Mentsük meg az újpesti Károlyi Sándor Kórház Traumatológiát

Quoted post

Tallózó

#72

2012-04-12 19:07


Weborvos.hu, online egészségügyi magazin

Lapszemle / Vissza a rovat főoldalára »

Még egyszer az Árpád Kórházról
Az Árpád Kórház bezárásáról szóló cikk csak olyan alapvető kérdéseket nem érintett, mint például azt, hogy mi a bezárás oka.

A jelenlegi kormány elrendelte: az egészségügy olyan intézményeit, amelyek korszerűtlenek, kihasználatlanok, számolják fel, hogy az egészségügy hatékonysága növekedjen. Úgy tűnik, hogy most az egészségügy egyetlen korlátja az újpesti Károlyi Sándor Kórház Árpád Kórháza, amelyet el kell tüntetni a föld színéről. Miért is? - teszi fel a kérdést a szerző a 168 Órában, visszautalva a kórházmentő demonstrációról szóló cikkre.

A baleseti sebészet összes műtőjét 2010-ben teljesen felújították, ezek minden tekintetben korszerűek (a műtőberuházás máshova át nem telepíthető!). Az osztály munkatársai felkészültek, tevékenységüket a helyi CT, intenzív osztály, központi laboratórium és központi sterilizáló teljes mértékben támogatja. A kórház megközelíthetősége kiváló. Bár egy „helyi" lapban azt a látszatot keltették (tíz évvel ezelőtti fényképekkel és hamis adatokkal), hogy a baleseti sebészet rossz körülmények között működik, ezzel szemben a főváros számos (akár kiemelt!) intézményében összehasonlíthatatlanul rosszabb feltételek állnak rendelkezésre (még a Károlyi Sándor Kórházon belül is). Ez a tény mindenki számára ellenőrizhető!
A baleseti sebészet felszámolása maga után vonja a – ráadásul nem is „veszteséges" – neurológiai osztály felszámolását is.A negyvenágyas – szintén felújított – osztály eddig magas színvonalon ellátta Újpest és Rákos-palota betegeit.Megszűnésével a betegek megfelelő ellátása megkérdőjelezhető, mivel az ellátásra kijelölt Nyírő kórház 35 ágyas neurológiai osztálya biztosan nem tudja ellátni Újpest neurológiai betegeinek ellátását, saját körzetükön felül. A Nyírő kórháznak nincs CT-je, ami a neurológiai betegek megfelelő ellátását veszélyezteti.
Ha a bezárás oka a veszteséges működés, akkor meg kellene vizsgálni, vajon melyik kórház mennyi pénzből gazdálkodik. Nyilvánvaló, hogy amelyik több pénzt kap (kiemelt kórház), annak kevesebb a tartozása, és „gazdaságosabban" működik. Tanulságos lenne, ha pontos, nyilvánosan hozzáférhető adatok lennének egy-egy kórház valóságos, egy betegre vetített állami támogatásáról.
Jó lenne tudni, kik hozták a döntést, milyen alapon, milyen indokokkal. Milyen társadalmi szervezetekkel egyeztettek, milyen volt a döntés előkészítés, volt-e hatástanulmány stb. Erről a nyilvánosság semmilyen információt nem kap, csak egyszerűen e-mailben értesítik a kórházat ilyen nagy jelentőségű döntésről. Úgy látszik, Újpest egyik politikai oldalnak sem tud megfelelni. Amikor baloldali vezetés volt Újpesten és az országban, akkor az urológiát, a szülészetet szüntették meg, és a belgyógyászatot kezdték leépíteni, most fideszes kerületi és országvezetés mellett a baleseti sebészet és az ideggyógyászat megszüntetésével folytatják az újpesti alapítású intézmények csonkítását.
2012-04-12 09:14
Forrás: 168 Óra Online

Válaszok

weljan

#74 Re: Árpád

2012-04-13 23:36:21

#72: Tallózó -

Lehet egy öreg telephelyen egy-egy részt felújítani, de ettől még a korszerű technologia aligha préselhető bele a 100 évvel ezelőtti elveknek megfelelő falak közé. Miért nem merünk újat akarni, mint elődeink, akik a régi helyett felépítették az akkor újakat, pl. az Árpádot?

A bezárás persze semmit nem old meg, kivéve, hogy még több pénzt lehet kivonni a már amúgy is kizsigerelt egészségügyből. 30 éve folyamatosan.