Tiltakozás az I. kerületi lakásrendelet módosítása ellen

Budaváriak

/ #5

2021-05-07 06:26

Tisztelt Támogatók! Örömmel továbbítom Böröcz László FIDESZ frakcióvezető helyettes országgyűlési képviselő levelét.

Köszönöm, hogy részt vett a budavári önkormányzati lakásokkal kapcsolatos konzultáción és válaszaival segíti a munkámat. A kérdőívet több, mint 500 bérlő töltötte ki.

A kitöltők 93 százaléka támogatja, hogy a ’95 előtt keletkezett határozatlan idejű bérleti joggal rendelkező bérlők megvehessék a lakásaikat. A kitöltők 91 százaléka abban is egyetért, hogy a ’95 után bérleti joghoz jutók is megvásárolhassák a bérleményüket.

Az is kiderült, hogy a bérlők 90 százaléka meg is vásárolná a bérleményét, 66 százalék pedig ezt a törvényi lehetőség megteremtését követően, azonnal meg kívánja tenni. Az is világos, hogy a bérlők majdnem 60 százaléka támogatja, hogy a privatizációt követően a spekulációk ellen ideiglenesen legyen elidegenítési tilalom. A válaszadók 66 százaléka egyetért azzal is, hogy a lakásokat a privatizáció után csak lakhatási célra lehessen hasznosítani a Budai Várban.

Egyöntetű a bérlők véleménye azokban a kérdésekben, ami az önkormányzat szerepét illeti a privatizációt követően. A bérlők 98 százaléka úgy gondolja, hogy az önkormányzatnak hozzá kell járulnia a világörökségi területen lévő műemlékházak fenntartásához, hiszen ezek adják a kerületi turizmus alapját, amelynek köszönhetően az önkormányzat jelentős idegenforgalmi adóbevételekre tesz szert a pandémián kívüli időkben. A válaszadók 92 százaléka támogatja, hogy a lakáseladásból befolyt összeget az önkormányzatnak kötelezően egy „Társasházi Alapba” kelljen elhelyezni, melyből a kerületi társasházak felújítását kell támogatnia. 96 százalék egyetért abban is, hogy az önkormányzatnak külön pályázati forrásokat kell biztosítania a műemlék házak felújításához a társasházzá alakítás után.

A kerületi lakáshelyzettel kapcsolatos általános kérdésekben is kikértem az Önök véleményét. A válaszadók közel 80 százaléka ellenzi az 1. kerületi városvezetés lakbéremelési terveit, 91 százaléka nem ért egyet a Budavári Lakásügynökség koncepciójával és szintén 91 százalékuk ellenzi a lakóingatlanok értékalapú megadóztatását, amit a fővárosi városvezetés helyezett kilátásba.

A válaszok figyelembevételével jelenleg a törvénymódosítás szövegezésén dolgozunk a kormány jogászaival, így várhatóan két héten belül benyújtom a Parlamentnek a törvényjavaslatot. Remélem, hogy a közös munkánk meghozza gyümölcsét, sikerül megoldanunk sok száz, sok ezer család és bérlő problémáját, helyzetüket jobbá, kiszámíthatóbbá tudjuk tenni.




Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...