Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levele (2015)


Vendég

#1

2015-12-29 22:01

Azért csatlakozom, mert személyes tapasztalataim alapján a jelen feltételek mellett az egészségügyi ellátás színvonalát nem lehet fenntartani, és a kormányzat megismerhető tervei nem elegendőek a helyzet rendezéséhez. Elsősorban az egészségügyi szakdolgozók (nővérek, ápolók, asszisztensek) helyzetét kellene rendezni, de az orvosok körében is további elvándorlás, ill. hazán belüli átvándorlás (államiból a privát eü. felé) várható.

Vendég

#2

2015-12-30 07:02

Mert minden szavával egyetértek. Kíváncsi vagyok mekkora tömeget fog megmozgatni és milyen viszhangja lesz. Illúzióm már nincs, de hátha!

Vendég

#3

2015-12-30 09:32

A helyzet betegek es egeszsegugyi dolgozok szamara is katasztrofalis.

Vendég

#4

2015-12-30 12:38

most is késő, már a vizitdíj elleni kampánykamuzás idején is az volt

Vendég

#5

2015-12-30 12:59

Aggódom. Ugyan laikus vagyok, de úgy érzem pontos a diagnózis.

Vendég

#6

2015-12-30 18:56

OEP altal finanszírozott állami betegellátás megfelelő színvonalon tartása lehetetlen, szeretnénk lépést tartani a szakterületemen jelentkező fejlődéssel ami ajelenlegi finanszírozási feltételek mellett kivitelezhetetlen /fogászat- anyagi igényes ! /. Szegények fogorvosai vagyunk, de nekik és nekünk is van igényunk a megfelelő magas színvonalu ellátásra

Vendég

#7

2015-12-30 21:21

van orvosbarátom, valamint jártam már kórházban.

Vendég

#8

2015-12-31 00:48

egyike vagyok azoknak a fiatal orvosoknak akik a levélben leírt okok miatt mentek el külföldre.
szakterületem talán a legelső helyen áll a halapenz által generált társadalmi szintű orvos-beteg-állam korrupciós háromszögben.
habár felvetodott bennem a hazatérés gondolata, egyelőre nem látok semmilyen perspektívát arra, hogy a külföldön megszerezett (igen specialis es magas szintű) szaktudasomat az otthoni közegben kamatoztassam. Ennek nyilvánvalóan nem anyagi okai vannak elsősorban. Amíg a magyar szuleszet-nőgyógyászat nem szabadul meg az előre megszállott halapenz rendszertől és a társadalom nem érti meg hogy egy terhesseg kimenetele, egy gyermek születése nem azon múlik, hogy a család kisebb vagyont fizet egyfajta perverz "védelmi"dijkent egy ilyen vagy olyan szempontok alapján kiválasztott orvosnak, addig nem lesz európai szintű ellátás Magyarországon és a külföldön képzett jó szakemberek nem akarnak majd visszajonni és beilleszkedni ebbe a korrupt rendszerbe.
nyugaton az ellátás színvonalát nem egy ilyen-olyan ajánlások alapján kiválasztott személy hanem az egész szakmai testület garantálja. Ez a szakmai testület biztosítja, hogy országos szinten minden intézményben ugyanazon ajánlások és protokollok alapján dolgozzanak a szakemberek illetve ez a testület felel azért hogy a fiatal generáció akadálymentesen hozzáférjen a szaktudashoz és hogy minél nagyobb teret kapjon annak gyakorlására. Ez egy olyan közeget teremt ahol a beteg biztonságban érezheti magát akarkihez is kerül ellátásra és az orvos is kiteljesedhet a munkájában, amit persze nem mellékesen az állam korrekt módon megfizet ( a heti 50-70 óra munkáért cserébe egy stabil középosztálybeli egzisztenciat tarthat fenn).
Nem állítom hogy a rendszer tökéletes, de a magyarországi állapotoktol ég és föld választja el.
Talán a megoldás a francia modell alapján a reszleges maganbiztositoi rendszer lehetne. Itt az állam bizonyos, pontosan meghatározott (általában krónikus) betegségek ellátását finanszírozza csak 100%osan, az ellátások nagy részét pedig 75%-ban. Minden állampolgár maga dönti el, hogy zsebből állja a különbözetet vagy "befektet" egy maganbiztositonal és havi díj ellenében, ha szükséges, a biztosító kompenzálja a fennmarado 25%-ot. A raszoruloknak jár egy kiterjesztett körű 100%-os ellátás, az erre való szocialis jogosultságot pedig rendazeresen újraértékelik.
Remélem a fenti peticionak lesz hatása és bízom benne hogy néhány éven belül olyan légkör alakul ki a magyar egészségügyben ahova szívesen visszatérnek a külföldre elment fiatalok és tudásukkal hozzájárulhatnak majd egy magasabb szintű ellátáshoz.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2015-12-31 08:02



Vendég

#10

2015-12-31 09:49

Azért volta kénytelen(?) aláírni ezt a petíciót, mert SM betegként engem fokozottan érinthet az orvosok és egyátalán a teljes kórházi gyógyító személyzet helyzete.
2016-ra a stadion építések és a barátok zsbének kitömése mellett a kormánynak most már figyelmet kellene fordítania az emberek helyzetére is. Mert nem mindenki engedheti meg magának a magánrendeléseket és a magánkórházakat.

Vendég

#11

2015-12-31 12:02

Szeretném ,ha EMBER tudna mindenki maradni Magyarországon !!!

Vendég

#12

2015-12-31 13:18

Mert ma talán a legfontosabb kérdésről elemzően, felelősséggel szól.

Vendég

#13

2016-01-02 10:28

a hálapénz megalázó orvosna, betegnek
Csutak13

#14

2016-01-03 07:12

Teljesen egyetértek a bennefoglaltakkal s bár 40 éve vagyok a pályán, utolsó reményem ezen petició a teljes rendszer összeomlásának a beteg ellátás, a nemzetközi hìrű magyar orvosképzés, a teljes ellátó rendszer leállása előtt. Utolsó s egyben végső reményem e kezdeményezés.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-01-03 09:30


Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-01-03 09:33


Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-01-03 09:36



Vendég

#18

2016-01-03 17:19

EGY OLYAN RENDSZERBEN EZT A PROBLÉMÁT NEM LEHET MEGOLDANI,AHOL A PROFIT,A NYERESÉG TERMELÉS A TERMELŐ GAZDASÁG CÉLJA,AHOL A TERMELÉS KÖZÖSSÉGI,AZ AZ ELOSZTÁS EGYÉNI A TŐKE BIRTOKLÁSA ALAPJÁN.SOK EMBER VISZONT EBBEN A RENDSZERBEN NEM VÉGEZ HASZNOS MUNKÁT.EZEKET AZ ALAPPROBLÉMÁKAT KELL MEGOLDANI.
athene

#19

2016-01-04 09:57

Ez egy naív levél.A hálapénz megszüntetése nem elhatározás kérdése.A szakértők összehívása, nahát, majd oda hívják önmagukat, aki most is teszik a semmit és mostanában hoznak valóban életveszélyes döntéseket(ld mentők)!

Azt nem vitatom, hogy sürgős és "konkrét' intézkedésekre van szükség.Felesleges Semmelweisre, meg szülő nőkre hívatkozni, mert csak tovább koptatja a témát.

Határozott véleményem, hogy az anyagi érdekviszonyok perverz anomáliái hatalmas késztetést jelentenek egy alapos erkölcsi nagytakarításra, de az  végzetes lenne, ha a gyógyító orvoslás itt keresgélné és eröltetné erkölcsi alapértékeinek helyreállítását.Baj, hogy összekeverik az orvoslás és az egészségügy helyzetét, ez kapkodáshoz és a problémák elmaszatoláshoz vezet. Azaz nem a hálapénz a legnagyobb baj. Végig olvastam a névsort, feltehetően zömében fiatal orvosok, aki azért nem kapnak elég hálapénzt, mert nincsenek a mesterség birtokában.És mivel a derékhad távozott így sohasem lesznek, mert nincs kitől tanuljanak!Szörnyű világ viziója bontakozhat ki, odaengedni valakit egy beteghez, akinek alig van tapasztalata és belenyomja a beteg hasába a laparoszkópot, aztán történik , ami történik, három nap múlva halott a beteg?!

Az orvostársadalom-hangsúlyozom az orvostársadalom- csak önmagával szembenézve láthat hozzá a dolgok megváltoztatásához.A gondok évtizedek óta halmozódnak.Ahhoz, hogy változzon valami ,változtatni kell, onmagukon, a viszonyokon, a szervezeten és természetesen a megbecsülésen is , aminek fontos része az anyagi megbecsülés.Finom jelzés , hogy semmi jele a változásnak, hogy a szakmai szervezet is csak retorikájában változtat....Úgy nem lehet szerezni reputációt , hogy elrendelem a "megbecsülést", azt meg kell szolgáli, az pedig munka, nem duma.... és nem mindenféle életpálya-modell, amit nem is értem miért favorizálnak.

A levélben egy csöpp kritikai megjegyzés, egy utalás sincs, hogy én mint orvos változtatni akarok saját hozzáállásomon, motivációmon, a gyógyítás minőségén. Vagy a következő rendelésemen nemcsak a magánrendelőmbe megjelenő betegeimet gyógyítom a korházi ambulancián, hanem minden megjelenőt, sorban.Ez így nem fog menni így csak az anyagi követelőzés szinezete marad, pláne összemosva más eü szereplők sajátos gondjaival.

A sztrájk  és a tüntetés eszköz, egyszer max kétszer lehet vele élni, de akkor is csak önbizalmat erősítő pótcselekvés, mert a  forrásokat elosztó  szakmai és pénzügyi maffiákra, a szaktudás devalválódására, az anyagiasság felmutatására vagy közelebbről meg nem határozott további balkanizálódásra nincs hatással. Mellesleg a betegekkel viszont alaposan kitol!

Ha én aláírhatnám ezt a levelet, akkor sem írnám alá, mert  egybemossa az eü.ben dolgozók egyéb , szintiszta anyagi követelését.Magyarul, nem húznék fekete pólót!