IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Ptahhotep
Vendég

/ #24 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:26

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Egyetértek azzal, hogy racionálisan kell ehhez a kérdéshez is közelíteni. És épp a józan racionalitás követelné meg, hogy például a statisztikai adatok alapján ítéljék meg Geréb Ágnes működését (is). Jelenleg nem ez történik.

Az egyik legnagyobb gond szerintem a kettős mérce, az elfogultság. Ezek elvben nem részei még a demokráciának sem. Miért mérik más mércével Geréb Ágnest, mint az orvosokat? Miért nem veszik figyelembe a bírói döntéseknél a mérvadó hazai és külföldi szakvéleményeket, statisztikai adatokat és hallgatnak csakis az elfogult hazai mundérvédőkre?

Egyébként én sem vagyok közvetlenül érintett a kérdésben, és épp ezért is gondolom, hogy itt sokkal többől van szó, nem pusztán Ágnes személyéről.

Még valami: azt írod, hogy a törvényt be kell tartani. Ez így igaz. Ágnes is betartja. Akkor lenne törvényellenes, ha nem vállalná emelt fővel a hatályos törvények szerint neki járó büntetést. Lásd Antigoné vagy Szókratész esetét. Ágnessel együtt mindhárman nyíltan vállalták lelkiismeretük és legjobb tudásuk szerinti tettüket. Az éppen aktuális törvények szerint kell működni, de sohasem a lelkiismeretünk ellen. Ha a kettő egymásnak ellentmond - márpedig ez gyakori -, akkor a példamutató megoldás szerintem a lelkiismeretünk szerinti cselekvés és az aktuális törvénnyel szembeni nyílt szembenállás és az ebből fakadó esetleges büntetés vállalása.
Hogyan lehetne máshogy feloldani a lelkiismeretünk és a hatályos törvények közti ellentétet, és mitől változna meg a társadalom ha nem így tennénk? Látsz más megoldást?