Vessünk véget a BAZ megyei állatkínzásoknak!

Tisztelt Állatbarátok! 

Köztudott, hogy manapság nagyon megszaporodtak az állatkínzások BAZ megyében. Vessünk ennek véget. 2010-es adatok szerint a legtöbb, szám szerint 409 állatkínzásos esetet jelentettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ez a szám azóta csak nőtt. Íme néhány:

-2008-ban tiszakeszi férfi baseballütővel verte agyon saját kutyáját, mert elcsavargott.
Felfüggesztettet kapott.
- 2010-ben Ózdon folyamatosan lopták a kutyákat, általában állatviadalok céljára. A tetemeket később aknába, zsákokba rejtve találják meg.
- 2012-ben 13 embert állítottak elő és 8 pitbull jellegű, harapással teli kutyát foglaltak le Ózdon.
- 2012-ben a golopi polgármester, K.Lajos íjjal végzett Buksi kutyával.
- 2015-ben a deteki alpolgármester fia, K.István baseballütővel végzett egy pár hónapos kiskutyával és videóra is vette.
- 2016-ban egy szürke Ford terepjáróból lövi ki egy férfi éles lőszerrel a kutyákat Kazincbarcikán.

És még sorolhatnánk.


A jelenlegi legnagyobb felháborodást a 2016-os kazincbarcikai kutyagyilkosságok okozzák. Valaki éles lőfegyverrel lövi ki a kutyákat, akár a saját gazdája mellől is. Mivel Kazincbarcikának nincs menhelye, ezért azt a rendeletet hozták 2014-ben, hogy kábítólövedékkel kábítsák el a kóbor állatokat és majd a közeli település menhelyére vigyék őket. Meg is vásárolták az altatólövedékkel működő fegyvert, ami éles lövedék kilövésére nem alkalmas. Évente 15-20 ebet gyűjtenek be Kazincbarcikán így. ( De, ha tárolni nem tudják és esetlegesen a közeli menhelyek tele vannak, akkor hova tűnnek ezek az ebek?) 
A kábítólövedékből éles lőszer lett. Tardona felé lévő zártkertekben sokan élnek, s majdnem mindenki tart kutyát. T.László foxiját, Foltit egy szürke Ford terepjáróból, a golyó a nyakán átment, nem tud lábra állni, komoly fájdalmai vannak azóta. 
Folti után következett Papóka, P.Ferenc kutyája, akit szintén magánterületen lőttek le. A szürke terepjáróból kiszállt a férfi és mondta, nemsokára fel fog ébredni a kutya, mert ez csak altatólövedék, de ez nem történt meg. Papóka azonnal meghalt. Mind a kettő kutya oltott, chipezett volt.

Kispuskalövedéket vettek ki Edelényben Papókából és tudjuk, hogy az nem altatólövedék.

Egy civil állatvédőnek sokan jelentették, hogy eltűnt a kutyájuk a saját portájukról. Találtak egy németjuhász keverék kutyát is ilyen sebbel, de arra nincs bizonyíték, hogy vele ki tette ezt. 

A Btk. 2013. július 1-je előtt hatályban volt szövege (244/B. §) szerint: 

Aki
a) a gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz. 

Valamint követeljük, hogy építsenek menhelyet Kazincbarcikára. Igenis szüksége van Kazincbarcikának egy menhelyre. 

2016. február 22.-én egy békés tüntetés keretében hangot adunk ennek Kazincbarcikán a Polgármester Hivatal előtt, a Fő tér 1.szám alatt, délután 2 órától 4 óráig.

Aláírásommal támogatom a petíciót, amelynek célja az állatkínzások megállítása BAZ megyében, valamint menhely építésének követelése Kazincbarcikán.

Kérünk Mindenkit, hogy a visszaigazoló emailben erősítse meg aláírását. Az aláírások kinyomtatásra, majd hivatalos személynek átadásra kerülnek.
Kérjük ennek tudatában írják alá.
 

 

Köszönettel: Révai Ildikó