Mondj nemet az LPG (autógáz) jövedéki adójának emelésére!


Vendég

/ #150

2012-09-21 19:31

Kedves Néném Asszony!

A jövedéki adó emelkedésének bejelentése összeroppantotta az autógáz beszerelés piacát.

Kötelességemnek érzem, hogy tájékoztassalak a tervezett jövedéki adó emelésről és annak mértékéről.
Mai árakon számolva az LPG literenkénti ára 209 Ft-tól 251,9 Ft-ig terjed (Forrás: Holtankoljak.hu Tolna megyei LPG kutak 2012.07.24.). A tervezett jövedéki adó emelés után 2013. január 1-től 225,5 Ft –tol 268,4 Ft-ig, májustól pedig 242 Ft-284,9 Ft lesz a literenkénti ár.

Amennyiben olcsóbb kutat választunk a jövedéki adó emelés után sem lesz drágább a tankolás, mint ma a legdrágább töltőállomáson.
Ennek ellenére az újságírók eltorzított adatai a gázautósokat, illetve a gázautózás iránt érdeklődőket elrettentették. Az újságírók megint hihetetlen kárt okoztak a félretájékoztatással, a pontos adatoktól eltérő bulvár hozzáállással. Amit egy nap alatt tönkretettek, egy év alatt sem heveri ki a szakma.
Az un sorozatengedélyek, amelyek érvényben voltak december 31-e után nem használhatók. Ez újabb költséggel növeli meg a benzin-gáz üzemű átalakítást. Mivel az egyedi engedélyezés cirka 20.000-25.000 forinttal megemeli a beszerelés költségét.
Mindez annak ellenére történik, hogy a legtöbb országban segítik az autógáz üzemmód terjedését. Érdekesség: Ausztrália Kormánya visszatérít 1250 $-t az autógáz üzemre átalakítás regisztrálása után. A német kormány vállalta, hogy a CNG autógáz és a benzin árának különbsége nem változik hosszabb távon. Ennek következtében, akik ezt az üzemmódot választják, hosszú időre előre kalkulálhatnak.
Jelenleg nagy az elégedetlenség a szervizek körében. Vannak olyan szervizek, amelyek most képeztek ki szakembereket,beruháztak. Soha nem jutnak a pénzükhöz.


Mikes Kelemen