Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

ifjpalyizoltan

#4738 Akácméz akác nélkül?... (Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: )

2014-04-22 09:24

#4735: bpetya75 - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

Tisztelt bpetya75!

 

Idézek Öntől:

"Az én értelemzésemben a listán szereplő özönfaj egyedeinek importálása lesz tiltott, nem az abból készült termékeké. Vagyis ez nem értinti a méz, vagy a faanyag értékesítését."

 

Nem, nem érinti. Csak ha esetlegesen az adott fajt magát tiltják be, akkor nyilván nem lesznek belőle készült termékek sem. Akkor hát hol van az én előző hozzászólásomban az ellentmondás, tisztelt Kolléga?

 

A szelektált akácfajták egyes tulajdonságaik és jellegzetes megjelenési bélyegeik alapján kerültek kiválasztásra a kommersz alapfaj közül. Tehát a genetikai állomány jóformán egyező, a kiválasztott kedvező bélyegek ezért generatívan nem továbbörökíthetőek a mendelezés miatt. Ezért kell vegetatívan szaporítani.

 

Elárulok viszont valamit. Nagyon tudatos - és tőkeerős - erdőgazdálkodónak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne mag eredetű csemetét, hanem egy elismert fajta törzsszaporított vegetatív szaporítóanyagát vegye. Még az állami erdőgazdaságok nagy része is kommersz akáccal gazdálkodik, mert a célra megfelel. Tehát - egy hasonlattal élve - ne akarjuk már a nincstelen maszájoknak eladni a méregdrága és nem hatékony napenergiát, mikor még tűzifára sincs pénzük. (Ezalatt elsősorban a kis területen gazdálkodó erdőtulajdonosokat értem.)

 

Mindazonáltal nem sikerült megértenem, hogy a vegetatív fajták milyen megoldást hozhatnának az akác hazai megmaradása szempontjából, hiszen ezek nem hibridek, még ha genetikailag közel klónok is. Azaz magot teremnek, mint az alanyaik. A generatív szaporodási képesség miatt pedig az akác amennyiben tiltólistára kerül - ti. ennek az eshetőségéről van szó -, az ugyanúgy fogja érinteni a szelektált fajtákat is, akár üllői, akár Szacsvay.

 

Barátsággal!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök

Válaszok

bpetya75

#4753 Re: Akácméz akác nélkül?... (Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: )

2014-04-22 10:39:20

#4738: ifjpalyizoltan - Akácméz akác nélkül?... (Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: )

Kedves Zoltán!

Azt hiszem, teljesen máshogy látjuk az alapszituációt. Én a magam részéről teljes mértékben kizártnak tartom, hogy az EU az akác kiirtására kötelezné Magyarországot. Nem azért, mert gazdasági érdekeik mentén ne telne ki tőlük egy efféle akció, hanem azért, mert piszkosul nem lenne gazdaságos a dolog. Az ár/érték arányból az árnak szerintem még a nagyságrendjét sem tudjuk igazán belőni, és az "érték" is erősen kérdéses számomra. Az erdőtelepítés uniós támogatása épp az ország mezőgazdasági potenciáljának csökkentését célozza. Az akácosok eszetlen kipusztítása viszont, ha nem is mindenhol, de számos helyen ezzel ellentétes hatást eredményezne.

Szaporítóanyag: Az unió nem tilthatja meg, hogy az országon belül kereskedjünk vele. Erről nem is esett szó eddig, kizárólag exportról/importról. Azt nem tudtam, hogy a szaporítóanyag kereskedelem nem elsősorban az unióba irányul, ezek szerint ez a kérdés marginális.