A közoktatásért!

ME

/ #130 A MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE KÖZLEMÉNYE - 2013. jauár 16.

2013-01-21 08:32

Mély aggodalmunkat és felháborodásunkat fejezzük ki az oktatási rendszer fölforgatása, az iskolák gyámság alá helyezése, a nyugodt és eredményes oktató-nevelő munka súlyos veszélyeztetése miatt, egyetértve a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium 2013. január 9-én közzétett petíciójával (http://www.peticiok.com/az_iskolak_helyzeterol).
Az elmúlt évben pedagógusok, oktatási szakértők, szakmai és érdekvédelmi szervezetek számos alkalommal figyelmeztették az oktatási kormányzatot az iskola-államosítási terv szakmailag megalapozatlan és előkészítetlen voltára; még az Országgyűlés Oktatási Bizottságának kormánypárti elnöke is súlyos kétségeinek és egyet nem értésének adott hangot, újra és újra. Az aggódó figyelmeztetéseket, majd tiltakozásokat az oktatási kormányzat rendre lesöpörte, a megalapozott bírálatokkal érdemi szakmai vitát nem folytatott. Meg sem kísérelt konszenzusra jutni a közoktatás szereplőivel, akaratát ráerőltette a pedagógus-társadalomra. Mániákus elkötelezettséggel hajtotta végre tervét – anélkül, hogy kellőképpen előkészítette volna az átállást, időben kiépítette volna a rendszer működéséhez szükséges struktúrát és jogszabályi környezetet. 2013. január 1-jével az iskolák – intézkedési jogkörüktől megfosztott, intézményvezetővé degradált igazgatóikkal az élen – átkerültek egy még föl nem állt szervezethez. Az iskolák a senkiföldjére kerültek. Mint a tanárok petíciója fogalmaz: „A kormányzat nem mérte fel erejét és lehetőségeit, de jure végrehajtotta, ám de facto nem képes végrehajtani az állami irányítás alá vételt. A régi struktúrát fölszámolták, az új még nem létezik. A helyzet irracionális.”
Az oktatási kormányzat a tanév kellős közepére, a félévzárás időszakára időzítette az átállást, súlyosan megzavarva az iskolák működését.
A helyzet képtelenségét fokozza az egyidejűleg elrendelt nyugdíjazási kötelezettség, amely, mint állásfoglalásában a Gimnáziumok Országos Szövetsége fogalmaz, „szakmailag kivitelezhetetlen, súlyos feladatellátási zavarokat okozhat, minőségi romláshoz vezethet”.
A közoktatás ellehetetlenítésének irányába hat az is, hogy a szintén oktrojált – a szakmai szervezetek nyomatékos tiltakozása ellenére bevezetett – Köznevelési törvény és a későn kiadott kerettanterv irreális előírások sokaságát rója az iskolákra, anélkül, hogy a feltételek biztosítására akár csak tervei is lennének az oktatásügy irányítónak.
Csatlakozva kollégáink tiltakozásához, követeljük, hogy az Oktatásért Felelős Államtitkárság hagyjon fel a problémák bagatellizálásával és a közvélemény megtévesztését célzó sikerpropagandával. A GOSZ felhívását is megerősítve követeljük szakmánk szervezeteinek és szakértőknek a bevonásával oktatási kerekasztal összehívását, a kármentés azonnali elkezdését.

Budapest, 2013. január 16.
A Magyartanárok Egyesületének Választmánya