Tiszta levegőt Verőcének!

Szavazzunk a súlyos légszennyezést és egészségkárosodást okozó avarégetés hatósági betiltására Verőce belterületén!

A lakossági avarégetés helyett komposztálhatunk, így nem szennyezzük a levegőt és az értékes tápanyagok a kertünkben maradnak. A nagyobb méretű lombhulladéknak az önkormányzattal vagy egy utcabeli üres telek tulajdonosával együttműködve, utcaközösségi szinten jelölhetünk ki közösségi komposztálót. Ezen felül a helyi hulladékszállító, a Zöld Híd a közönséges zöldhulladékot ingyenesen szállítja el.

kis21.jpg

Egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! A vizes és tömött avar ráadásul nem is ég megfelelően, szén-dioxid helyett szén-monoxidot és egyéb mérgeket is nagy mennyiségben termel. Mind a szállópor, mind a mérgek felszabadulása súlyosan egészségkárosító, egy sor légúti megbetegedést, daganatos, szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

Az avarégetést a súlyosan szennyező és egészségkárosító hatásai miatt országos rendelet tiltja, amit viszont helyi szabályozás felülbírálhat. Verőce képviselőtestülete november 21-én végre szavaz a helyi avarégetési szabályzat szigorításáról. Célunk, hogy szigorítás helyett a rendelet egyszerűen eltörlésre kerüljön, összhangban az országos tiltással és a környezettudatos trendekkel (teljes történeti áttekintést az avarégetés helyi ügyéről itt olvashat).

Ha egyetért céljainkkal, azaz Ön szerint is fontosabb az alkotmányos alapjogunk, a közös tiszta levegő megőrzése, mint az egyéni kényelmi szempontok, szavazzon! Óvjuk meg saját és gyermekeink egészségét, mutassunk példát másoknak is!

További hasznos linkek az avarégetésről és hatásairól:

CivilVerőce közösség, www.civilveroce.hu    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom CivilVerőce közösség, www.civilveroce.hu petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.