Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#1940

2014-02-14 05:24

Egyetértek a kezdeményezéssel, azonban szomorúan szemlélem, hogy ma Magyarországon a művelés alól kivont földterületeken nem települnek erdők. Újra "divat" lett fával tüzelni, azonban kevesen gondolnak arra, hogy egy fa nem terem (nő) meg olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan elég. Ezért fordulhat elő, hogy amikor jön a nyár a kevés erdő nem képes észrevehető módon hűteni és tisztítani a levegőt. Sokat jelentene a téli viharok fékezésében is ha a szél erejét erdőkkel csökkentenénk. Korlátozni kellene a tűzifa kitermelést, helyette más, a fafeldolgozásban keletkező fahulladék, valamint a papír és textilhulladék tüzelésre alkalmas feldolgozását ösztönözni. Különben elsivatagosodik a földterületek homokosabb része, megfulladunk a túl meleg, oxigénhiányos levegőben és az erős ultraviola sugárzás megégeti egyik legfontosabb szervünket, a bőrt, mert kevés a zöldárnyékos terület, ahová menekülni lehet.

Válaszok

ifjpalyizoltan

#1971 Felújítás (Re: )

2014-02-14 08:58:50

#1940: -  

Kedves Vendég!

 

Köszönöm a támogatását és a véleményét!

 

Tájékoztatom, hogy mióta Magyarországon erdőtörvények vannak, azóta felújítási kötelezettség is van. Magyarországon tehát ennek köszönhetően nem csökkenhet az erdőterület.

 

Az elsősorban magánföldtulajdonosok által végzett erdőtelepítések révén folyamatosan, bár jelenleg sajnos mind lassabb ütemben gyarapszik hazánk erdősültsége. Ezekben a telepítésekben kiemelkedő szerepet játszik az akác.

 

A hivatali természetvédők és elméleti ökológusok csak annyit látnak, hogy Magyarországon folyamatosan emelkedik az akác területaránya. Ebből azt a hibás következtetést vonják le, hogy ez a Kárpát-medence őshonos fafajai alkotta erdők rovására történik, pedig ez nem igaz. Sőt, az állami erdőgazdaságok által kezelt erdőterületeken egyre több helyen lecserélésre kerülnek az akácosok.

 

Az akác térmértékének a növekedése esetében csupán arról van szó, hogy a tölgy és bükk telepítési célállományokat még a többi őshonos fafajjal szemben is egyoldalúan preferáló támogatáspolitika ellenére is nagyon sok erdőtelepítő az akácot választja. Ez szívük joga.

 

Tehát ne aggódjon, mert Magyarországon minden vágásos módszerrel letermelt erdőt kötelező felújítani. Az erdő ún. korlátos jószág. Az erdő törvény által védve.

 

Erdősítő üdvözlettel!

 

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök