt, ezen a területen, egy emlékkő elhelyezését kezdeményeztük, amelyre vagy emléktábla kerül, vagy magán az emlékkövön lesz az emlékező szöveg.

Az FTC vezetése hasonlót már előzetesen javasolt, ezért most ismét felkértük, hogy hivatalosan is erősítse meg, hogy engedélyezi a területén az emlékkő elhelyezését.

Jelenleg már a lehetséges szikla tömbök kiválasztásán és szállításuk megszervezése a feladat. Mindez azonban pénzbe kerül!

Éppen ezért az Üllői úti emlékhelynek magán erőből történő megvalósítása érdekében az adománygyűjtést elindítottuk!

Kérünk mindenkit, ha egyetért azzal, hogy a 110 évig ezen a területen volt laktanya és a benne működött katonai szervezetek, intézmények örökségének emléket kívánunk állítani, akkor adományával is támogassa az emlékhely megvalósítását.

Adományát az EKBA alapítvány alábbi számlájára utalja!

MagNet Bank Zrt.

Számlaszám: 16200247-10018369

IBAN: HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000

A közlemény rovatba írja be, hogy “Emlékhely”!

A támogatók nevét nyilvánosságra hozni tervezzük. Amennyiben ezt nem szeretné, a közlemény rovatba írja be, hogy “Név nélkül”!

Köszönjük a támogatást!

1665668221870.png


Buth Sándor



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.