Törvény és jogszabálymódosítások kérése - Fogyatékos ügy

Tisztelt közvetlenül/közvetetten érintett, súlyosan, halmozottan sérült hozzátartozót ápoló Szülők, Gondozók, Családok, Támogató Szervezetek!

Magánszemélyként indítottam az alábbi petíciót annak reményében, hogy az abban megfogalmazott kérések, - melyek törvény- és jogszabálymódosítási javaslatok, - meghallgatásra találnak az illetékes minisztérium(ok)nál. Kérem, amennyiben jogos igénynek tartjátok, hogy egyébként is kötött, 24 órás és teljes készültséget igénylő életünk kicsit könnyebb legyen, írjátok alá minél többen, juttassátok el környezetetekben élő érintettekhez, hogy ők is megtehessék! Köszönöm!

Törvény- ill. jogszabálymódosító javaslatok

1. Az értelmileg is súlyosan akadályozott fogyatékkal élő, nagykorúságát elérő gyermek gondnokság alá helyezése legyen a szülők javára automatikus, amennyiben képesek, alkalmasak gyermekük érdekeinek képviseletére, és vállalják azt. Jelenleg bírósági perben szerezhetnek érvényt jogaiknak, ahol ők a felperesek, gyermekük az alperes.

2. A gépjrámű szerzési támogatás mértékének változtatása nélkül a jelenlegi, használt autó vásárlásánál kikötött max. 5 éves kor felemelése 10 évre.
A jelenlegi jogszabályban rögzített gépjármű szerzési támogatás igényléséhez már nem kötelező a hitelfelvétel, ám mégis... Használt autó esetén a támogatás mértéke max. 600000Ft. Minimális önerő 400000Ft. Egy millió forintért nem lehet 5 éves kor alatti szgk-t vásárolni, tehát mindenképp hitelre van szükség. Pénzintézeti kölcsönt azonban csak munkából származó JÖVEDELEM-re lehet igényleni, az ápolási díj, GYOD nem munkaviszony, így a jogosultak igen nagy hányada nem tud élni a lehetőséggel.

3. Minden nagyobb településen szükség volna a súlyosan, halmozottan sérült családtag ápolójának alkalmankénti segítségre szakképzett gondozó, ápoló személyében: ügyintézés, orvos, betegség, (néha pár óra pihenés...) esetén. Az ápolásra, felügyeletre szoruló hozzátartozót egyedül hagyni nem lehet, de vannak olyan élethelyzetek, amikor gondozója nem tudja magával vinni sem. Ilyen esetekben volna szükség olyan szakápolóra, szakgondozóra, aki előzőleg néhány alkalommal meglátogatja a családot, megismeri a sérültet, annak igényeit, ellátását, és szükség esetén felváltja az ápoló hozzátartozót.

4. A fogyatékkal élő véglegesített egészségügyi állapotát ne legyen szükséges folyamatosan véglegesíteni. A közgyógyellátó igazolványok lejárata két év akkor is, ha a jogosult rokkantsági járadékos, és mint ilyen, alanyi jogon jár. A parkolási engedélyek megújítása szintén tartozzon ide, legyenek visszavonásig érvényesek, ahogyan a változatlan szakorvosi javaslatok szintén, - ezzel is könnyítve az ügyintézések sorát.

5. Az egészségügyi ellátásban részesülő fogyatékkal élő életkora alapján kerül felnőtt, ill. gyermekosztályra. A 18 éves kor betöltése ellenére nagyon sokan közülük nem érik el fizikai státuszukban (sem) a felnőttekét. A felnőtt osztályokon nincsenek felkészülve gyermek méretű eszközökkel, a nővérek túlterheltek, a sérültet legjobban ismerő és otthon ápoló hozzátartozó viszont nem maradhat velük. Gyermekosztályokon ez megvalósítható. A felnőtt, halmozottan sérült hozzátartozót családban ápolók/nevelők számára is legyen ez lehetőség (az intenzív osztályokon is).

6. Vészcsengő(k) beszerelése a sérült otthonába, tekintve, hogy a hozzátartozóval is történhet bármi váratlan, és az ápolandó magára marad... Ilyen esetben jó szolgálatot tenne a mentőszolgálattal történő közvetlen összeköttetés...

7. A mozgásában is súlyosan korlátozott, ill. mozgásképtelen sérült méltányos áron, vagy közgyógyellátás keretén belül jelenleg is kaphat különböző, mozgását, mozgatását segítő eszközöket, kivéve pl. lépcsőjáró kerekesszéket, - a NEAK listán nem szerepel. Az akadálymentesítési támogatás, - mely a mozgássérült lakóingatlanára vonatkozó, mozgását segítő átalakításokra igényelhető, - pl. kiterjedhetne lakáshoz való feljutás eszközének megvásárlására is...

8. A súlyosan fogyatékkal élő folyamatos orvosi ellenőrzése, vérvétel, stb. lehetőleg otthonában történjen. Amennyiben erre nincs lehetőség, élvezhessenek soronkívüliséget a rendelőkben. (Humánus helyeken ez már eddig is működött, - törvénybe kellene foglalni.)

És végül egy, a fenti petícióhoz érkezett észrevétel, kérés tolmácsolása:

9. Minden olyan családba fogadó szülő elesik a GYOD-tól, aki kezdetektől neveli családba fogadott "gyermekét", hisz nem saját és nem örökbe fogadott gyermek, így csak ápolásira jogosult a gyermeket nevelő szülő! GYOD-ra csak akkor jogosult, ha kezdetben "édesanya" megigényelte az ápolásit! De ahol ilyen nem történt, ott már nem jár, pedig ugyanolyan gyermek!

(Egy érintett, családba fogadó szülő)

Az aláírással engedélyezem Juhász Andrásné, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.