Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#225

2014-02-03 13:45

A petíciót annak ellenére támogatom, hogy a vezetésem alatt álló erdőbirtokosság természetközeli erdőkben gazdálkodik, ahol egyetlen szál a akác sincs. Mindennek megvan a maga helye!

Válaszok

ifjpalyizoltan

#373 Re: Köszönet a szolidaritásért!

2014-02-05 10:18:21

#225: -  

Köszönet azért, hogy az Ön által képviselt Erdőbirtokossági Társulat széles látókörű és őszintén felvállalva nyílt szolidaritást gyakorol azok irányába, akik számára hungarikumra érdemes értékeket képvisel az akác. Én is ennek szellemiségében indítottam a jelen Petíciót.

Én, az aláírásgyűjtés Kezdeményezője a Kárpát-medence közel 300 őshonos fásszárú növényfajának szószólójaként lettem ismertté Kollégáim körében. Ahogy eddig, úgy a jövőben is a Medence őshonos fafajainak képviseletét tekintem fő szakmai küldetésemnek.

Ugyanakkor ez nem akadályoz meg abban, hogy elfeledkezzem róla vagy elhallgassam azokat a sokrétű értékeket, amiket az akác képvisel - határainkon innen és túl. A Kárpát-medencében termsztésbe vont fafajok közül egyetlen más fafajt sem tudok olyan egyöntetűen hungarikumnak javasolni, amely ráadásul mindössze bő 300 év alatt futotta be azt a világkarriert, amelyet jól ismerünk, és amely vélhetően még most sem merítette ki az összes benne rejlő szakmai lehetőséget. Ezt a fafajt úgy hívják - magyar akác. A Petíció szakmai indoklása ezt jól alátámasztja.

 

Baráti üdvözlettel!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök