Kezdeményezés Érd kerékpárosbaráttá tétele érdekében

Kiss András

/ #7 Re: Re: Re: Re: Bringabarát várost Érdből

2015-09-25 09:51

#4: futár - Re: Re: Re: Bringabarát várost Érdből 

Egyetértek vele, hogy egy alap KRESZ tudást meg kell szereznie mindenkinek, aki közlekedik (vagyis nagyjából mindenkinek), lehetőleg már kisgyerekkorban. De én hatásosabbnak gondolnám az iskolai és az otthoni, szülők általi közlekedési ismeret tanítást, nevelést, mint kötelezővé tenni, vizsgához kötni ezt. Ha ismerjük is az egyes táblákat, a bringás közlekedés speciális szabályait, nincs garancia, hogy azt be is tartjuk. Ezért inkább közlekedési kultúra kérdése szerintem, hogy alkalmazzuk is-e a szabályokat, melyeket alapvetően azért alkottak, hogy biztonságban elérjen mindenki A-ból B-be.

Ebből a szempontból véleményem szerint nincs nagy különbség, hogy valaki autót vezet és figyelembe veszi-e pl. a 30-as táblát az iskolánál, vagy kerékpárra ül és figyelembe veszi-e pl. az egyirányú utcákat vagy a piros lámpát. Aki alapvetően szabálykövető, azt nem befolyásolja, hogy épp mivel halad.

Ugyanígy, meg kéne érteni, hogy a világítás azért van, hogy lássanak, nem azért, hogy ne kapjon le a rendőr a sarkon. De ez sem megy mindenkinek, ahogy a biztonsági övet sem mindenki kapcsolja be (nekem érthetetlen módon). És hogy mire figyelj biciklin, hogy ne kerülj veszélyes helyzetbe (pl. jobbhorog elkerülése), az sincs feltétlenül a KRESZ könyvekben.

Szóval azt hiszem, egyetértünk, legfeljebb az eszközök tekintetében látjuk máshogy a megoldást.

 

* kieg. a fentiekhez: Ez alapján (nem állítom, hogy reprezentatív a felmérés) a KRESZ tudás birtokában van elméletileg a bringások nagy többsége, hisz jogosítványa is van: http://www.minimalmass.hu/jogositvany-birtokaban-kerekparozol