Volt egyszer egy laktanya az Üllői úton

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Adománygyűjtés

2022-11-04 16:56:12
16673725475781.png
 
🇭🇺 Az Üllői út 133-135. szám alatt 2008-ig ezen a területen működött laktanya és katonai szervezetek, oktatási intézmények emlékére állítandó emlékhelynek az anyagi támogatására kérek mindenkit!
 
🇭🇺 Az emlékmű elkészittetéséhez több Millió forintot kell összegyűjteni, ezért minden forint támogatás nagy segítség.
 
A 2,5x3 m-es és 2 kisebb "tatárkő" már a miénk, jelenleg a szobrászok telephelyére szállítását szervezzük, ami nem olcsó. Az év FTC, mint a terület új tulajdonosa előzetesen hozzájárult az emlékkő felállításához. A szobrászok fogják faragni, csiszolni, valamint a 3 domborművet és a kb 210 betűs különleges feliratot bronzból elkészíteni, ami bruttó 8 M Ft lesz. És kell még a helyszínen is alapozást végezni, valamint oda kell juttatni a kész emlékkő-kompozíciót. Azaz közel 12 M Ft- őt kell összegyűjtenünk.
IMG_20221015_102842238.jpg
 
A HM jelenleg nem tud (akar) ezzel foglalkozni, ezért kezdeményeztük az önerős megvalósítását. Viszont Vargha Tamás államtitkár támogatja ezt, és segítséget is ígért. Remélhetőleg pénzügyi támogatást is kapunk tőle.
 
A támogatást az alábbi számlára lehet utalni.
 
Kedvezményezett: EKBA
Bank neve: MagNet Bank
Számlaszám: 16200247-10018369
Külföldről történő utaláshoz IBAN szám:
HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000
Közlemény rovatba beírni: Emlékhely
 
A támogatás nyilvános. Ha valaki nem szeretné a nevét nyilvánosságra hozni, akkor a közlemény rovatba írja be, hogy "név nélkül".

https://ekba.hu/index.php/emlekhely-tamogatok/

Amennyiben tehetős vállalkozó ismerőseitek akadnak, az ő támogatásukat is szívesen fogadjuk. 
 
Ha tehetitek, osszátok meg minél több helyen, hogy a lehető legtöbb érintett megismerje a kezdeményezést.
 
Köszönettel,
But Sándor

Buth Sándor

Adománygyűjtés

2022-10-14 14:04:28

Tisztelt Támogatók!

FB_IMG_1651222897895.jpg

Hosszas várakozás és egyeztetés után mára kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi helyzetben (talán érthető okokból) nem tud, és nem kíván az Üllői úti emlékhelynek a kérdésével foglalkozni, valamint anyagi fedezet sem áll rendelkezésére.

Vargha Tamás miniszterhelyettes úrral történt egyeztessünk során jeleztem, hogy akkor magán kezdeményezés formájában visszük tovább az ügyet, és adománygyűjtést kezdünk a megvalósítás érdekében. Államtitkár úr támogatásáról biztosította döntésünket, és segítséget, sőt esetleges támogatást is ígért.

Nagyon sajnálom, hogy a HM nem lát abban hosszú távú lehetőséget, hogy ezen a területen - az FTC-vel mint tulajdonossal egyeztetett módon - megvalósítandó múzeum és toborzó iroda jótékony hatással lehetne a HM és a MH társadalmi megítélésére. Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy a sokat emlegetett múltunk öröksége sem minden esetben prioritás a jelenlegi HM vezetés részéről.

Anyagi támogatás nélkül azonban még a többség által támogatott emlékfal megvalósítását sem látjuk kivitelezhetőnek. Ezért, annak érdekében, hogy 14 év után végre legyen kézzel fogható emlék itt, ezen a területen, egy emlékkő elhelyezését kezdeményeztük, amelyre vagy emléktábla kerül, vagy magán az emlékkövön lesz az emlékező szöveg.

Az FTC vezetése hasonlót már előzetesen javasolt, ezért most ismét felkértük, hogy hivatalosan is erősítse meg, hogy engedélyezi a területén az emlékkő elhelyezését.

Jelenleg már a lehetséges szikla tömbök kiválasztásán és szállításuk megszervezése a feladat. Mindez azonban pénzbe kerül!

Éppen ezért az Üllői úti emlékhelynek magán erőből történő megvalósítása érdekében az adománygyűjtést elindítottuk!

Kérünk mindenkit, ha egyetért azzal, hogy a 110 évig ezen a területen volt laktanya és a benne működött katonai szervezetek, intézmények örökségének emléket kívánunk állítani, akkor adományával is támogassa az emlékhely megvalósítását.

Adományát az EKBA alapítvány alábbi számlájára utalja!

MagNet Bank Zrt.

Számlaszám: 16200247-10018369

IBAN: HU89 1620 0247 1001 8369 0000 0000

A közlemény rovatba írja be, hogy “Emlékhely”!

A támogatók nevét nyilvánosságra hozni tervezzük. Amennyiben ezt nem szeretné, a közlemény rovatba írja be, hogy “Név nélkül”!

Köszönjük a támogatást!

1665668221870.png


Buth Sándor

Döntöttünk, magán kezdeményezés lesz!

2022-10-10 20:22:13

Kedves Bajtársak, Kollégák!

🇭🇺 Szeretném arra kérni az emlékhely támogatóit, hogy mindannyian törekedjünk a normális kompromisszumok megkötésére az alapvető cél érdekében, mert mától a megvalósítás aktív szakasza következik!

🤔 Bár tudom, hogy az "emlékfal" támogatottsága a körünkben magas, sőt magam is egy múzeum és toborzó irodaként is funkcionáló emlékhelyet álmodtam a még üres területre, viszont a HM teljes támogatása nélkül nem tartom kivitelezhetőnek. A HM viszont most ezt nem támogatja.

😍 Azonban magán kezdeményezésként, az érintettek adományaiból egy "emlékkő" két-három táblával, vagy felirattal megvalósítható.

😢 A HM jelenleg - érthető okokból - az emlékművel való foglalkozást, és anyagi fedezet biztosítását nem tartja reálisan kivitelezhetőnek. Ezt vitathatjuk, de azzal nem jutunk előbbre.

😍 Ezért a Fradi előzetes javaslatával élve egy "emlékkő" önerős elhelyezését magán úton kezdeményezzük. A továbbiakban is az 1898-tól 2008-ig tartó teljes időszaknak emléket kívánunk állítani. Az itt volt laktanyának és az azt egykor szálláshelyként használt 1. m. kir. honvéd gyalogezrednek, valamint a tisztképző intézményeknek, főleg az ETI, Zalka, Bolyai iskoláknak.

♥️ Tehát egy olyan sziklát keresünk, amelynek három oldalára lehet emléktáblát elhelyezn, vagy feliratot vésni.

1️⃣ Első lépésként az FTC vezetését keressük meg ismét, hogy az előzetes javaslata megerősítését kérjük.

2️⃣ Ezt követően az adománygyűjtés azonnali elindításával folytatjuk, az önerő biztosítása érdekében. 

♥️ Az emlékkő kiválasztásához és az emléktáblák elkészittetéséhez Vargha Tamás miniszterhelyettes úr megígérte az államtitkárság segítségét. Sőt az önrész esetleges kiegészítését is elképzelhetőnek tartja. Ezért is fontos, hogy minél nagyobb önrészt össze tudjunk gyűjteni!

♥️Meggyőződésem, hogy az önerős kezdeményezés következtében még inkább magunkénak érezzük majd az "emlékhelyet".

🏦 Az adománygyűjtés indításáról hamarosan közleményt adunk ki. Kérem, kísérjétek figyelemmel a Facebook csoport üzeneteit is, és támogassátok a megvalósítást!


Buth Sándor

Felmérés

2022-09-12 17:15:13

Az alábbi linkre kattintva lehetőséget biztosítunk a véleményetek megfogalmazására.

Kérjük minél többen éljetek vele, mert ezzel is segítitek a munkánkat, közös célunk elérését.

https://forms.gle/vjwZHr8xvSApQmFV7


Buth Sándor

Kerekasztal megalakítása

2022-08-14 08:39:56

IMG_20220811_194122.png

Szeretném megkérni azokat, akik a "Kerekasztal" tagjai lennének (és havonta leülnének egyeztetni) , hogy szándékukat az Alapítvány Európa Kontakt Buth (EKBA) email címén eukontakt.com kukac gémail pont com jelezzék!

FB_IMG_1658745928616.jpg

 

Kövessétek honlapon is a munkánkat!

https://ekba.hu/honvedelem/szolidaritas-katonainkkal/


Buth Sándor

Emlékfal

2022-07-29 19:28:39

Kedves Támogatók!

Köszonöm, hogy ma már 285 fő az aláírásával is támogatja a kezdeményezést. Sajnos a minisztérium átszervezése miatt lassan haladunk, de jó úton járunk ahhoz, hogy valamiféle megoldást találjunk a 110 éves időszak emlékének méltó megőrzését szolgáló emlékhelynek a megvalósítása érdekében.

Szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani az Európa Kontakt Buth Alapítvány honlapján olvasható híreket. Sőt örömmel veszem, ha az új tisztségviselőket magának tudó alapítvány támogatói közé minél többen jelentkeztek.

https://ekba.hu/csatlakozas/

A Facebookon létrejött csoport már 730 feletti taglétszámmal bír, ami lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körben ismert legyen az a vágyunk, hogy az Üllői úton katonai emlékhely legyen a 2008-ban földig rombolt és ma egy hatalmas és gyönyörű kézilabda csarnoknak helyet biztosító területen.

https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share_group_link

Mindenkitől szeretném kérni, hogy foglaljon állást az emlékhely ügyében, mert sikerült elérnünk, hogy Vargha Tamás miniszterhelyettes úr államtitkársága hamarosan újabb egyeztetésre hívja a különböző kezdeményezés képviselőit, ahol véglegesen dönteni kell, hogy milyen kéréssel fordulunk az FTC-hez, mint tulajdonoshoz. Ezért az alábbi kérdésekre kell választ kapnunk, hogy a petíciót aláírók képviseletében tudjunk nyilatkozni az egyeztetésen.

Az elmúlt időszakban a terület feltérképezése megtörtént, és két olyan területet találtunk, ahol a Facebook csoportban támogatást kapott emlékfal építése megvalósítható lenne.

FB_IMG_1657882411265.jpg

Természetesen ez egy példa csupán, és az emlékfalnak illeszkedni kell a csarnokhoz is. Ahhoz ragaszkodunk, hogy az ágyúk ott legyenek, és külön emléktáblák legyenek a laktanya, a honvéd gyalogezred és a műszaki tisztképzés emlékére.

Üdvözlettel,

But Sándor 

 

 

 

 


Buth Sándor

Tájékoztatás az első megbeszélésről 04.28.

2022-04-28 14:05:42

🇭🇺 "Felkérjük a Magyar Kormány, benne a Honvédelmi Minisztérium, valamint Ferencváros önkormányzatának illetékeseit, hogy együtt, közösen, velünk érintettekkel is egyeztetve alakítsák ki hivatalos álláspontjukat az Üllői út 133-135. alatt volt műemlék jellegű laktanya, és az abban működött, és a tisztképzés fellegvárának tartott kitűnő intézmények emlékének méltó megőrzését szolgáló ''Emlékhelynek'' a létrehozásával kapcsolatban!"

🇭🇺 Mint azt Ti is tudjátok, a fenti kérésünket tartalmazó petíciót indítottuk útjára március 20-án, amelyről levélben tájékoztattuk a városrész önkormányzatát és a Honvédelmi Minisztériumot is.

 🇭🇺 Eddig már 186 ember vállalta aláírásával is, hogy támogatja ezt a kezdeményezést. Nektek ezt nagy tisztelettel köszönjük Dogossy Károly kollégámmal!

 🇭🇺 Talán ennek is köszönhető, hogy a ferencvárosi önkormányzat is foglalkozik a kérdéssel, és örömünkre a Honvédelmi Minisztérium egyeztetésre hívott bennünket.

🇭🇺 Másik két-három hasonló kezdeményezés is érkezett a minisztériumhoz, amely kezdeményezések ismereteink szerint egy-egy intézménynek (1. mk. honvéd gyalogsági ezrednek, vagy a Bolyai főiskolának) kívánnak egy emléktáblát állítani. A terület jelenlegi "gazdája" az FTC, amely nyitott a kezdeményezésre, de teljesen érthető módon arra kéri a több kezdeményezés képviselőit, hogy előbb alakítsunk ki egy közös álláspontot és elképzelést. 

🇭🇺 Köszönettel vettük a Honvédelmi Minisztérium illetékes szerve meghívását, és április 28-án mi egy átfogó, és senkit sem kirekesztő "Emlékhely" (nem egy "sima" emléktábla) HM és Ferencváros Önkormányzata közös megvalósítása mellett érveltünk. Célunk a 110. évet élt laktanyában egykor működött minden egyes intézménynek emléket állítani. Alapvetően azt gondoljuk, hogy az "Emlékhely" létrehozása főleg kormányzati és önkormányzati érdek, amelyet mi a magunk erejével támogatásunkról biztosítunk! 

🇭🇺 Ezért három változat megvalósítását támogatjuk, de számunkra az első változat az, ami szerintünk a helyhez legméltóbb lenne!

1) Egy nagyobb szabású helytörténeti és katonatörténeti projekt megvalósítása. Mindezt elsősorban egy nagyobb volumenű "Emlékhelynek" (múzeumnak, haditechnikai parknak) a létrehozásával kívánjuk elérni, amely kiállító- és közösségi térként üzemelhet, és egy katonai toborzó iroda feladatát is elláthatja.

2) Központi erőforrás hiányában legalább egy olyan "Emlékhely" elhelyezését tudjuk csak támogatni az adott területen, amely az közismert ágyúk hátterében minden volt katonai szervezetnek külön emlékművét, egységben tartalmazza, egy legalább 10x10 m-es szabad területen.

3) Végül, ha csupán magán adakozásból létrejövő "Emlékhelyre" van csak lehetőség, akkor is azt javasoljuk, hogy azon minden intézmény említésre kerüljön - egy, vagy több táblán - a kézilabda csarnokon kívül elhelyezve.

🇭🇺 A HM illetékes szerve által összehívott egyeztetésen mi a fentieket képviseltük, a kezdeményezést aláírók nevében. Megnyugtatónak tartjuk, hogy a megbeszélésen résztvevő, és ma még aktív bajtársaink is hasonlóan vélekednek a laktanya és intézményei emlékének méltó megőrzése tárgyában, és ezt terjesztik az államtitkár úr elé.

🇭🇺 Kérjük, hogy tárgyalási pozíciónkat tovább erősítendő, minél több emberhez juttassátok el a petíciót, hogy minél többen aláírják! 

🇭🇺 Mivel a petíció aláírásával megadott adatokat nem szeretnénk általában a kapcsolattartáshoz felhasználni, ezért a közösségi médiában indított Facebook csoportba várunk mindenkit, aki támogatja az "Emlékhely" megvalósítását és későbbi fenntartását!

🇭🇺 Minden ötletet, felajánlást, és javaslatot itt - "az Üllői úti építészeti és katonai emlékhelyért" Facebook csoport felületén - is meg lehet beszélni. Ezért kérjük, hívjatok be mindenkit ebbe a csoportba!

                                    Üdvözlettel,

                         Buth Sándor és Dogossy Károly

https://www.facebook.com/groups/1303811270112428/?ref=share

 


Buth Sándor és Dogossy Károly

Egyeztetés a HM-ben

2022-04-26 11:13:11

inbound2974526593278446408.png

"Felkérjük a Magyar Kormány, benne a Honvédelmi Minisztérium, valamint Ferencváros önkormányzatának illetékeseit, hogy együtt, közösen, velünk érintettekkel is egyeztetve alakítsák ki hivatalos álláspontjukat az Üllői út 133. alatt volt műemlék jellegű laktanya, és az abban működött, és a tisztképzés fellegvárának tartott intézmények emlékének megőrzését szolgáló Emlékhelynek a létrehozásával kapcsolatban!"

Mint azt Ti is tudjátok, a fenti kérésünket is tartalmazó petíciót indítottuk útjára márciusban, amelyről tájékoztattuk a városrész önkormányzatát és a Honvédelmi Minisztériumot is.

Eddig már 184 ember vállalta aláírásával is, hogy támogatja ezt a kezdeményezést. Nektek ezt nagy tisztelettel köszönjuk Dogossy Károly kollégámmal!

Talán ennek is köszönhető, hogy a ferencvárosi önkormányzat is foglalkozik a kérdéssel, és a Honvédelmi Minisztérium egyeztetésre hívott bennünket, mivel másik két-három hasonló kezdeményezés is érkezett a minisztériumhoz. Azok a kezdeményezések az ismereteink szerint egy-egy intézménynek (1. gyalogsági ezrednek, vagy a Bolyai főiskolának) kívánnak emléktáblát állítani. Ezért ismételten arra kérünk benneteket, erősítsétek meg, hogy mi egy átfogó és senkit sem kirekesztő emlékhelyet (nem egy sima emléktáblat) akarunk!

Célunk a 110. évet élt laktanyában működött minden intézménynek emléket állítani. Alapvetően azt gondoljuk, hogy az emlékhely létrehozása kormányzati és önkormányzati érdek, amelyet a magunk erejével támogatásukról biztosítunk! Ezért három változat megvalósítását támogatjuk, de számunkra az első változat az, ami szerintünk a helyhez legméltóbb lenne!

1) Egy nagyobb szabású helytörténeti és katonatörténeti projekt megvalósítása. Mindezt elsősorban egy nagyobb volumenű emlékhelynek (múzeumnak) a létrehozásával kívánjuk elérni, amely kiállító és közösségi térként üzemelhet, és egy katonai toborzó iroda feladatát is ellathatja.

2) Erőforrás hiányában legalább egy olyan emlékhely elhelyezését támogatjuk csak az adott területen, amely az ismert ágyúk hátterében minden volt katonai szervezetnek külön emlékművét egységben tartalmazza egy legalább 10x10 m-es szabad területen.

3) Végül, ha csupán magán adakozásból létrejövő emlékhelyre van lehetőség, akkor is azt javasoljuk, hogy azon minden intézmény említésre kerüljön, egy, vagy több táblán, a csarnokon kívül elhelyezve.

A HM illetékes szerve által összehívott egyeztetésen a fentieket képviseljük a kezdeményezést aláírók nevében. 

Kérjük, támogassátok a tárgyalási pozíciónkat, és minden ötletet, felajánlást, javaslatot külön is juttassatok el hozzánk! 

Az egyeztetés után tájékoztatást fogunk küldeni a megadott elérhetőségeken!


Buth Sándor és Dogossy Károly

Közlemény 2022.04.19.

2022-04-19 13:41:10

 

Emléktábla vagy emlékhely?

IMG_20220419_150840.png

Kezdeményezésünket eleve pártpolitika mentesen hirdettük meg és ehhez továbbra is ragaszkodni fogunk. Ennek ellenére türelemmel vártunk a választás lezárultát követő időszakig, de most már érdekelt bennünket, mi a helyzet a Honvédelmi Minisztérium és Ferencváros Önkormányzata háza táján a kezdeményezés kapcsán.

A HM illetékese az alábbi választ küldte érdeklődésünkre.

"Mint ahogy telefonon beszéltünk az FTC vezetőjétől kapunk választ, hogy milyen formában tudjuk elhelyezni a megemlékezésre alkalmas emlékművet/emléktáblát, ezt követően a három kérelmezőt egy megbeszélésre meghívjuk."

Ebből egyértelműen levonható az, hogy utódainkat nem különösebben mozgatja meg a katonai történelem és a tisztképzés emlékének ápolása, mivel eleve egy emléktábla elhelyezését szorgalmazza csak. 

Természetesen már az is valami, ha legalább egy emléktábla őrzi a hely múltját, és ebben a HM szerepet vállal. Bár kíváncsian várom, hogy a három civil szervezet hogyan gondolja egy emléktáblán megörökíteni mindazt, ami ezt a területet emlékezetessé tette annak idején. 

Mi ezért a továbbiakban is egy nagyobb volumenű emlékhelynek a kialakításában gondolkodunk. De szeretnénk minden támogatót megkérni, hogy válasz levélben, vagy üzenetben jelezze felénk, mit gondol az emlékhelynek a kialakításáról! Amennyiben csupán egy emléktábla elhelyezését vállalja a HM, akkor is támogatjuk a megvalósítást? Sokan anyagi hozzájárulást is jeleztek, ezért fontos lenne tudni, hogy az emlékmű, vagy emléktábla kialakításához, esetleg mindkettőhöz való hozzájárulást jelenti ez?

Akik jelezték, hogy a szervezésben is részt vennének, azokat kérjük, hogy az E-mail címre írják meg miben tudnak segíteni!

Üdvözlettel,

Buth Sándor


Buth Sándor

Tájékoztatás 22.03.30.

2022-03-30 19:50:28

Kedves Barátaink!

Köszönjük, hogy már 138 fő a nevét vállalva támogatja a kezdeményezést, és várjuk további bajtársaink csatlakozó aláírását is.

Engedelmetekkel jelenleg Károly Dogossy kollégámmal közösen képviseljük a kezdeményezés támogatóit a HM illetékeseivel, Ferencváros önkormányzatának illetékeseivel és a hasonló kezdeményezést indító civil szervezetek képviselőivel folytatott egyeztetéseken.

A civil szervezetek között van olyan, amelyik csak a laktanyában elszállásolására került gyalogsági ezrednek, 1945-ig, és van olyan civil szervezet, amely csak a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolának kíván emléket állítani.

Ahogyan mi a petíció szövegében is megfogalmaztuk, ragaszkodunk ahhoz, hogy az 1898-ban épült laktanya minden érintett intézményének, helytörténeti és építészeti örökségének, valamint a magyar műszaki tisztképzésnek méltó emlékhelyet állítsunk fel az elmúlt több mint 💯 év társadalmi és politikai korszakaitól, kormányainak összetételétől teljesen függetlenül. Ezt már a várhatóan április végére tervezett első egyeztetésen megerősítjük a többi résztvevő felé.

Mivel a petíció aláíróinak adataival nem szeretnénk visszaélni, arra kérünk mindenkit, hogy a petíció közlemény rovatát kísérje figyelemmel! Azok, akik a kezdeményezés minden részletéről információt kíván, vagy a tervezésben, szervezésben, végrehajtásban részt kíván venni, legyenek szívesek E-mailben külön megírni, amivel felhatalmazást ad nekünk a levelezésre!

 


Buth Sándor és Dogossy KárolyPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...