A közoktatásért!

Quoted post

Haragos

#138

2013-01-22 14:25

Megpróbáltam megismertetni a kollégákkal a petíciót. Nevetve kérdezték, miért gondolom, hogy önként iratkoznak fel a listára, ami segít a tankerületeknek eldönteni, kiket bocsássanak el elsőként? Én úgy tapasztalom, mindenki fél. Ezért van csend az iskolákban.

Válaszok

tucat
Vendég

#140 Re:

2013-01-22 15:34:39

#138: Haragos -

...és ugyanezért van csend az országban. A félelmek valóban megdöbbentően jellemformáló (züllesztő) és jellemmutató hatásúak (s a srácok is érzik ám a "nevelőiken", és a jobbak össze is zavarodnak a mintán :S), de azokból csak sorstalan sodródás és testet-lelket megbetegítő, közismerten életminőséget rontó és élettartam-csökkentő szorongás lehet (ld. a statisztikáinkat is). Persze, sokan vannak, akik szervilisen viszonyulnak a saját sorsukhoz, azt gondolván, kényelmesebb és biztonságosabb (ne szólj szám, nem fáj fejem!), ha mások mindig megmondják, mikor mit kell tenniük, mert saját alkotásra képtelennek vélik magukat (tévednek, kishitűek, magukban sem bíznak), s így sosem lesznek szabadok, legfeljebb parancsokat elvtelenül végrehajtó, és azokért felelősséget nem vállaló közlegények. De indulatosan, vagy egykedvűen hazaküldik a "renitens", kellemetlenkedő lázadót, hogy pofozná fel a szüleit a mulasztásaik miatt (a szülő is hasonló gondolatokat dédelget-fogalmazgat magában, s a nyersebb, faragatlanabb ki is mondja, netán meg is teszi, maga véve kézbe a sorsformáló ügyek intézését...). :D Hát, így is lehet, s e honban, ahol még a közrabszolgák (közmunkások) is ellökdösik egymást a gereblyétől, élet-halál harcot vívva a túlélést jelentő, megalázó közalamizsnáért, a fortélyos félelem valóban igazgat, s ekként bénítja az emberi szabadságot és a demokráciát, az alkotó gondolatot a távoli, elérhetetlen vágy lemondó sóhajába sűrítve, meg általában mindent, amiért embernek lenni, emberként élni lenne érdemes. De a Kölykök még tisztán, ösztönösen érzik az élet értékeit, és küzdenek is értük - tudom, mondják róluk sok egyéb mellett ezt is: "veszélytudat híján, de majd megtanulják... a magyarok istenét, azt, hogy előbb a kötelesség*, s csak utána a jogok...*" -, s tisztelem is őket ezért (is) nagyon, és teljes erőmmel mellttük állok, ahogyan tettem mindig is.

De azért látom, a pedagógustársadalom is ébredezik (...) Rózsika álmából. Hát, ideje, mert a vörös óriássá duzzadó, narancsszínben lángoló, keresztes, buzogányos, árnyéktalan tornyokat és a sámándob vastag bőrét is égető nap magasan jár, és, bizony, mindent fel is perzsel idelent, ha nem kezdjük mielőbb szívvel és tudással gondozni, öntözni a veteményest, már, ha elköltözni e bolydult bolygófertályról nem akarunk, és a palántákat is szeretnék itt, köztünk tudni még.

*A fogalmak tartalmi és terjedelmi meghatározásától, valamint a köztük lévő összefüggések értelmezésétől, javaslom, e helyt tekintsünk el, mert legfeljebb a petíciót aláírók számára lenne érdekes (értelme nem lenne, mert ők amúgy is ismerik), mások meg aligha tanulmányoznák az ide biggyesztett, szófejtő esszét, hisz ők e fogalmakat is mások interpretációjából ismerik és alkalmazzák ("előbb dolgozz meg az egyetemi képzésedért, ne az én pénzemen tanulj a diplomagyári büfé szakokon, pofozd fel a semmirekellő apádat", stb., stb., stb.). :D

 

Azért, ha elég nagy távolságból sikerül szemlélni Fél-Ázsiát, bizony mondom, fergeteges komédiának látszik az, szék nem marad szárazon! :D De a színen lenni, akárha szolgalelkű statisztaként is..., hát, az már nem annyira jó mulatság. Át kéne írni egy kicsit "színészbarátabbra" ezt a darabot..., de izibe! :)

 

Hát, szebb jövőt! De tényleg, komolyan! :) Szóval mozduljunk meg mielőbb, mert, míg állni látszik az idő (...), a szekér szaladt... :)


Vendég

#147 Re:

2013-01-23 21:15:04

#138: Haragos -

Igen, én is úgy tapasztalom, nagy a félelem, pad alatt mutatta ma a kolléganő, hogy milyen pufókul néz ki Aranka, hatalmas hahota követ minden bejelentést..... :)

Én már alig várom, hogy sztrájkoljak. Amikor Hiller Pifta uralkodott, nem volt rá módom, egyedül maradtam. Pedig hej, de volt rá ok akkor is! Csak hát a sajtó, a külöböző fórumok anno nem voltak ennyire aktívak.

Remélem, a feléledő szdsz élére áll a harcnak, most vagy soha!