Lehessen IC-n is kisállattal (pl.kutya, macska) utazni!


Vendég

/ #145

2016-07-11 17:49

A Szeged-Budapest Nyugati vonalon szeretnék kutyával utazni. Itt ugyan vannak az IC vonatokon nem helyjegyes kocsik, többségük állapota azonban kritikán aluli. Zajosak, rázkódnak, büdösek, borzasztó koszosak, és nyáron elviselhetetlen a hőség. Nem szívesen vinném fel rájuk a kutyámat. Azért szeretném helyjegyes kocsiban utaztatni, hogy a lehető legkevesebb stressz érje. Egy méretesebb sheltie-ről van szó. Nem üti meg a közepes kutya kategóriát, azonban egy kézipoggyász méretű boxba se préselném már be.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy az a nagyobb méretű kutya, akit vonattal akarnak utaztani (vagyis törődnek vele) tud viselkedni, konroll alatt van. Ez sajnos nem mondható el sok kis méretű kutyáról, hiszen ha rosszul viselkednek, őket könnyen fel lehet kapni és betuszkolni egy dobozba. Néhány hete egy szállítódobozba csukott yorki szünet nélkül, becsülettel végigugatott egy másfél órás vonatutat. A gazdinak fogalma sem volt hogyan reagálja le a viselkedését. Ezzel szemben az én "nagy", de iskolázott kutyám nyugodtan ücsörögne a lábam mellett.

Ha nem valósítható meg a külön kocsi a kutyával utazóknak, akkor is működőképes lehet a rendszer. Ehhez persze szükség van a kutyások és kutyátlanok közötti kultúrált kommunikációra. Ha valakit valamilyen ésszerű oknál fogva zavar a kutyám, és udvariasan szól, akkor átülök távolabbra. Viszont nekik is tiszeteletben kell tartaniuk, hogy fizettem a jegyekért, és nekem is el kell jutnom a-ból b-be. Más országokban, illetve villamoson, metrón, héven ez megvalósul. Ezért úgy gondolom, hogy a budapesti tömegközlekedésben működő rendszert alkalmazni lehetne vasúton is.