A közoktatásért!

Sugógadep

/ #127 Budapest

2013-01-21 00:07

Tisztelt Kollégák!
Nevessünk már egy kicsit! A végén annyira belesüppedünk a keserűségbe, hogy megsavanyodunk, holott az egész némi humorral kezelve, talán sokkal könnyebben átvészelhető lenne.
Nekem például hajdan volt honvéd koromból jutott eszembe egy hasonlóan idétlen eset. Előfelvételisként egy úgynevezett egyetemi ezredben szolgáltam, ahol a kiképzési időszakban fölénk rendeltek egy alhadnagyot, aki végzős volt valamelyik tisztképző főiskolán. Nagyon nagy hangsúlyt fektetett az alakiságra. Emiatt szinte lehetetlenné vált a normális kommunikáció közte és köztünk. Valamelyik „kopasz egyemista” (ez volt a nem hivatalos megnevezésünk) bevezette az abszolút alakiságot. Először csak ő játszotta, aztán mindannyian átvettük tőle. Csak parancsra mozdultunk, és az engedélykérésre is engedélyt kértünk, valamint mindent jelentettünk. A „hallgató elvtársat” áthelyezték, minket pedig az egy fokkal normálisabb hadnagyunk megkért, hagyjuk már abba ezt a marhaságot. Kutyaharapást szőrivel! Én az új szisztéma minden utasítását végrehajtanám a legaprólékosabb részletességgel és pontossággal. ( Ezért imádom az informatikát! Amikor programot írsz, a gép szigorúan végrehajtja a legnagyobb jól megírt sületlenséget is, te pedig konstatálhatod mennyire balga voltál, amikor nem gondoltad végig alaposabban a dolgot.)
Más: szerintem óriási hibát követtünk el, amikor nem egyenesen bölcs vezérünkhöz fordultunk. Ő azonnal átlátná az összefüggéseket, amiket hivatalnokai nem tártak elé kellő időben és kellő mélységben. Azonnal rendet teremtene és menesztené az alkalmatlannak bizonyult hivatalnokokat, akik hozzá nem értésükkel és felelőtlenségükkel megzavarták a békés ország építő munkát és ezzel megbontották a társadalom egységét. Stb.
Egy ősi kínai közmondás szerint, rögtön elmúlik a fogfájásod amint eltörik a lábad. Még az előző szisztéma hibáit sem javítottuk ki máris kezdünk úgy gondolni rá, mint valami ennél az újnál sokkal jobbra.
Az utolsó magyar betyár Taxis József volt. Még nem volt facebookja meg internetje, csak holmi egylövetű CB rádiója, de meg tudta állítani Budapestet. Ne tévesszen meg senkit a „bű gatya”, az nem szoknya!