Mentsük meg a magyar felsőoktatást!


Vendég

/ #9 Re: Re:

2015-05-13 08:59

#7: vendégn - Re:  

 Akkor születtek... A 70-es években volt egy generációs robbanás, ennek megfelelően bővítették a 90-es évek végén, 2000-es évek elején a férőhelyeket, de ma már ezek csak úgy tölthetők fel, ha olyan kevésbé tehetséges fiatalokat iskoláznak be, akik ugyan nagy nehezen elvégzik, de a munkáltatók nem tudnak mit kezdeni velük, mert alkalmatlanok, így vagy munkanélküliek lesznek, vagy elmennek betanított munkásnak. Ezeknek az embereknek a képzése pénzkidobás! Viszont szakmunkásokban hiány van, de mivel mindenki diplomát akar, még ha nincs hozzá kellő értelmi képessége, akkor is, a szakmunkás képzésben hiányoznak. A végén diplomával mennek el gyártósorra, vagy külföldre kukoricát címerezni, tehát a képzésük teljességgel felesleges volt.

 

Az érem másik oldala ott látszik leginkább, mikor felvételiztetjük egy munkahelyre, de még egy sima szakmai önéletrajzot is képtelenek normálisan megírni, nem beszélve az irreális fizetési igényről és az emögül hiányzó szaktudásról.   

A gazdaságnak olyan diplomásokra van szüksége, akik valóban tehetségesek, nem pedig olyanokra, akik kevésbé azok, de fel kellett tölteni az üres helyeket.

Ha egy évben van 1000 fő, ebből tehetséges 5 %, akkor kell 50 felsőoktatási férőhely, de ha pár évvel később egy évben csak 600 fő van, nem változott a tehetségesek aránya, akkor két lehetősége van, vagy csökkentem a férőhelyek számát 30-ra és csak a megfelelő szintű embereket veszem fel, vagy a maradék 20 helyet feltöltöm olyanokkal, akik tudásszintjük, vagy értelmi képességeik alapján nem valók a felsőoktatásba.

 Mivel az elmúlt évtizedben drasztikusan csökkent a gyerekszám, ezért teljesen ésszerű döntés ezt az oktatási intézmények létszámánál és a felsőoktatásban is figyelembe venni. Tessék gondolkodni!