Újbudai óvoda összevonás

Hati

/ #34 Hati

2015-03-19 15:37

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kerületben óvodás gyerekek szülei az újbudai óvodák összevonása ellen. Azt írják, hogy a mai képviselő-testületi ülésen döntenek a kérdésről, a fenti linken bárki csatlakozhat a tiltakozókhoz.

Megnéztük, hogy pontosan mi ellen is tiltakoznak az aláírók. A mai ülés napirendjén 14 tárgyalandó tervezet van, ezek közül a tizedik jöhet szóba, ez a "Közneveléssel kapcsolatos döntések" címet viseli.

Az előterjesztés szövegében szó sincs óvodaösszevonásról, mindössze négy óvodapedagógus nyugdíjkérelméről döntenek. Aztán, ha jobban megnézi az ember a határozati javaslatot, feltűnik az első pont, amiben felkérik a polgármester, hogy a mellékletben szereplő Köznevelési koncepció alapján alakítsa ki a köznevelési hálózatot a kerületen belül.

Mivel az iskolák már nem tartoznak kerületi fennhatóság alá, csak az óvodákról lehet szó. Megnyitottuk a mellékletet, és lám, beleütköztünk az óvodai hálózat átalakításának tervébe.

Aki szeretne felelős döntést hozni arról, hogy aláírja vagy sem a petíciót, előbb nézze meg ezt a koncepciót. Leírják, hogy a gyerekszám nőni fog a kerületben, ezért alapvetően bővíteni kell a hálózatot. Szerepel benne az is, hogy három-három óvodát irányítási szempontból összevonnának, ami azt jelenti, hogy mindegyik telephely megmaradna, csak hármat közös irányítás alá vonnának.

A koncepció feketén-fehéren leírja, milyen előnyökkel, és milyen hátrányokkal járna az óvodaösszevonás Újbudán. A koncepció kidolgozása alaposnak tűnik, ilyen háttérinformáció birtokában meg lehet majd hozni a döntést - de ez nem ma fog bekövetkezni.