Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

kati

#4817 összegzés

2014-05-14 07:33

Hónapok óta megy ezen a fórumon is:akác vagy nem akác? Miért nem lehet azt mondani,jó az akác OTT,

ahova való és olyan mértékben, ahogy kell,vagy lehet! Senki nem gondolja az akác védelmében, hogy a tölgy,a bükk és a többi értékes fa ROVÁSÁRA kellene előnyben részesíteni,hanem ésszerűen kordában tartva, előnyeit és hátrányait MAGYAR törvények szerint,hozzáértők tanácsai alapján SZABÁLYOZVA , politikamentesen kellene megoldani. Tehát:akác ,ahol kell,vagy lehet, ahol meg sok, ott vigyázni kell, de NEM rögtön mindent kivágni. A józan középút a megoldás!

Válaszok

bpetya75

#4818 Re: összegzés

2014-05-14 07:50:14

#4817: kati - összegzés

Egyetértek, én is az arany középszert keresem ebben az ügyben. Azt viszont vitatom, hogy"Senki nem gondolja az akác védelmében, hogy a tölgy,a bükk és a többi értékes fa ROVÁSÁRA kellene előnyben részesíteni".

Amíg olyan írásokat lehet olvasni az akácpártolók tollából, mint a kicsit fentebb linkelt Dr. Győri-Nagy Sándoré, aki szerint az akác nem konkurál a tölggyel, ami egy nonszesz, addig igenis nagy veszélyét látom annak, hogy értékesebb, őshonos fajaink kárára is támogatást kaphat az akác a mostani felhajtás következtében. A homoki és pusztagyepekről nem is szólva, hiszen a megmondóemberek szerint azok semmitérő területek, a nyomorult, idegen érdekeket kiszolgáló liberálökológusok értéktelen játszóterei.


Vendég

#4819 Re: összegzés

2014-05-14 07:54:56

#4817: kati - összegzés

Kedves Kati!

Az EU éppen, hogy az akác spontán, kontrollálatlan terjedését szeretné megfékezni! Nem az ültetvények kivágatásáról van szó, ezzel csak a gazdálkodói lobbi ijeszteget, meg az EU ellenes fellépést programjává tevő kormánypárt. Mellesleg a Fidesz kilátásba helyezte az erdőtörvény módosítását, amely igen is járhat azzal, hogy az akácot őshonos fajok rovására telepítik, vagyis korábban őshonos fajok alkotta állományok véghasználata után a helyükre akác kerülhet. A kutatók és természetvédők "ellenállása" ezellen szól, nem az ültetvényszerű akácgazdálkodás ellen!

De mára az egész kizárólag a pénzről szól. Hogy a pártok állásfoglalása mennyire forgandó, azt jól mutatja a következő cikk: http://index.hu/belfold/2014/05/13/kover_az_akacfa_kartekony_es_agressziv_noveny/