MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012

Quoted post


Vendég

#11 Dr.Nagy László

2012-01-12 17:03

Válasz Nádasdi István barátomnak.
Hunci Pétert , Vaclav Hável tanácsadóját megkerestem e mailon , hogy a Benes dekrétumok tekintetében tette-e olyan kijelentést Hável, amely hozzám - más csatornák révén eljutott- hogy " amit a magyarokkal tettek az elfogadhatatlan a számomra ".
Hunci úr még csak válaszra sem méltatott. A válasza már nem is érdekel! --------Vége--------

Válaszok


Anonymous

#14 Re: Dr.Nagy László

2012-01-12 17:53:01

Vaclav Havel kezében tartva a dekrétumokat újból kiadó kötetet, azt nyilatkozta, ma ezek nem könnyű olvasmányok, de ezeket a történelmi összefüggések között kell tekinteni és így kell megítélni őket. De az alábbi idézetek is világossá teszik, Havel is kétféle mércét alkalmazott.

„Egyhangúan megerősítette a cseh parlament, hogy érvényben maradnak a második világháború után a csehszlovákiai németeket és magyarokat kollektíve megbélyegző Benes-dekrétumok. (…)A prágai törvényhozás mostani döntését támogatta Václav Havel cseh államfő is.”

http://regi.terasz.hu/main.php3?id=hirvilag&page=cikk1&hir_id=1243

Érinthetetlen Benes-dekrétumok

2002-04-24

„Václav Havel támogatja azt a nyilatkozat-tervezetet, amelyet a II. világháború utáni Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban kíván elfogadni a cseh parlament."A nyilatkozat szövege ellen nincs semmiféle kifogásom. Támogatom, mert tükrözi az én véleményemet is" - jelentette ki a cseh államfő kedden délután azt követően, hogy a kérdésről megbeszélést folytatott

A cseh képviselőház várhatóan szerdán tűzi napirendre a kérdést: a Benes-dekrétumokat érintő parlamenti nyilatkozat szövegében a múlt pénteken egyeztek meg a politikai pártok vezetői. A dokumentum Magyarországgal és a magyarokkal nem foglakozik. A nyilatkozat szerint a cseh képviselőház elutasítja a II. világháború befejezésével kapcsolatos kérdések megnyitására irányuló igyekezeteket és megállapítja, hogy a kárpótlások terjedelmét és feltételeit kizárólag a cseh alkotmányos hatóságoknak van joguk eldönteni. Jan Kavan cseh külügyminiszter szerint a parlamenti nyilatkozat célja megnyugtatni a cseh közvéleményt, amely a Beneš-dekrétumok kapcsán kirobbant vita következtében a II. világháború után kialakult helyzet revíziójától tart. Havel ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint nagyon hasznos lenne, ha a Cseh Köztársaság kevésbé kapcsolódna be a múlt démonait felidéző vitákba - adta hírül az MTI.”

Ortutay Gergely| Népszabadság| 2002. április 23.

http://nol.hu/archivum/archiv-59192

 

„Václav Havel cseh köztársasági elnök 2001. évi nyári bécsi látogatásakor azt mondta, hogy a beneši rendeletek képezik a Cseh Köztársaság alapját és azokat nem lehet visszavonni anélkül, hogy ne okoznának komoly kárt az államnak. A cseh republika gyenge alapokon áll, ha gyiklos tettekre alapozták.”

A Human Rights for Minorities in Central Europe – Vancouver Society: Beneš-dekrétumok,

http://www.hunsor.se/dosszie/ahrmcetanulmanyabenesidekretumokrol.pdf

#11: - Dr.Nagy László