Együtt a Budai Campusért!


Vendég

/ #189 Re:

2015-05-21 00:01

#187: Dühös melós proletár -  

 Tisztelt Hozzászóló!

 

Petíciót bárki, bármikor, bármiért írhat. Ön/Önök is megtehetik, ha úgy érzik valamilyen új lépés, fejlesztésnek mondott átszervezés sérti a jogaikat, elveiket, munkájukat, munkahelyüket, vagy bármit, ami szívükhöz közel áll. Ez döntés kérdése, hogy akarnak-e tenni a saját ügyeikért, illetve, hogy mernek-e tenni.

 

Alibi szakok? Én az Élelmiszermérnöki Karon tanulok, így hitelesen csak az ottani képzésről tudok néhány gondolatot írni Önnek. Belegondolt valaha, hogy mit tanulhat egy élelmiszermérnök, biomérnök, szőlész-borász mérnök (igen, az utóbbi szak nem rég átkerült a Kertészmérnöki Karhoz, de sokáig a "Lecsósokhoz" tartoztak, így most én ide sorolnám őket)? 

Többek közt tanulnak a biztonságos élelmiszer előállításről, az iparág fejlesztéséről, a biztonságos tartósítási módokról, kutatások folynak -sokszor a hallgatóság bevonásával- az élelmiszerek megújításáról. Részben az itt tanult mérnökökön múlik, hogy Önnek van-e lehetősége megvenni a  hazai, egészséges termékeket, rajtuk múlik, hogy azok egyáltalán piacra kerülhessenek.  

Vajon honnan lenne nem tablettás bor a boltok polcain, ha nem lenne szőlész-borász képzés? Persze, egy darabig öröklődik a tudás apáról-fiúra...de fejleszteni kell! És az új technológiákat nem lehet máshol megtanulni.

És végül a biomérnök képzés. Mi lenne, ha nem lenne olyan mérnök, aki tud dolgozni, majd megfelelő tudás és tapasztalat megszerzése után tud fejleszteni egy szennyvíztelepen, erőművön, gyógyszerrészlegen? Ha nem lenne lehetőség arra a szakképzés hiányában, hogy biogyógyszert tudjon gyártani Magyarország? Vagy ha nem lenne olyan laboratórium, ahol megmondják egy mintából a betegnek, hogy mi a baja? 

Kérem, gondolja át még egyszer, hogy valóban alibi szakokat féltünk-e!

 

Azt se felejtsük el kérem, hogy nem csak három Karról van szó. Nagyon kevés zöld övezet van már csak Budapesten. Ez a terület nem véletlenül lett a természetvédelem része. Különleges mikroklímával bíró, élő és mindig aktuális tankönyv tanösvényekkel, tavacskával, sziklakerttel... Minden nap sok-sok kismama és gyerekcsoport látogatja. Az Arborétumot nem szabad veszni hagyni!

A romkocsmás részre meg csak annyit reagálnék, hogy a forradalmak is mindig kocsmákból (kávézókból) indultak...