Gyermekeink jogaiért


Vendég

/ #14

2016-03-18 08:24

Az sni-seket olyan csoport képviselje, akik ismerik az ő problémáikat, vagy ez a csoport, vagy az egyes fogyatékosságokat képviselő szervezetek, mint AOSZ, ÉFOSZ, stb...
A gyerekem integrált oviba jár. Az óvoda jóindulatának köszönhetően vele van egész nap a csoportban gyógypedagógiai asszisztens. Viszont ezen kívül az intézmény nem túl felkészült, a napirendeket, folyamatábrákat én gyártom a gyereknek, tavaly eszközöket, fejlesztő játékokat is vittem be az oviba, idén az utazó gyógypedagógus a saját gyerekei játékait szokta behozni fejlesztésekre. A szakértői bizottság által előírt heti 5 óra helyett tavaly 4, idén 3 (? de leginkább 2) egyéni fejlesztést kap, amiből 1 mozgás, kognitív. Kifejezetten auti spec fejlesztést, kommunikációs fejlesztést nem kap, pedig ez a fő cél, a szakértőiben is részletesen leírták a fejlesztési célokat. A szakértői bizottságokban nem értenek az autizmushoz. Ha a gyerek 2 perc alatt nem akar együttműködni, akkor már nem csinálnak semmit, leírják hogy nem együttműködő, nincsenek módszereik rá, hogy bevonják, vizsgálják. Ha vizuális segítséget akarunk használni, már szólnak, hogy ezt nem lehet... ilyesmi. A szakértőiben legyenek hozzáértő emberek, ne várakoztassák az autikat és mikor már szegények kivannak a várakozástól, türelmetlenek velük, nem hagyják, hogy megszokják a környezetet.
Az ép értelmű, de viselkedésproblémás autiknak, vagy olyanoknak, akik ép értelműek, de nagylétszámú osztályban nem tudnak tanulni, illetve szükségük van auti spec megsegítésre a tanuláshoz, nincsenek állami iskolák, ahol normál tanrend szerint tanulhatnak, vagy alapítványi iskolába mehetnek, vagy csak tanulásban akadályozott tanrend szerint taníthanak, és ezzel az egész további tanulásuk korlátozva van.
Ja. információkhoz is úgy tudunk jutni, hogy utánajárunk, segítség nem nagyon van, a szakértőiben is akkor jelölnek ki intézményt, ha viszünk befogadót, igazi segítséget kevesektől hallok, hogy kapnának.
"Mivel az autista tanuló 3 főnek számít, ezért biztosítva van az alacsony osztálylétszám." - idézet az emmi válaszából. Ezt nem tudom, hogy értik, hiszen ha mondjuk vagy alapból egy 27 fős csoport/osztály, bekerül 1 auti, aki 3 főnak számít, az akkor is 25 fő lesz, mitől alacsony létszám ez???
Sok sikert kívánok a munkátokhoz, és köszönjük, hogy dolgoztok értünk, a gyerekeinkért.