Rokkantvadászat...


Vendég

/ #207 Válaszinformáció Lanczendorfer képviselőasszonytól

2011-12-29 11:24

Tragikus eseményekre hívtam fel figyelmét,erre kapott választ adom tovább:

"Kérem, terjessze ezt a rövid tájékoztatót, és ne essen senki depressióba a felülvizsgálat miatt: annak örülni kellene, ha valaki rehabilitálható. Aki súlyos beteg, azt nem fogják rehabilitációra küldeni - ez meggyőződésem.

RÖVID TÁJÉKOZTATÁS

1. Akik a 62. életévüket betöltötték:
Azok a rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők, akik 2011. december 31-ig betöltik vagy korábban betöltötték a 62. évi öregségi nyugdíjkorhatárt, olyan értesítést fognak kapni, mely szerint a nyugdíjuk összege nem változik és a korábbi évek gyakorlatának megfelelően évente emelkedni fog. A változásból semmi sem érinti őket, csupán arról kapnak tájékoztatást, hogy rokkantsági nyugellátásuk a továbbiakban öregségi nyugdíjként kerül folyósításra.

2. Betöltött 57. és 62. életév közötti rokkantaknak, valamint az önmaguk ellátására képtelen, vagy csak mások segítségével képes rokkantak:
A parlament döntésének megfelelően külön értesítő levelet kapnak az önmaguk ellátására képtelen vagy mások segítségére szoruló rokkantnyugdíjasok, illetve azok a saját jogú III. csoportú rokkantsági ellátásban részesülők, akik 2011. december 31-ig betöltik az 57. életévüket (1954-ben és korábban születettek). Ők arról kapnak tájékoztatást, hogy az eddigi rokkantsági nyugdíjukat 2012. január elsejétől rokkantsági ellátásként kapják és ez az ellátás megegyezik a korábbi nyugdíjuk összegével, továbbá évente a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedik az ellátásuk. Arról is tájékoztatják őket, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg semmilyen tennivalójuk nincs.
DE:
Külön felhívják az értesítő levélben a figyelmet arra, hogy az új rokkantsági ellátás folyósítása mellett munkát is végezhetnek, azonban az így megszerzett jövedelem három egymást követő hónap átlagában nem haladhatja meg a minimálbér másfélszeresét, azaz 2012-ben várhatóan a 138 000 forintot. Ha ezt az összeget meghaladja a háromhavi átlag, akkor megszüntetik a rokkantsági ellátást.


3. Az 57. életév alatti III. csoportú rokkantak (111 ezer fő) és rendszeres szociális járadékosok (84 ezer fő:)
A kihirdetésre váró törvény értelmében azok a rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő személyek, akik az 57. életévüket 2011. december 31-ét követően töltik be, olyan személyre szabott levelet kapnak, amelyben az átalakuló nyugdíjrendszer őket érintő változásairól értesülnek.

Ennek legfontosabb eleme az, hogy 2012. január elsejétől felülvizsgálatának elvégzéséig a jelenlegi rokkantnyugdíjuk rehabilitációs ellátásra változik. Ennek összege megegyezik a korábbi ellátás összegével.
FONTOS!!!
Amennyiben az értesített személyek úgy ítélik meg, hogy az egészségi állapotuk és körülményeik akadályozzák őket a munkavállalásban (a rehabilitációban), úgy 2012. március 31-ig nyilatkozatot tehetnek az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél. Ebben kérhetik egészségkárosodásuk felülvizsgálatát.

A felülvizsgálat elvégzéséig a korábbi szabályoknak megfelelően munkát lehet vállalni.

A felülvizsgálat eredményeként:

- ha a kérelmező nem foglalkoztatható és rehabilitációja nem javasolt, akkor rokkantsági ellátást fog kapni, melynek összege megegyezik a korábban folyósított rokkantnyugdíjának összegével,
- ha foglalkoztatható és rehabilitációja javasolt, akkor a továbbiakban fix összegű rehabilitációs ellátásban fog részesülni, de együttműködési kötelezettség terheli az illetékes szervekkel, annak érdekében, hogy mielőbb a munka világába visszatérhessen.
A rehabilitációs ellátás azokat az embereket érinti, azoknak fog járni, akiknek az orvos szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy munkavégzésre képessé és alkalmassá tehetők.

Rehabilitációs Kártya

A munkaviszony létesítéséhez az 57 év alatti rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülők Rehabilitációs Kártyára jogosultak, amely a munkáltatókat is ösztönözni fogja, mert a Rehabilitációs Kártyával a foglalkoztató mentesül az őt terhelő munkabér után fizetendő közterhek megfizetése alól.

Aki a felülvizsgálatát 2012. március 31-ig nem kezdeményezi, annak 2012. május 1-gyel megszűnik a rehabilitációs ellátása.

2012. május elsejét követően az érintettek már csak az új ellátásra vonatkozó szabályok szerint lesznek jogosultak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra.

Köszönti:

Dr. Lanczendorfer Erzsébet
országyűlési képviselő (KDNP)"