Hands off culture and media in Hungary!

Boródi Erzsébet
Vendég

/ #216 ne legyünk Schmitt Pál II

2011-01-29 21:07

Elnézést, ha kekeckedésnek tűnik, és ha már más is szóvá tette, akkor meg az ismétlésért, de ennek a topic-nak a címében írjatok még egy d-t a Mond-hoz...!!!

A témával kapcsolatban: a kultúra egyetlen területe sem vonhatja ki magát a politika, a politizálás alól, olyan, hogy politikamentes kultúra, szerény véleményem szerint nincs. És fordítva is igaz: a politika minden időben a maga javára és hasznára igyekezett és igyekszik ezután is fordítani a kultúra eszközeit. Persze, ezzel nem mondtam az égvilágon semmit újat - csupán azt szeretném hangsúlyozni, hogy a politika befolyása/nyomása ellen igen nehéz védekezni. Ezt az idősebb korosztály bőven megtapasztalta. (Azon is el lehet vitatkozni hosszasan, hogy mi egy "nemzeti"-nek nevezett színház ars poetica-ja, kell-e egyáltalán nemzeti színház...)
Ami engem elsősorban felháborít, hogy érvényes szerződést vesznek semmibe, s ez manapság bárhol, bárkivel megtörténhet. Ez az, ami megengedhetetlen. Legalább adjanak a gyereknek nevet: várják meg a szerződés lejártát és írjanak ki pályázatot. Akkor úgyis azt ültetnek az igazgatói székbe, aki nekik tetszik. De ez a kormányzat még csak a látszatra sem ad, annyira biztos a dolgában.