Együtt a Budai Campusért!


Vendég

/ #5

2015-07-31 18:54

A SZIE gödöllői karai gyakorlatilag - önhibájukon kívül - bedőltek, a Budapesti Intézetében sokkal több a hallgató, mint Gödöllőn.
Kétségtelen, hogy vannak jó és erős tanszékei, amelyek egymástól eléggé elszigetelve működnek.
A súlyosan elhibázott hazai agrárpolitika olyan változásokat intézményesít, amelyben - látszólag - egyre kevesebb igény mutatkozik jól képzett, Msc. szintű és szakosodott szakemberek iránt. A növénytermesztés, de a maradék állattenyésztés is mindinkább külföldi innovációk, technológiák és gépek átvételére épül.
Az emberek döntő többsége csak olyan kis földterületekkel rendelkezik, hogy azon jövedelmező gazdálkodást folytatni nem lehet. Ez alól éppen a kertészet, vagy az arra épülő gazdálkodás (speciális termesztési és feldolgozási lehetőségek kiaknázása) lehet kivétel.
Noha már mindenfelé folyik felsőfokú kertészmérnök képzés, azok többsége a nagy múltú intézményünkhöz képest igénytelen.
Egyébként hajdanán a SZIE jogelődje a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetemhez tartozott (BME). Gödöllő Agrárfővárosnak addig volt értelme, ameddig létezett a nagyüzemi gazdálkodás.
A harc főként az ingatlanért folyik.
A néhai Radó Dezső annak idején kidolgozott egy módszert a fásszárú növények értékének meghatározására. Hajdanán ennek a segítségével sikerült megmenteni a települések körüli erdős részeket a privatizációtól.
Ki kellene számolni, hogy mit ér a Budai Arborétum, amihez a növény gyűjtemény, a ritka fajok és az ökológiai értékek "csak" egyéb szempontok lennének. Ezt nagyon jól lehetne kommunikálni.
Üdvözlettel
Lányi Gábor