Prágai petíció - Esterházy Jánosért - Prague Petition

Csémy Tamás

/ #80 Válasz a 76-os számú vitalap alatti vendégnek

2012-03-15 23:53

Megnéztem a hivatkozott cikket (l. a linket, alatta, a hozzászólások között is taylor jeligéjű kommentárját a szlovákiai zsidó szervezetek álláspontjához. Engem ez a kommentár győzött meg, meg természetesen az, amit eddig is tudtam gr. Esterházy Jánosról. Sok mindent elárul Esterházy egyetlen mondata. Amikor megpróbálták beszervezni a nemzetiszocialista pártba, azt mondta: „a mi jelünk a kereszt, és nem a horogkereszt”.

Taylor a következőket írja:

- a legfontosabb: a nyílt levél írói azt mondják, hogy EJ nem birtokosa a Yad Vashem kitüntetésének, pontosabban "a gróf sohasem kapta meg a Világ Igaza kitüntetést." Csak úgy zárójelesen megjegyezve: tipikus példa arra, hogyan lehet egyetlen mondatban csúsztatni és hazudni is. Mert ez az állítás igaz is, meg nem is. Soha senki sem állította, hogy. EJ-t a Yad Vashem a Világ Igazai közé fogadta. Azt viszont igen, hogy az Igazak Bizottsága (nem ez a pontos neve, csak a rövidség kedvéért) a 2010 májusi ülésén méltató levél (Letter of Appreciation) kiadásáról döntött, amelyet a Yad Vashem Avner Shalev igazgató aláírásával 2010. június 24-én Jeruzsálemben ki is állított rögzítve többek között azt is, hogy "Az Esterházy humanista magatartását bizonyító dokumentumokat az Intézet Archívuma a jövő nemzedékek részére is megőrzi". Mellesleg (de ez tényleg csak kitérő), a Yad Vashem pontosan tudja a gróf nevét, míg a szlovákiai zsidószervezetek Janos Eszterházy, vagy Eszterhazy-nak írják. Rudas Dóra legalább a szlovákiai zsidószervezeteknek ezt a tévedését korrigálta.

- Úgy vélem, hogy a Yad Vashem és az ADL kitüntetése is sok kérdést eldönt Esterházy gróf zsidómentő tevékenységéről. A tárgyban egy idézetet hoztam, nem véletlenül. Esterházy nem egy zsidót mentett meg - és nem csak zsidókat, másokat is -, hanem sokat. Nem tudjuk mennyit. Szita Szabolcs (remélem nem kell magyarázni, ki ő), ha az emlékezetem nem csal meg 15 ezer főre teszi a Szlovákiából Magyarországra menekült zsidók számát, ezek ötödét köti Esterházy gróf tevékenységéhez. Sok életről van tehát szó. Szervezett, rendszeres, tudatos cselekvés. Aminek az értékét az én szemeben növeli, hogy mindezt bevallott antiszemitizmusa ellenére tette - hiszen saját korlátait kellett átlépnie; bár ha az általa mélyen megélt keresztényi értékek felől közelítünk, akkor kijelölt volt számára ez az út.

- zsidótörvények megszavazása: sokan azt mondják, hogy Esterházy gróf csak a zsidók kitelepítéséről szóló alkotmányos törvényt nem szavazta meg, illetve egyedüli kiállását csökkenteni igyekezvén azt állítják, hogy tartózkodott a szavazásnál, valamint, hogy az összes többi zsidótörvényt megszavazta. Én nem vagyok nagy tudora a szlovák fasiszta állam történetének, de annyit utána tudtam nézni (más is megteheti), hogy egyrészt volt a zsidó kódex, másrészt pedig az előbb említett alktományos törvény, amely (egy weboldalt linkeltem volna ide, de nem fogadta el a rendszer) megerősítette egyben az összes megelőző zsidóellenes intézkedést is - ebből következően Esterházy gróf nem szavazata sokkal jelentősebb. Az, hogy hogyan szavazott végül, nem tudjuk pontosan, mert nem volt név szerinti szavazás, sőt az adott napon ellenpróba sem .Azt tudjuk biztosan, hogy nem szavazott a törvény mellett. Ismerjük továbbá a házelnöknek az adott kérdésben írt álláspontját: ebből egyértelmű a nem szavazat. Megszavazta-e a többi zsidótörvényt?: nem volt mit megszavazni, mert a zsidókódex kormányrendelet volt - Esterházy gróf pedig nem volt a kormány tagja.