Quaestor károsultak megmentéséért

vendég

/ #7122

2016-10-31 06:52

Kifosztották a kicsiket, hogy kifizethessék a nagyokat 1.

ma 8:19 Tarsoly Csaba cégbirodalma, a Quaestor-csoport a magyar történelem legnagyobb csalását vitte végig: több mint kétszáz milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit. Eleinte állampapírokat sikkasztottak, aztán nem létező kötvényeket adtak el, meghamisították a könyvelést és egy piramisjátékot is szerveztek az ügyészség szerint. Cikksorozatunk első részében bemutattuk, milyen ügyetlenül szórta el az így megszerzett milliárdokat a Quaestor vezetése. Most a nyomozati anyag elemzése alapján megfejtjük a nagy Quaestor-csalást.  A Quaestor-ügy, második rész. A 2008-as válság után majdnem összeomlott a Quaestor-csoport. A helyzet 2009 közepén volt a legsúlyosabb, a Quaestor brókercégének nagy ügyfelei, a válságban megroggyant takarékszövetkezetek sorban vették ki a pénzüket. De a vagyonuk nagy része valójában már nem volt ott. Május végén a Quaestor Értékpapír treasury igazgatója, Kámory Ferenc – aki az ügyészség koronatanúja a most folyó büntetőügyben – pánikban reagált az ügyfélrohamra

Három évvel később a Quaestor második embere, a brókercéget vezető Májer Zsolt emailben összevitatkozott Tarsoly Csaba másik bizalmasával, Kárpáti Péterrel. Kárpáti a cég ingatlanprojektjeiért és a Quaestor „stratégiai irányításáért” felelt. Írt egy levelet arról, hogy mennyire elégedetlen, amiért nem keres annyit, mint Kámory, akit csak „véglénynek” hívott. „K. egy átlag igt [igazgatósági] tag jövedelmének 2-3-szorosát is hazaviszi. (...) Legyen ennek vmi rendszere, amit alapján azt érzem, hogy vagyok olyan fontos Zsoltnak is, mint Kámory” – írta Kárpáti Tarsolynak és Májernek.

A brókercég vezetője érezhetően elvesztette türelmét a felvetésre. A rá egyébként is jellemző, nehezen követhető stílusban írt vissza.

 

Májer kikéri magának Kárpáti kritikáját. Arra utal, hogy a brókercég vezetőinek – így neki és a treasury igazgatónak is – egészen súlyos dolgokat kell csinálniuk, hogy a cégcsoport többi részének legyen pénze („átment tehát 30 mrdft!”). És éppen 2009 májusában döntöttek úgy, hogy erre az útra lépnek.

 

A jelek szerint ugyanis akkor, 2009 közepén döntötték el, hogy mindent a lakossági kötvényprogramra tesznek fel, és

 

A KISBEFEKTETŐKTŐL FELSZÍVOTT PÉNZBŐL FOGJÁK VISSZACSEMPÉSZNI A NAGYOBB ÜGYFELEIKTŐL, ÁLLAMI HÁTTÉRINTÉZMÉNYEKTŐL, ÖNKORMÁNYZATOKTÓL ÉS TAKARÉKSZÖVETKEZETEKTŐL KORÁBBAN ELTULAJDONÍTOTT ÉRTÉKPAPÍROKAT.

 

Ez hatalmas fordulat volt a Quaestor-csalás húszéves történetében. Látták, hogy biztosan el fogják veszteni a korábban megnyert nagy ügyfeleiket, ezért inkább a lakossági megtakarítóktól akartak pénzt szerezni. Agreszív reklámhadjárattal és magas kínált hozamokkal nyerték őket meg maguknak, és végül minden veszteséget rájuk toltak.