Zónázó rendszer bevezetése a 40a vasútvonalon, Százhalombattától

vonat1.jpg

Először egy kis magyarázat: A zónázó vonat olyan járat, amely útvonalának egy adott szakaszán, az úgynevezett külső zónában minden állomáson megáll, a zónahatár elérése utáni belső zónában viszont már általában csak a végállomáson, illetve néhány viszonylaton jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken. A magyar vasútvonalakon csak a budapesti elővárosi vonatoknál jellemző.

A Százhalombattáról Budapestre (Kelenföld) való bejutás ideje katasztrofálisan sok. Alig 30 km-re vagyunk a fővárostól, mely busszal több, mint 1 órás út, vonattal, a vágányzár előtt is 45-50 perc, nem számolva a késéseket. 2019. április 1-től megnyitják a Százhalombatta-Kelenföld pályaszakaszt, de a menetrend nagyjából ugyanolyan marad, mint előtte. 

Szeretnénk elérni, hogy a MÁV partner legyen zónázó vonatok indításában Százhalombatta állomásról, mivel igen sokan ingáznak a városból Budapestre nap, mint nap. Nem mindegy, hogy esetleg napi kétszer fél órával kevesebbet kell vonatozni munkába menet és munkából hazafelé, mert  a zónázó vonatok indításával az utazással töltött idő jelentősen lerövidülhet.

A vasúti pálya korszerűsítésének befejezését követően követően a pályaszakaszon 120/160 kilométer per órás sebességgel haladhatnak majd a vonatok, ez lehetővé tenné a gyorsabb közlekedést.

Amennyiben Ön is támogatja zónázó vonatok beiktatását a menetrendbe Százhalombatta - (Érd) Érd felső - Kelenföld/Déli pu. szakaszon, kérem, aláírásával támogassa ezt a petíciót.

Utólag, az aláíróktól felmerült alternatívák:

- Esetleg lehetne Kőbánya-Kispest végállomással, BP-Ferencvárosi megállással vagy végállomásként.

- Pusztaszabolcsi indulással, Szazhalombattáig gyorsított, Százhalombattától vagy Érd felsőtől legközelebb csak Kelenföld pályaudvari megállással.

- A Százhalombatta állomásról induló vonatok közlekedhetnének személyvonatként.


Hujber Beáta (Százhalombatta)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével